Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Tuğba Koçal

Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Recep Yıldız ile Eskişehir’de mobilyacılık sektörünün geleceğini konuştuk. Yıldız, Baksan Sanayi Sitesi’nin yenilenmesi ile burada mobilyacılara özel bir alanın oluşturularak mobilya mağazalarının burada yer alacağını söyledi. Yıldız, mobilyacılık sektörünün geleceği için 5 yıl içinde Baksan projesinin yapılmak zorunda olduğunun altını çizdi.
Mobilyacılığa ne zaman başladınız?
Mobilyacılığa ilk olarak 1971 yılında çırak olarak başladım. Çıraklık, kalfalık, ustalık derken, kendi işyerimi 1979’da iki ortak olarak açtık. 1 buçuk yıl ortaklıktan sonra ayrıldık. O günden beri işimizi sürdürüyoruz. 2002’ye kadar tabakhanede işimizi sürdürdük. 2002’den sonra Baksan Sanayi Sitesi’ne geldik. Benim mobilya boyası üzerine bir atölyem var. Geçen yıl imalata da başladık. Geçen yıldan beri küçük bir imalat atölyemiz de var. 2006 yılından beri de Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanlığı görevini sürdürüyorum.
Tüketiciler, mobilya alırken nelere dikkat etmeliler?
Eskiden evlilik hazırlıkları nisan ayı gibi başlardı. Bu dönemde mobilya alışverişleri olurdu. Bu işin bir sezonu vardı. Ama artık sezon diye bir şey kalmadı. Artık yaz kış fark etmiyor düğünler yapılıyor, insanlar ev eşyalarını değiştiriyor. Tüketici aldığı mobilyada sorunlar yaşayabiliyor. Eğer vatandaşlar Eskişehir’deki imalatçıyı, üreticiyi tercih ederse, yaşadıkları en ufak bir sorunda çözüm kolay oluyor. Dışarıdan alındığında ulaşmak zor oluyor.
MOBİLYANIN DIŞ GÜZELLİĞİNE ALDANMAYIN
Peki, başka nelere dikkat edilmeli?
Mobilya pahalı bir ihtiyaç. Bizler orta gelir seviyesindeki kişilere mobilya satıyoruz. Onun için her sene mobilya değiştirilmiyor. Alırken kaliteli ve uzun ömürlü olması gerekiyor. Mobilya alışverişinde dıştan güzel görüp beğenip almak yerine biraz malzemesini, özelliğini sorgulasınlar. İki ürün arasında fiyat farkı varsa bu fark onun süngerinin, kumaşının, iskeletinin kalitesinden, işçiliğinden fark eder. Mobilyanın dış güzelliğine bakıp aldanmasınlar, kullanılan malzemesine de baksınlar.  Mobilyalarda kullanılan bin bir çeşit kumaş var. Alışveriş yaparken leke tutmaz kumaş mı onu sorsunlar. Mobilyada kullanılan süngerin özelliğini sorsunlar. Bir koltukta en az 32 dansite sünger yoğunluğu olmalı. Süngerin yoğunluğu daha düşük olduğunda koltuğa oturulduğunda süngeri çökme yapar. Alışveriş yaparken koltuğun kumaşının özelliği nedir, süngerinin özelliği nedir bunları sorsunlar. Sonra iskelesinin malzemesi çok önemli. Hangi ağaç kullanılmış onu sorsunlar. Mobilya alırken ahşap mobilya oluyor, sunta üzerine cila yapılan ürünler var. Bir de suntalam ürünler var. Mobilya artık dış görünüşünden çok içindeki aksesuarlar önem taşıyor. Mobilyanın menteşesi, rayı, askısı bunların malzemeleri çok önemli. Bir mobilyada 3 liralık menteşe de kullanılabilir 13 liralık da. Bunun mukayesesini yapsınlar. Bu malzemelerin özelliklerini karşılaştırarak seçsinler.
Tüketicilerin en çok dikkat etmesi gereken konu ise bir atölyeye, mağazaya gittiklerinde merdiven altı olmamasına dikkat etsinler. Vergi kaydı olup olmadığına baksınlar. Bize veya ETO’ya üye olup olmadığına baksınlar. Yoksa bunlarla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor.
MOBİLYAYA YÖNELİK YATIRIMLAR YAPILMADI
Eskişehir’de mobilya sektörü ne durumda?
Eskişehir’de mobilya sektörü durağana geçti. Yakın çevremizdeki vilayetlerde, kazalarda mobilya daha ön plana çıktı. Bizler modayı takip etmekte biraz geç kaldık. Eskişehir’de mobilyaya dönük yatırımlar yapılmadığı için bugün bu durumdayız. Eski günlerdeki mobilya üretimimiz bugün ne yazık ki yok. Eskişehir’de toptan iş yapan 10- 15 fabrika var. 30- 35 firma da perakende çalışan proje işi yapan var. Geri kalan kendi çapında küçük atölyelerde bir şeyler yapmaya çalışıyor.
Son dönemde Baksan Sanayi Sitesi gündemde. Burası ile ilgili, mobilyacı esnafının beklentileri nedir?
Mobilya insanların yaşadığı sürece olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Mobilyasız ev yok. Temel gıda maddesi kadar önemli. Baksan Sanayi Sitesi artık sanayi sitesi özelliğini yitirmiş durumda. Yeni, kontrollü, çağa uygun bir yer haline getirilmesi lazım. İmalatçılarımıza yeni, sistemli, düzenli bir sanayi sitesi olması şart.
