Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Esra Çevik
AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Fatih Özata ile gençlerin siyasetteki yerini, gelecekteki hedeflerini ve bugünlere nasıl geldiğini konuştuk.Her dönem üzerinde durulur. Gençler siyasette daha aktif rol almalı. Bugünün gençleri yarının liderleri tezinden yola çıkarak bu kez AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Fatih Özata’nın kapısını çaldık. 7 yıl önce AK Parti ile adım attığı siyasette yaşadıklarını, gençlerin siyasetteki yerini, gelecekteki hedeflerini ve bugünlere nasıl geldiğini konuştuk. Sorular bizden yanıtlar Özata’dan takdir ise sizlerden.

ADIM ADIM YÜKSELİŞ
Fatih Özata kimdir? Siyasete nasıl ne zaman adım attınız? Partide hangi görevlerde bulundunuz?
1991 Sivrihisar doğumluyum. Eğitim hayatımın tamamı Eskişehir’de geçti. 18 yaşını doldurduğumda AK Parti’ye üye olarak siyasi hayatıma adım attım. O yıl 2009 yerel seçimleri vardı ve ben yerel seçimleri çok yakından takip ettim. Lise son sınıf öğrencisiydim. Üniversiteyi kazanıp Anadolu Üniversitesi’ne başlayınca partide aktif görev almak istediğimi belirttim. Dönemin İl Gençlik Kolları Başkanı Hasan Kalın ile görüştüm, Kalın’la birlikte çalışmaya başladık. Ardından Kalın ile birlikte AK Parti Yürütme Kuruluna seçildim. Devamında kongre oldu göreve Hakan Çizmelioğlu göreve gelince ben Çizmelioğlu’nun ekibinde yürütme kurulunda göreve başladım. Ardından Anadolu Üniversitesi’nde görev alarak Kentsel Gelişim Kulubü kurduk. O dönemde il başkanımız, Gençlik kolları başkanımız ve Nabi Hocamız ile yaptığımız görüşmeler sonrasında Üniversiteler Başkanlığına getirildim. 2012 yılında her iki üniversitedeki çalışmalarımıza başladık ve 2  yıl bu görevi sürdürdüm. Üniversite bitince ve avukatlık stajım başlayınca bu görevi bırakarak Sosyal Politikalar Başkanlığı’nı 3 ay süre yürüttüm. Sonrasında ise Odunpazarı Gençlik Kolları Başkanlığı’na atandım. 6 aylık süreçte ilçedeki tüm mahallelerimizdeki teşkilatlandırmalarımızı tamamladık. Ardından İl Gençlik Kolları Başkanlığı seçimlerinde 21 Şubat 2015 tarihinde kongreye tek liste olarak girerek seçildim. Şu anda serbest avukatlık yapmakla birlikte kamu hukuku alanında yüksek lisansım devam ediyor.

