Aktiffelsefe  Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Eskişehir Şubesi bu yıl 8. Yaşını kutluyor.  Eskişehir’de bini aşkın dernek var. Ancak aktif ve topluma ve tüzüğüne uygun çalışan, yaşamın her alanında yeralan dernek sayısı ise çok az. Bu süreç içinde Aktiffelsefe, yaptığı çalışmalar ile Eskişehir’de ses getirdi. Kültür, sanat ve felsefe çalışmaları ile seminerlerin yanı sıra bir çok dalda kurslar yapılıyor.

Derneği kamuoyuna daha iyi tanıtmak için , Aktiffelsefe Kültür Derneği’nin Eskişehir Şubesi kurucusu Ezgi Uzgel ile söyleşi yaptık. Biz soruları yönelttik, Uzgel  yanıtladı.

 1- Aslında dernek kurmak kolay. Zaten önüne gelen dernek kurdu, çoğunluğu tabela dernekleri oldu. Siz en zoru seçtiniz? Kültür, sanat, felsefe konularını içeren seminerler gibi etkinliklerin yoğunlaştığı bir derneksiniz. Nereden aklınıza geldi böyle bir dernek kurmak?

Ben İstanbul’da yaşarken tanıştım Aktiffelsefe ile aslında. Bakırköy Şubesi’nde bir konferansa katılmıştım. ‘Hayatta Başarmak’tı konusu ve çok etkilenmiştim. Hayatta başarmaya felsefi bir yaklaşımdı, çok farklı ve doğaldı. Orada felsefe ve psikoloji seminerlerine başladım, bir süre sonra da dersler ve konferanslar vermeye başladım. Üniversiteyi Eskişehir’de okumuş biri olarak bu felsefe okulunu Eskişehir’de kurmanın çok faydalı olacağını düşündüm ve bundan 8 yıl önce de kurdum. Gerçekten de şehre çok büyük faydaları oldu.

2-Kuruluşunda kimler vardı?

Daha önceden derneğimizi başka şehirlerde tanımış kişiler, burada kısa sürede edindiğim dostlar ve öğrencilerle birlikte kurduk. Meşhur kişiler değiller ama hepsi Eskişehir için bir şeyler yapmaya gönüllü çok güzel insanlar.

3-Dernek kurulurken çektiğiniz zorluklar?

Tabi sonuçta 20 yılı aşkın süredir var olan bir derneğin şubesini kurduk. O yüzden yasal olarak çok zorluk yaşamadık. Eskişehir’deki bütün kurumlar da işlerini çok iyi yapıyorlar. Ancak gönüllü bir dernek olduğumuz için bir bütçe olmuyor. Kuran kişiler kendi maddi imkânlarıyla kuruyor. O yüzden küçük eski bir yer tutarak başlamıştık, sayımız arttıkça daha iyi yerlere taşındık. Bir de tabii bir şehirde kurumlarla ilişki kurmak da zaman alıyor. İşbirliği yapmak için bizi daha fazla tanımak istedi çoğu yer ancak bütün bu zorluklar aşıldı. Şimdi Eskişehir’deki tüm önemli kurumlarla işbirliği yapıyoruz.

4-Düşlediğiniz derneği gerçekleştirdiniz mi?

İtiraf etmek gerekirse düşleyebildiğimden güzel bir yer oldu derneğimiz. Çok canlı, insanların severek faaliyetlere katıldığı, gönüllü bir şekilde destek olduğu, ilk zamanlar birlikte başladığımız birçok kişinin bile hala sevgiyle devam ettiği bir yer oldu. Birçok proje gerçekleştirdik ancak hayallerimiz büyük. Daha iyi bir Eskişehir ve daha iyi bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz.

5-Derneğin yol hikâyesini anlatırmısınız?