4 yıl önce kurduğumuz bir kooperatif var. Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’tan, Baksan Sanayi Sitesi’nden yer istedik. Onlar da bunun çalışmalarını yapıyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’e de isteklerimizi söyledik. Hem Büyükşehir hem de Tepebaşı belediyelerimiz bununla ilgileniyorlar. 1/25 binlik planların içerisinde bize bir yer ayırdıklarını söylüyorlar. Yakın zamanda, 2017’nin Mayıs ayına kadar daha net bilgiler edineceğiz diye düşünüyorum. İnşallah bir an evvel olur da biz de hayallerimize kavuşuruz.
Peki bu projede nasıl bir mobilyacılar çarşısı olacak?
Mobilya mağazaları Eskişehir’de Yunus Emre Caddesi ve tabakhane bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Yunus Emre Caddesi trafik sorunu ile park sorunu ile bu iş için uygun olmayan bir bölge. Tabakhane bölgesi yine aynı şekilde. Oradaki dükkanlar eski ve kötü durumda. Mobilya alışverişine gelen vatandaş, arabasını park edip birkaç saat gezilip karar vermek isteyecek. Bu imkan orada yok.
Baksan Sanayi Sitesi yapıldıktan sonra orada imalatın yanı sıra satış alanları da olması lazım. Yeni yapılacak sanayi sitesinde tüketici arabasını park edecek, rahatlıkla kapı kapı gezip kararını verecek. Bu nedenle yeni projede satış alanlarının olmasını çok önemsiyorum. Bununla ilgili hem Ahmet Başkanımıza hem Yılmaz hocamıza bize ayrılacak alanlarda dükkanların önünde satış alanları olmasını istediğimizi ilettik. Küçük de olsa her imalatçının kendi ürünlerinin sergileyeceği bir alan olmasını istiyoruz. Dükkanların girişlerinde böyle mağazalar olsun istiyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, yerel yöneticilerimiz, 6 milletvekilimiz bize destek olursa bizim önümüzü açarlarsa bunu başarırız. Biz de mobilyacı esnaflarımızı kredili bir sistemde dükkan sahibi yapabilirsek mobilyacılık sektörünü kurtarırız. Her iki başkanımdan da rica ediyorum bizim yerimizi göstersinler biz de yuvamızı yapalım. Başlanmış iş bitmiş iş demektir. Biz ilk adımı atalım gerisi kolaylıkla olacaktır.
Bu proje Eskişehir’de mobilyacılık sektörü için bir umut diyebilir miyiz?
Eğer biz bunu başarırsak yaparsak Eskişehir’in mobilyacılıkta geleceği kurtulur. Çağa uygun, çevreye duyarlı bir sanayi sitesini şehrimize kazandıracağız. Çevrede bunu yapan illeri gezeceğiz, fikir alacağız. Nasıl daha iyisini yaparız diye bakacağız. 5 yıl içerisinde bu sanayi sitesini, satış yerlerini başaramazsak, birbirimize sahip çıkamazsak işimiz çok zor. Yarın Bursa’ya hızlı tren yapılır. O tren İnegöl’den de kesin geçer. İnegöl’e gitmek Sultandere’ye gitmekten daha kolay olacak. İşte biz Eskişehir’de bu modern sanayi sitesini yapamazsak o zaman bu şehirde mobilyacılık sektörü bitecektir.
Baksan’da kaç mobilyacı esnaf bulunuyor? Proje gerçekleştiğinde ne kadar dükkan olmasını bekliyorsunuz?
Baksan’ın şu andaki alanı yaklaşık 640 dönüm. İrili ufaklı çalışan bin 200 atölye var. Yeni yapılacak yerde 250 civarında mobilyacı dükkanı olabilir.
BAKSAN ÇEVRECİ VE ÇAĞA UYGUN OLACAK
Baksan’da sanayi sitesi yapılması şehir merkezi olması nedeniyle itirazlara neden olmuştu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Burada bir gıda sektörü olmayacak, geri dönüşümcüler olmayacak. Çevreyi kirletecek sektörler bu yeni sanayi sitesinde yer almayacak. Baksan’da şu anda böyle bir kirlilik sıkıntımız var. Yeniden yapılırken buna özellikle dikkat edilecek. Daha çevreci düşünülerek adımlar atılacak. Bölgede ticareti hareketlendirecek, canlı tutacak ama öte yandan da çevreye ve bölge halkına zarar vermeyecek şekilde bir sanayi sitesi olacak.
Peki, Baksan Sanayi Sitesi yenilendiğinde Yunus Emre Caddesi ve tabakhane bölgesindeki esnaf oraya mı taşınacak?
Büyük ihtimalle öyle olacak. Oralardaki esnaflara, böyle bir projemiz var. İmalat yerlerinin önüne de böyle mağazalar hazırlanacak. Herkes bütçesine göre alanda imalathane ve showroom alanı talep edecek.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Özellikle mobilyacı esnafı üyelerimize çağrım, mesleğimize sahip çıkalım, odamıza sahip çıkalım. Kapısında mobilyacı yazan ister ticaret odası ister bizim odamız üyesi olsun hep beraber güç birliği yapalım bu işi başaralım. Mobilyacılığı Eskişehir’de iyi yerlere getirelim, mesleğimize sahip çıkalım. Bugün birlik olup sahip çıkmazsak, yarın bugünleri de arar duruma düşeriz.
 
 
 
 
 
 

 
Editör: TE Bilişim