BİLİŞİM UZMANI ;  ERGÜN YILMAZ
[email protected]
 

 
Türkiye'deki internet kullanımını az çok tahmin edebiliyorsunuz. Yurt dışı ile kıyaslanamayacak düzeylerdeki kötü internetimiz işlere engel olduğu gibi, bir de dün yapılan dünya internet oylamasında Türkiye'nin Kenya'nın gerisinde kaldığını görmek hepimizi yıktı.
Kurtarın bizi 4 Megabit İnternetten
Ülke genelinde insanlar her gün internetten işlerini yapmaya çalışıyor. Kimisi oyun oynuyor, kimisi yayın yapıyor, kimisi de hastaneden randevu alıyor. Bu örnekleri belki de yüzlerce satır çoğaltabiliriz. Ancak tüm örnekler tek bir kapıya çıkıyor: '4 Mbps' internet.
Şimdi diyecek bazı arkadaşlarımız 'kardeşim ben 16 Mbps kullanıyorum memnunum.' sorun zaten burada değil. Ülkenin %78'inin 4 Mbps internet hızına hapsolmuş olması. Uluslararası araştırma şirketi olan Akamai tarafından hazırlanan rapor hiç iç açıcı değil. Türkiye'de şuanda fiber internet hızı ile dünya genelinde 147 ülke arasında 67.sırada bulunuyor.
Bu ne demek biliyor musunuz ? Kenya'nın ortalama internet hızı 15 megabitken, Türkiye'nin ortalama internet hızının 4 megabit olduğu gerçeğidir. Şimdi arkadaşlar kimse kimseyi kandırmasın. Şuanda siz A ilçesinde oturduğunuzda internet almaya kalktığınızda örneğin 16 Mbps olarak anlaştınız. Almanız gereken maksimum hız bu. Fakat alt yapı, binanın hattı, modem ve pek çok kavram bir araya geldiğinde bu hız yarı yarıya düşüyor. Siz de fazladan ödemiş olduğunuz para ile kalıyorsunuz.
Şahsen evimde kullanmış olduğum internetin hızı da 16 Mbps fakat bana gelen değer 7-8 Mbps. Arayıp fibere geçmek istediğinizde ise 'bulunduğunuz bölgede alt yapı desteği yok' deniliyor. Kardeşim 16 yıldır aynı semtte aynı binada oturuyorum. 16 yıldır sen buraya gelip bir taş kazıp fiber atamadıysan vay halimize. Göz boyamakla, ünlü oyuncuları getirmekle ne yazık ki bu işler yürümüyor.
Gelelim Uluslararası araştırma şirketi olan Akamai'nin hazırlamış olduğu rapora. Raporda Türkiye 67.sırada şuanda. Yukarıda da belirttim. Ortalama 7.6 megabitlik fiber hızı ile Avrupa ülkelerinin şuanda eriştiği hızın yarısına bile gelememiş durumdayız. Kenya 15 Mbps ve Şili 8.6 Mbps hızlardayken ağlamak istiyorum.
Rapora göre internet kullanan 21 milyon haneye yüksek hızlı fiberin gelebilmesi için 1 milyon kilometre daha fiber alt yapı kurulması gerekiyor. Yapılamayacak bir şey mi ? Hayır.
Avrupa'da hızlar farklı
Avrupa'da şuanda ortalama fiber internet hızı 15.4 megabit. Türkiye ise 7.4 megabitte geziyor. Daha yarısına bile erişememişken, hızlı ve kaliteli diyebilmek imkansız.
Diyeceğim o ki; Türkiye'de internetsizlik gerçeği var ve yıllardır devam ediyor. Biliyorsunuz, AKK bizi sömürdü bitirdi. Kaldıracağız dedikleri anda herkes halaya kalktı. Gerisini siz düşünün..