Söyleşi: Nevin Bulut Atak
Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi 
 Hava Sanayii Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Hizmet Sandığı (HASYA) Başkanı Metin Kuşçu, dernek faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
 
HASYA olarak üyeleriniz için yapmış olduğunuz çalışmaları anlatır mısınız?
 
2 Bin 450 üyemiz ile önemli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Amacımız üyelerimizin yaşam standartlarını yükseltmek.  Derneğimizin kuruluş amacı, üyelerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Üyelerimizin tüm ihtiyaçlarını A’dan Z’ye Hizmet Sandığı  olarak karşılıyoruz. Niyetimiz alım gücünü artırmak. Kurumlarla mağazalarla özel anlaşmalar yapıyoruz. Örneğin mağaza ile üç taksit olarak anlaşma yapıyoruz ancak üyemize altı takside bölüyoruz. Her zaman üyelerimizin taleplerini ön planda tutuyoruz. Seçimle geliyoruz ancak gönüllülük esasını daha ön planda tutuyoruz.
 
HASYA ne zaman kuruldu, kuruluşu nasıl gerçekleşti?
 
1957 yılında dernek çatısı altında toplanmış bir kurumuz. O günün zor şartlarında küçük imkanlarla büyük hizmetler sunulmuştur. Daha sonra kooperatife çevrilmiş fakat kooperatif olarak başarı sağlanamayınca 1986 yılında dernekler sandık faaliyetinde bulunabilir kapsamında çıkan yasa ile Hava İkmal Yardımlaşma Derneği Hizmet Sandığı(HASYA) olarak kurulmuş bir dernek olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Kuruluşumuz geçen yıllar içinde üyelerine sunduğu nakit yardımı, gıda, sağlık, eğitim, tatil (kamp), kurban, yakacak, giyim, inşaat malzemeleri, spor, oto hizmetleri vb. alanlardaki faaliyetleri ile Eskişehir’in en büyük sosyal ve ekonomik gücü haline gelmiştir. HASYA, bu gücü en iyi şekilde değerlendirerek üyelerine, diğer kurumlar arasında en ekonomik ve kaliteli hizmeti verebilen lider kurum haline gelmiştir. Bugün gelinen noktadan daha iyi seviyelere ulaşmak için, geçmişten bugüne yaşanan tecrübeler ve bilgilerin ışığında yaratılmış olan yönetim ve hizmet politikasının gelecekte de iyi yönde geliştirilerek uygulanması esas olmalıdır.
 
HASYA üyelerinin iş kolundaki zorluklar nelerdir?
 
Hava sanayide çalıştığımız için işimiz riskli. Uçağın havada olması büyük sorumluluk gerektiriyor. Her şeyin dört dörtlük yapılması gerekiyor. Uçak uçuruyorsunuz. Kullandığımız bakımını yapmış olduğumuz uçak devletin malı, uçağı kullananın canı söz konusu. Bizim için her şeyimiz risk. Her bölümün çalışma şartları aynı değil. Bazı bölümlerde çalışan arkadaşlarımızın işi belki daha riskli fakat, risk hep aynı. Çünkü uçağın her bölümünün bakımı titizlikle yapılması gerekiyor. Bakım için şehir dışına çıkan arkadaşlarımız oluyor. İşimiz ağır iş kolunda yer alıyor. Sıfır hatayla çalışmak zorundayız ve bir  yaptığımız işi beş kez kontrol etmek zorundayız. Uçak bir araba değil, arıza yaptığı zaman sağa çekme gibi bir şansımız yok. Bizler bu titiz çalışma sistemi ve bu bilinçle yetişiyoruz. Bizden sonrakileri de bu bilinçle yetiştirmeye çalışıyoruz.
 Derneğin ne kadar zor şarlar altında kurulduğunu biliyoruz ve sahiplenme duygumuz o şekilde oluşuyor. Tüm üyelerimizin istedikleri her an yanlarında. Her üyemizin İhtiyaçları ile ilgilenmek durumundayız. Biz böyle bir sistem ile çalışıyoruz. Burası bir aile kurumu.  Üyemize nasıl fayda sağlarız bu konuşulur. 300 tane anlaşmalı olduğumuz mağaza var. Bu mağazaların ödemelerini HASYA olarak biz yapıyoruz, üyemiz bu harcamasını bize taksitle ödüyor.
 
 Hasya üyeleri olarak   hem ülke savunma sanayisine, hem de Eskişehir ekonomisine katkı sağlıyoruz.  Yunus Emre’nin sözüyle bitirmek istiyoruz.  “ Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz.”
 
 
 
Editör: TE Bilişim