Eskişehir’e ilkleri getiren Birgetek Eğitim Kurumu, iki ayrı bölüm halinde; Akıl Treni Öğrenci Gelişim Merkezi ve Getup® Zihin Geliştirme Programı ile faaliyetlerine devam ediyor. Akıl Treni Öğrenci Gelişim Merkezi Eskişehir Şube Sorumlusu Ümit Koç, çalışmalarını Esgazete  okurlarıyla paylaştı.

Akıl Treni Öğrenci Gelişim Merkezi’ni tanıyalım önce, biraz merkezden söz eder misiniz?

Bir etüt eğitim merkezinden daha fazlasını sunan bir yapı olan “Akıl Treni Öğrenci Gelişim Merkezi” Eskişehir’de 18’inci şubesini açtı. Etüt merkezinin öncelikli amacı öğrencinin okulda verilen ödevlerini verimli bir şekilde tamamlaması. Ödevlerin verimli bir şekilde yapılmasından kasıt; ödevin yapmış olmak için yapılmış olmaması, amacına uygun olarak okulda öğrenilen konuların sıcağı sıcağına pekiştirilip eksik kalan yanlarının anında tespit edilmesi ve giderilmesidir. Yazılılar öncesinde yapılan çalışmalarla okul başarısında gözle görünür artışlar sağlıyoruz. Etüt dışında kalan zamanlarımızda öğrencimizin sosyal ve akademik başarı düzeyini arttırmaya yönelik çeşitli etkinliklerle onların hem eğlenmesini hem de fark etmeden öğrenmesini sağlıyoruz.

Sizi diğer eğitim merkezlerinden ayıran özelliğiniz nedir?

Akıl Treni Öğrenci Gelişim Merkezi diğer tüm merkezlerden ayırt eden en önemli özellik; okul ders programlarına paralel, uluslararası destek programları kullanıyor olmamız. Örneğin; öğrencilerimize matematik konusunda sadece okul matematiği ile ilgili ödevlerinin yapımını sağlamak yerine dünyanın en etkili matematik anlayışı olan Singapur Matematik eğitiminin öğrencilerimize verilmesidir. Yine günümüzde öğrenci gelişiminde en önemli konulardan biri olan dil öğrenimi konusunda getirmiş olduğu yenilikçi ve net sonuçlar veren Fast For Word İngilizce programıdır. Bu program ile öğrencilerimizin 4 ay gibi kısa bir süre içerisinde 500 kelime edinimini sağlamayı başarabilmekteyiz.

Akıl Treni Öğrenci Gelişim Merkezi tasarımı ile de fark yaratıyor, nasıl tasarlandı merkez?

 

Akıl Treni Öğrenci Gelişim merkezimiz öğrenicilerimizin kendilerini rahat ve konforlu hissedeceği şekilde tasarlanmıştır.

 Madde madde özetlersek merkezde öğrencili neler bekliyor?

 

 Merkezimizde öğrenciler;

-Ödevlerini en verimli şekilde yapar,

-Yazılı çalışmalarını ve performans uygulamalarını profesyonel destek alarak üretir,

-Sosyal ortam içinde olur,

-Eğlenirken öğrenir,

-Kendini ifade eder ve sosyal sorunlarını paylaşır,

-O’nu eleştirmek için değil,  O’na yardımcı olmak için profesyonel kişiler tarafından takip edildiğini bilir,

-Evde ailesiyle geçirebileceği kaliteli zaman fırsatı bulur.

Merkezde öğrencilere hangi programlar sunuluyor?

Akıl Treni Öğrenci Gelişim Merkezimizde öğrencilerimize 8 ayda 14 ayrı program sunmaktayız. Bunları kısaca belirtmek gerekirse; Singapur Matematiği, FastForWord English, El Yazısı Geliştirme,  Hafıza Teknikleri, Anlayarak Hızlı Okuma, Hobi Çalışmaları, RoboRobo, Mind Flex, Star Wars Force Trainer, Play Attention, Dikkat Geliştirme, Mandala, Etüt Çalışmaları ve Özel Ders olarak sıralayabiliriz.