Eskişehir’de ilk kurulduğumuzda da benim İstanbul’da 9 yıllık dernek yöneticiliği tecrübem vardı. Ama üniversiteden sonra Eskişehir’den ayrılmıştım. O yüzden bu şehri tekrar tanımak, ihtiyaçlarını gözlemlemek ve bir felsefe okulu olarak bu ihtiyaçlara ne şekilde cevap verebileceğimizi bulmak gerekti. Derneğimizin ana faaliyeti olan felsefe ve psikoloji seminerlerini ilk günden itibaren vermeye başladık.  Yine ilgi çekici ve bize uygun konularda konferanslar verdik ve şehir dışından da konferansçılar getirdik. Geleneksel Türkiye konulu Genel Merkezimizin her yıl düzenlediği fotoğraf yarışmasının fotoğraflarını sergiledik. İstanbul Uluslararası Karikatür Festivali’ni Eskişehir’e taşıdık ve son 2 seferdir Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdik. 100’ü aşkın sanatsal sergi düzenledik ve Eskişehir’e Tepebaşı Belediyemizin katkılarıyla Dünya Müzeleri Müzesi’ni kazandırdık. Topluma Hizmet Uygulamaları kapsamında hem Anadolu Üniversitesi hem de Osmangazi Üniversitesi’nden gelen öğrencilerimize gönüllülük eğitimleri verdik. GEA arama kurtarma ekibimizle birlikte yurtiçi ve yurtdışı afetlerde görev aldık. Yaşlı evi tadilatları, oyuncak kampanyaları, okul tadilatları gibi sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdik. Ve macera devam ediyor…

 

6-Derneğin felsefesi nedir?

Aktiffelsefe’nin amacını bir cümleyle özetleyecek olsaydık daha iyi insanlar, daha iyi bir toplum ve dünya için çalışmak olabilirdi.Felsefe ve psikoloji çalışıyoruz ve bunu çok yönlü bir şekilde yapıyoruz.

Doğu felsefesi de, Anadolu felsefesi de, Batı felsefesi de çalışıyoruz. Doğudan Batıya aslında insan nedir, nereden geliyor nereye gidiyor, amaçları nedir, nasıl mutlu olur gibi en temel sorular karşısında tarihte var olmuş değerli filozoflardan tavsiyeler alıyoruz.

7-Yeni projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Eskişehir Uluslararası Karikatür Festivali’nin 9.cusunu gerçekleştireceğiz. Bu sene Aristo yılı ilan edildi. Aristo’yu hepimiz duymuşuzdur; ama ne kadar biliyoruz.  Aristo ile ilgili konferans ve tanıtım dizisi yapacağız. Yukarıda saydığım felsefe ve psikoloji seminerleri, konferanslar, arama kurtarma ve sosyal sorumluluk projeleri de aynı hızla devam edecek.

8-Dernek çalışmalarına insanlar ilgi gösteriyor mu?

Çalışmalara da seminerlere de ilgi yoğun. İlk zamanlar öğrenciler ağırlıktaydı şimdi her yaş grubundan gönüllü ve üyelerimiz oldu. Eskişehir’de bu kadar güzel insanlar yaşadığı için şanslıyız.

9-Aktiffelsefe nedir?

Felsefenin insanlardaki olumsuz imajını yıkıyoruz Aktiffelsefeyle; çünkü hayata, yaşama dönük bir felsefe anlayışıyla çalışıyoruz. Felsefe, bilgelik aşkı anlamına gelir. Bilge de kendini bilen kişidir. Kendini tanıyan, bilen, hayatı sorgulayan ve kendi hayatını da dünyayı da bir adım ileriye götürmek ve güzelleştirmek isteyen insanlar oluyoruz. Erdemli olmak gerektiğini sadece konuşmuyoruz olmak için çabalıyoruz.

10-Yaşama yönelik neler söylemek isterseniz?

Filozof bilgeliğe âşık olan kişi demektir. O yüzden filozof yaşam umudu, daha iyi bir dünya umudu yüksek bir kişidir. Hepimiz başkalarını değiştirmeye çalıştık olmadı. Aslında hepimiz anladık ki önce kendimizi değiştirmemiz gerekiyor. İşte biz de bunu yapmak istiyoruz, kendimizden başlayarak daha iyi ve güzel bir dünya oluşturmak. Hadi sen de gel birlikte yapalım!

-Teşekkürler

 

 

Editör: TE Bilişim