Kurucusu Gülca Düker olan Diyetera merkezinin diyetisyenlerinden Gizem Taşkın'ın yazısı

Evet kış geldi! Vücudumuz da mevsim değişikliğinin farkında; kendini sıcak tutmak ve korumak için daha doyurucu, karbonhidrat ağırlıklı besinler istiyor. Çoğumuzun iştahı arttı bile! Yaz aylarında bize ağır gelen makarna şimdilerde gözdemiz oldu.. Akşamları daha uzun süre evde vakit geçireceğimiz, televizyon karşısında abur cubur tüketeceğimiz kış mevsimine girdik. Patlamış mısırlar, kestane kebaplar, salepler, kuruyemişler, tatlılar, çay eşliğinde börekler, kekler, …

Diyetisyen desteği alın ve kışı ‘hafif’ geçirin!

Sağlıklı ve kalıcı kilo vermeyi sağlayacak bir diyet kişiye özel olmalıdır! Kilo vermek isterken sağlığımızdan olmayalım. Kitaplardan, internetten bulduğumuz diyetleri uygulamak yerine beslenme uzmanı tarafından hazırlanmış, kişiye özel diyet programı ile en sağlıklı ve kalıcı şekilde kilo vermeliyiz. Kilo verme sürecinde, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanarak ideal kilomuzu korumayı da öğrenmiş olacağız.

Bu kış hareket edelim!

Hem kilo kontrolü; hem de sağlıklı bir yaşam için düzenli fiziksel aktivite şart! Günde yarım saat yapacağımız düzenli egzersizler , bizi hem fiziken; hem de ruhen olumlu etkileyecek. ‘Zaman yok ki!’ demeyelim hemen; sabah işe giderken , öğle arasında veya akşam iş çıkışında yürüyüş için vakit yaratabiliriz.

‘Turuncu’nun etkisi ile hastalıklardan korunalım..

Mevsim geçişlerinde daha sık hastalanırız. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak kış aylarında büyük önem taşır. Bağışıklık sistemi üzerinde A vitaminin rolü büyüktür. A vitamin aynı zamanda güçlü bir antioksidan’dır. Sarı/turuncu renkteki sebzeler ve meyveler A vitamini kaynağıdır (Beta-karoten içerir). Havuç, kış kabağı vb. turuncu renkteki sebzeleri  hergün uygun miktarlarda tüketmeye özen göstermeliyiz. Roka, maydanoz, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler de A vitamininden zengindir. Öğünlerde bol koyu yeşillikli salatalar yaparak bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaya çalışmalıyız. Yumurta, karaciğer, balık (balık yağı), süt gibi A vitamininden zengin hayvansal kaynaklı besinlere de belirli sıklıkta ve ölçülerde sofralarımızda yer vermeliyiz.

B12 kaynağı besinleri asla ihmal etmeyelim..

Et, süt, peynir, yumurta ve balık gibi B12 vitamini kaynağı besinlerin tüketimi başta bağışıklık sistemi ve sinir sistemi için çok önemlidir. Haftanın 1-2 günü balık, 2 günü kırmızı et, 2-3 günü de tavuk ve hindi eti tüketmeye özen göstermeliyiz. Süt tüketmeyi ihmal etmemeliyiz; örneğin ara ve ana öğünlerde süt ve süt ürünlerini koymaya dikkat etmeliyiz.. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece her gün 1 adet yumurta tüketmeliyiz.

Kış yemeklerinde salçayı kullanalım; sağlığımıza sağlık katalım..

Domatese kırmızı rengini veren likopen çok güçlü bir antioksidandır. Likopen bizi bir çok kanser türüne ve kalp damar hastalıklarına karşı korur. Likopen kaynağı bir besin işlendiğinde, besinin içeriğindeki likopen miktarı da artar. Bu kış da likopen kaynağı olan domates salçasından bolca faydalanalım.

Mor-kırmızı renkler , bu kış sofralarımızın vazgeçilmezi...

Nar, mürdüm eriği, yaban mersini gibi mor-kırmızı renkli meyveler çok güçlü antioksidan özelliği olan flavanoidlerden zengindir. En başta dolaşım ve sinir sistemine olumlu etkileri bulunmaktadır. Kış meyvesi olan nar başta olmak üzere mürdüm eriği ve yaban mersinini beslenmemizdeneksik etmeyelim !

Kışın soğuk günleri bize su içmeyi unutturmasın!

‘Ben çok çay içiyorum, su ihtiyacımı karşılıyordur!’ cümlesi pekçoğumuz tarafından sıklıkla söylenir. Peki içilen çaylar, kahveler su ihtiyacını gerçekten karşılar mı? Günlük sıvı ihtiyacı kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Vücudun, besinlerle alınan her 1 kilokalori başına 1,5 ml. sıvıya gereksinimi vardır. Bu da yetişkin bireylerde ortalama 2-3 litredir. İçilen çaylar, kahveleri bir kenara bırakalım; günde ortalama 8-10 bardak su içmeye gayret edelim.

Midemizi sıcak, kan şekerimizi dengede tutalım…

Sabah saatlerinde aç karna içilecek limon dilimli ıhlamur çayının, çubuk tarçın, tane karanfil, zencefil ile demlenecek elma çayının kan şekeri dengesine yardımı olacaktır.

Sağlıklı ve formda geçireceğimiz huzurlu bir kış mevsimi dileğiyle…Diyetera

Hoşnudiye mah. İsmet İnönü-1 cad. Gül Apt. 58/5

0505 800 94 64 
Email: [email protected]