Neden bildiğimiz bir matematik değil de Singapur Matematiği?

Singapur Matematiği son 30 yılda bütün dünya ülkelerinin ilgisini çekmeyi başarmış bir sistemdir. Singapur Matematiği matematiksel düşünme merkezli bütün matematik temel kavramlarını öğretmeyi amaçlayan bir sistemdir. Singapur Matematik programı matematik eğitiminde öğrenciyi problemin içerisine dahil ederek ilerler. Yöntem hikayeler içinde matematik ve materyallerle anlatım tekniklerini kullanırken aynı zamanda problemleri oyunlaştırır ve akılda kalıcılığı ciddi oranda artırır. Singapur matematiğinden okuma yazma bilen bütün çocuklarımız faydalanabilirler. İlköğretim 8’inci sınıfa kadar olan bütün çocuklarımızın programa katılmaları mümkündür.

El Yazısı Geliştirme Programı’nın amacı nedir?

El yazısı geliştirme programımız, program boyunca çocuklarımıza hiç yazı yazdırmadan onların el yazılarını geliştirmektedir. El yazısı problemi çocuklarımızın kendilerini ifade etme ve gösterme becerilerine ciddi zararlar vermektedir. El yazısı yavaş ve kontrol becerileri düşük olan çocuklarımız bu sıkıntıları yaşları büyüdükçe ve akademik yolda ilerledikçe daha belirgin olacak ve ciddi problemler olarak karşılarına çıkacaktır. El yazısı geliştirme programımız ile yaşanabilecek ve yaşanması mümkün olan bu problemlerin ortadan kaldırılmasını amaçlanmaktayız.

Fast Forword İngilizce Eğitim Programı’nın diğer İngilizce eğitim programlarından farkı nedir ve öğrenciye ne gibi faydaları vardır?

 

Fast ForWord programının diğer programlardan farkı; anlama, dinleme, konuşma alıştırmalarıyla 4 aylık bir süreçte dil kazanımlarını algısal düzeyden başlayıp, kavrama ve işleme düzeylerine geçerek oyunlarla vermesi. Fast ForWord programını kullanan öğrenci 7000’in üzerinde fonetik ses yapısı, 10 bine yakın İngilizce sözcük ve 2 binin üzerinde değişik düzeyde cümle yapısını tanır, algılar ve uzun süreli olarak hafızasında tutar ve aktif İngilizce konuşabilirsiniz.

 

Diğer programlarınızdan da kısaca bahsedebilir misiniz?

 

Memnuniyetle tabii ki;

Hızlı Okuma çalışmalarıyla öğrencilerimizin kısa bir sürede anlayarak hızlı okuyabilmelerini, böylece zamanı daha verimli kullanabilmelerini öğretiyoruz.

Play Attention Programında ise hiperaktivite ve öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerimize bunlarla baş edebilmelerini sağlıyoruz. Kola takılan bir aparat sayesinde zihinlerini bir mouse gibi kullanarak bu problemleri ortadan kaldırabilmelerine olanak sağlıyoruz.

Mandala çalışmalarına katılan öğrencilerimiz içlerindeki yaratıcılığı keşfedip, ruhlarının dinlendiriyor, keyifli resimler yapıyorlar.

RoboRobo programıyla yaratıcılıklarını ve icat etme duygularını geliştiriyorlar.

Akıl Treni Öğrenci Gelişim Merkezi’ndeki asıl hedef ne?

Hedef; öğrenciyi bir üst öğretime veya sınava hazırlamak yerine, kişisel ve zihinsel gelişimini sağlayarak hem derslerinde köklü ve kalıcı başarılara ulaşmasını sağlamak, hem de sosyal gelişimine yönelik eğitimi destekleyici faaliyetlerde bulunmaktır diye özetleyebiliriz.