ÜNİVERSİTEDE SİYASET YAPANLAR İKİYE AYRILIR
Türkiye’de üniversitede siyaset yapılmasına hoş bakılmasa da Cumhuriyet tarihinde bu çok alışık olduğumuz bir durum. Özellikle de 68 kuşağı ile tırmanışa geçen üniversite gençliğinin siyaset hayatındaki etkin rollerinden yola çıkarsak günümüzde sizce üniversite gençliği siyasete ne kadar yakın duruyor ne kadar etkin?
Ben üniversitede siyaset yaparken siyasetçileri ikiye ayırıyordum. Bir kantin siyasetçileri bir de okuyan siyasetçiler. Kantin siyasetçileri çok farklı düşüncedeyse onlarla çok tartışmaya girmiyordum. Ama okuyan siyasetçi ile birlikte çalışmak istiyordum çünkü onlar bize her şekilde karşılık verebiliyordu. O dönem Nabi Avcı milletvekiliydi ve bizlere bir kitap listesi verdi. Verdiği listenin yanında Nurettin Topçu, Cemil Meriç gibi isimlerin yanında Uğur Mumcu’nun,  İlhan Selçuk’un, Nazım Hikmet’in eserlerinin büyük kısmını okudum. Bunlarla birlikte bilgilerinizi de derlediğinizde Anadolu Üniversitesi’nde siyaset, daha keyifli bir hale gelmeye başladı. Karşınızdakinin dilinden anlayamaya ve onların dilinden konuşmaya başladığınızda karşınızdaki kişileri kazanabiliyorsunuz. Karşımdaki kişiyle çok rahat uzlaşı kurabiliyordum.
Bizden sonraki süreçte üniversite öğrencisi olmadığı halde üniversite içerisinde siyaset yapan belli gruplardan dolayı üniversiteler son 2 yılda ciddi yıprandı ve belli gruplardan kaynaklı şiddete yönelmeler başladı. Bu üniversite içindeki siyasete zarar verdi. Bunun dışında üniversite içerisindeki demokratik yapı hakikaten güzeldir. Belli akademisyenler dışında üniversitedeki demokratik yapı iyi korunur. Benim hayatım boyunca da siyaseti en keyif alarak yaptığım dönem de hem kulüp hem de üniversite başkanlığı dönemimdir. Tartışmanın, bilginin, hocalara kolay erişebilmenin içerisinde geçim derdi olmadan siyaset yapabilmenin güzelliğini yaşadık. Güzel bir ortamdı ve kendimizi o ortamda çok iyi yetiştirdik. Üniversitedeki bana en büyük katkı her görüşü anlayabilmektir.

NABİ HOCADAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK
7 yıllık siyasi geçmişinizde birçok alanda görev almışsınız. Siyasette bu kadar kısa sürede bu aşamalara gelmek Fatih Özata’nın hangi öne çıkan özelliğiyle bağdaştırabiliriz?
Benim en büyük şansım Nabi Hoca’nın milletvekilliği döneminde bizimle ilgilenmesi oldu. Bize önerdiği kitaplar, üslubu, çalışma düzeni, tecrübesi bizlere çok büyük adımlar attırdı. Bunun dışında o dönem MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel’in üniversitede kurduğumuz kulübü benim adımı kullanarak TBMM gündemine taşıyarak soru önergesi vermesi ismimin duyulmasında büyük rol oynadı. Bu iki süreç benim siyasi hayatımın dönüm noktasını oluşturdu. Nabi hoca’nın milletvekili olduğu dönemde bizimle öğrenci evlerine gelirdi, kulüp toplantılarımıza katılırdı. 6-7 yıl siyasette kısa bir süre olabilir ancak 25 yaşında bir insan için çok uzun bir süre. Ve Siyasete atıldığım günden beri gençlik kolları olarak nihai hedefimiz entelektüel seviyesi yüksek ve organizasyon yeteneği güçlü bir gençliğin yetişmesi için katkıda bulunmaktır.

15 BİN ÜYEMİZ VAR
AK Parti’de gençlik kolları siyasi çalışmalarını nasıl yürütüyor?
AK Parti İl Gençlik Kolları’nda 18-30 yaş arası üye sayımız 15 bindir. Bu şuan Eskişehir’deki diğer siyasi partilerin üye sayısından daha fazla. İl Gençlik Kollarımızın Yönetim Kurulu Üye sayısı 50 asil 50 yedek. Odunpazarı ve Tepebaşı Yönetim  kurulumuzda da 30’ar asil 30’ar yedek arkadaşımız görev alıyor. 14 ilçemizin hepsinde teşkilatlarımız tam olmakla birlikte, Mahallelerimizin her birinde de mahalle gençlik kolları başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerimiz bulunuyor. Bu yapılar tam olarak hareketli olduğunda tabana doğru siyasi yapımızı güçlü tuttuğumuz için üye sayımız ne kadar artarsa artsın biz buna hakim olmakta zorlanmıyoruz.  Bunların yanında aktif olarak çalışan üniversite ve lise teşkilatlarımızda bulunmaktadır.

GENÇLİK HEYECAN ARIYOR
İktidar partisinde genç yaşta siyasette olmanın artıları ve eksileri sizce nelerdir?
Gençlik her zaman heyecan arar. Muhalefet partileri iktidar olma söylemleri ve çabası bir heyecan yaratır. Ancak iktidardaysanız bu heyecandan öte mevcut durumu nasıl daha iyi hale getiririz çalışmalarına odaklanırsınız. İktidar partisinde iseniz en başta siyasi her konuda, gelişmede bilgi sahibi olmak, partinizin tüm atılım ve icraatlarına da vakıf olmak zorundasınız. Gittiğiniz yerde size karşı gelecek her türlü soruya hazırlıklı olmak zorundasınız. Hem yerel gelişmeleri, hem ulusal konular hem de yasal gelişmeler çerçevesinde çok geniş perspektifte sürekli gündemi takip etmek bilgilenmek konulara hâkim olmak durumundasınız. Bu biraz zorlayıcı olabilir. İyi yanlarının en başında ise şu geliyor, partiniz iktidarda ve size iletilen her türlü sorunu en tepedeki merciye ulaştırma imkânınız elinizde var. Her ay düzenli olarak gerçekleştirilen il başkanları toplantısında İl Başkanımız, Kadın Kolları Başkanımız ve gençlik kolları olarak katılıyoruz. Orada Başbakanımız Eskişehir’i sorduğunda biz kendisine burası ile ilgili sıkıntı ya da beklentiyi ulaştırabiliyoruz. Bu siyaset mekanizması için mükemmel bir şey.

GENÇLERİN BEKLENTİLERİ BÜYÜK
Peki Eskişehir gençliğinin iktidar partisinden beklentileri nelerdir?
Öncelikle gençlere vaat ettiğimiz konuların başında girişimciliğin desteklenmesiydi. Tarım veya diğer her türlü girişimcilikte hibelerin arttırılması ve prosedürün azaltılması isteniyordu. Bu konularda hükümetimiz tarafından ciddi destekler veriliyor ve geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Evlilik konusunda devletin sağladığı kredilerin daha da güçlendirilmesi bekleniyor. Gençlik Spor Müdürlüğü’nün alt yapısının güçlendirilmesi ve yeni spor tesislerinin kazandırılması konusunda mevcut yatırımların memnuniyetle birlikte yeni yatırımlar için ciddi talep var. Üniversite öğrencilerinin bize başvurduğu konuların başında da yurt sayılarının arttırılması yönünde oluyor ve üniversite öğrencilerinin geçimlerinde önemli yeri olan burs/kredilerin 400TL çıkartılması onları açısından çok önemliydi. Burs/kredilerde bu kadar kısa sürede bu kadar ciddi bir artış öğrenci açısından şahane bir durumdur.  Siyasetle ilgilenen veya sivil toplum yapısının içinde aktif görev alan gençlerde ise seçilme yaşının 18’e indirilmesi gündeme getiriliyor.




BU SENE ÜNİVERSİTELERDE BİZİ İZLEYİN
Son olarak Fatih Özata’nın gelecekteki hedefleri nelerdir?
Kısa vadede özellikle de bu sene içerisinde üniversitelerde AK Parti Gençlik Kollarının izlenmesini istiyorum. Bizim için çok verimli bir yıl olacak. Uzun vadede İl başkanımız Dündar Ünlü’nün de söylediği gibi siyaset hesap işi değil nasip işidir. Bildiğim tek şey var Eskişehir’e iyi hizmet edebilmek. Hangi göreve gelirsem geleyim önceliğim ve amacım bu. Siz zaten size verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirdiğinizde bu takdir görür ve yol alırsınız. AK Parti siyasetinde görevlere talip olunmaz. Başarılıysanız o görevler zaten layık görülüyorsunuz.
 
Editör: TE Bilişim