Bir diğer bölümünüz Getup® Zihin Geliştirme Programı’nı da anlatır mısınız?

Düzensiz beslenme, uyku problemleri, sosyal ve kültürel yabancılaşma gibi bir dizi etken çocuklar üzerinde bilişsel gerilemeye yol açabiliyor. “GETUP® ZGP ile, zihin fonksiyonlarını tam olarak kullanmaya başlayan çocuklar, hem akademik hem de sosyal anlamda inanılmaz başarılar elde etmişlerdir.

Programınızın, teknolojinin hayatımıza daha çok girmesiyle birlikte, zihinsel faaliyetlerini yeterince kullanamayan çocuklar üzerinde de başarılı olduğunu biliyoruz. Biraz da bununla ilgili bilgi verir misiniz? 


Yaşadığımız çağı ve çağın getirdiği değişimleri reddedemeyiz; ancak teknolojiyi kontrol altına almak ve çocuklarımızın zihinsel yeteneklerini artırmak zorundayız. GETUP® ZGP, bilimsel tabanlı ve dünya standartlarına uygun geliştirilmiş olan Zihin Geliştirme Programı ile çocuklarımızı ufukları geniş, hayatı yorumlayabilen ve zihin performanslarını maksimum düzeyde kullanabilen fertler sınıfına yükseltmek için çalışıyoruz. 21’inci yüzyılda özellikle bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, ülkemizde toplumsal ve kültürel değişimlere neden olmuştur. Bu değişimlerin en çarpıcı tesirleri, çocuklarımızın zihin ve kişilik gelişimlerinde gözlemlenmektedir. Günümüzde aşırı derecede ve bilinçsizce kullanılan bu teknolojiler çocuklarımızın dikkat, hafıza, mantık muhakeme gibi temel zihinsel fonksiyonlarında ciddi sorunlara yol açmaktadır. Kültürel değişimlerin beraberinde getirdiği diğer bir takım etkenler de çocuklarımızın bu bilişsel gerileyişinde önemli derecede tesirde bulunmaktadır. Düzensiz beslenme, uyku problemleri, sosyal ve kültürel yabancılaşma gibi bir dizi etken, bu gerileyişte belli oranlarda risk faktörü olarak yerini almaktadır. Bütün bu etkenler nedeniyle zihinsel yeteneklerini ve algılama kabiliyetlerini aktif halde kullanamayan çocuklar okulda ve sosyal ilişkilerinde problem yaşamaktadır. Çocuklarımızın içinde bulunduğu bu durum, davranış bozukluklarına da zemin hazırlamaktadır. GETUP® ZGP, çocukların zihinsel performanslarını arttırarak gerçek potansiyellerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. GETUP® ZGP, bu maksadını gerçekleştirirken, her çocuğun kendine özgü bir öğrenim şekli olduğunu bilerek; buna yönelik sistemler geliştirmektedir.


“ ÇOK ZEKİ ÇOCUKLAR BİLE ÖZGÜVENLERİNİ KAYBEDEBİLİR!”

GETUP® Zihin Geliştirme Programı nedir?


İnsan beyninde yani zihnimizde ’öğrenme’ ile ilgili üç temel fonksiyon vardır: "Dikkat, Hafıza ve Mantık Muhakeme. Doğumdan itibaren bu fonksiyonlar yoğun ses, ışık, hareket, sinyal gibi çağımıza özel nedenlerle sürekli saldırı altındadır. Çağımıza özel nedenlerin dışında teknolojinin yanlış kullanımı ve çeşitli düzensiz alışkanlıklar da zihnimizin işleyişine zarar vermektedir. Çok zeki olduğu bilinen çocuklarda bile geçerli olan bu durum, öncelikle özgüvenle ilgili sıkıntılar oluşturmaya başlar. Özgüven problemi yaşayan bir çocuk, ’öğrenme’ ile ilgili en büyük darbeyi yemiş olur. Bu durumun devamında ise ’Dikkat’ sıkıntıları yaşanır. Dikkat, ’öğrenme’ için o kadar önemlidir ki aktif olarak gözlem ve dinleme yapamayan bir çocuk, aktarılan bilgilerin çoğunu hafızasına depolayamaz. Bilgiyi tam olarak alamayan ve depolayamayan hafıza, elde ettiği verilerle tam bir kanaat oluşturamaz ve yorumlama güçlüğü yaşar. Öğrenilen yeni bir bilgiyi yorumlayamamak, yaşam için çok önemli bir fonksiyon olan ’Mantık Muhakeme’nin gelişimini engeller. Zekâ potansiyeli ne kadar yüksek olursa olsun, zihin fonksiyonlarını tam olarak kullanamayan bir çocuğun zamanla davranışları da bozulur. GETUP® ZGP, tüm bu olumsuzlukları tersine çevirmek ve çocuklarımızın zekâ potansiyellerini zihnin tüm fonksiyonlarıyla kullanmalarını sağlamak için 2009’da kuruldu.

Zihinsel fonksiyonları geliştirmek için nasıl uygulamalar kullanıyorsunuz?

Eğitimlerimizde, çocukların zihin fonksiyonlarını artırmak amacıyla özel olarak üretilmiş ve faydası kanıtlanmış ’Kâğıt-Kalem’ uygulamaları kullanılmaktadır. Ayrıca çocuklarımız, -zihnin hız ve koordinasyon gücünü artırmak için- bilgisayar ve ödüllü bilişsel oyunlarla desteklenmektedir. Bilimsel ve güvenilir eğitim sistemi ile büyük takdir toplayan GETUP® ZGP, kurulduğu günden bu güne yüzlerce çocuğun zihin fonksiyonlarını maksimuma çıkarmıştır. GETUP® ZGP ile zihin fonksiyonlarını tam olarak kullanmaya başlayan çocuklar, hem akademik hem de sosyal anlamda inanılmaz başarılar elde etmişlerdir. Çocuklarda elde edilen bu başarı GETUP® Genel Merkezinin Türkiye Geneli tüm bayilerinde yaptırdığı ’Veli Anketi’ne de yüzde 100 memnuniyet olarak yansımıştır. “Hayatta en trajik şey bir yeteneğin heba olmasıdır.” Gelin, çocuklarımızın zekâsını keşfedelim ve geliştirelim.

Bu egzersizlerden kaç yaş gurubu kişiler faydalanabilir?


Getup® ZGP programını ayrıcalıklı kılan en önemli noktalardan biri de budur: Bizim hitap ettiğimiz gurup 5–17 yaş aralığındaki bütün çocuklardır. Bu yaş gurubunda yer alan; yani büyümekte olan her çocuk, zihin gelişimine ihtiyaç duyar. Zihin ve kişilik gelişimi ne kadar güçlenirse, çocukların akademik hayatlarında ve sosyal ilişkilerindeki başarı ve mutlulukları da buna paralel olarak artar ve gelişir.


Gelen çocukların dikkat, mantık ve hafızalarında ne gibi değişimler oluyor, sorunların çözümü için ne kadarlık bir sürece ihtiyaç var?


Getup® ZGP programına katılan öğrencilerimiz anlatılanları tüm ayrıntılarıyla algılar ve anlar, okunan metni hatasız ve eksiksiz işler ve basit işlem hataları yapmazlar. Ayrıca uyarı ve detayları çabuk fark ederler, problem çözme becerisini geliştirirler, hızlı öğrenip çabuk unutmazlar ve bizce en önemlisi de hayal gücü ve düşünme yetilerini geliştirirler. Çocukların her birinin dikkat, hafıza ve mantık-muhakeme gibi alanlarda ulaşmaları gereken asgari bir düzey vardır. Bu düzeye ulaşmak için Getup® ZGP olarak öngördüğümüz eğitim süresi 6–8 aydır ve bu süre yeterli olmaktadır.

 

 

Editör: TE Bilişim