Haber: Nevin Bulut Atak
Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi
Düzgün Sürücü Kursu Sahibi Ayşe Müjgan Kara, ehliyet alım süreci, 2016 yasa değişikliği ve sürücü adaylarına sağladığı artılar-eksiler, Eskişehir trafiği ve alınması gereken önlemler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Yapılan düzenlemeler ve yasa değişiklikleri sonrası kamuoyunda ehliyet almak zorlaştı diye bir algı oluştuğunu, ancak aksine ehliyet almanın artık daha kolay olduğunu vurgulayan Ayşe Müjgan Kara, “Sürücü adayları ehliyet almanın zorlaştığını düşünse de aslında ehliyet almak kolaylaştı. Düzenleme ile gereksiz dersler çıkarıldı, ders saatleri artırıldı, bunlar hep sürücünün faydasına olan gelişmeler. Mevcut yanlış algının aksine yeni düzenlemeler, sürücü adaylarının menfaatine oldu. Bağlı olduğumuz milli eğitim bakanlığı bizi çok iyi denetliyor. Başarı yüzdemiz yüzde 55’in altına düştüğü zaman soruşturma ve incelemeye tabi oluyoruz. Kapatmaya kadar gidilebiliyor.  Bence bunların her biri sürücü adaylarının menfaatine olan bir durum. Sürücü kursları kursiyerlerinin başarısız olmasını istemezler. Eğitimi iyi vermek zorundayız ki başarımız artsın. Tüm bu gelişmeler sürücü adaylarının ehliyet almasını kolaylaştırmaktadır” şeklinde konuştu.
Acemiler de ustalar da zorlanıyor
Eskişehir trafiğinde acemi sürücüler kadar, usta sürücülerin de sıkıntı yaşadığını ifade eden Kara, “Bu sıkıntı, sürücülerden ziyade fiziki şartlardan kaynaklanıyor. Yollar çok dar ve araç sayısı her geçen gün artıyor. Benim tavsiyem zorda kalınmadıkça sürücülerin özel araçları ile trafiğe çıkmamalarıdır. Tramvay ya da otobüs kullanmak trafiği oldukça rahatlatacaktır. Caddeler sağlı sollu araç parkları ile dolu. Bu durum ise zorunluluktan kaynaklanır. Bir de esnafların mal indirme zamanları mutlaka ayarlanmalı. Günün her hangi bir saatinde cadde ortasında dakikalarca mal indiren araçları bekleyebiliyor sürücüler.  Günün her hangi bir saatinde mal indirme olmaz. Araçlar bekledikçe trafik daha çok yoğunlaşıyor” dedi.
Aceleci bir toplumuz
Trafik kazalarının en önemli nedeninin insan unsuru olduğunu vurgulayan Kara “Günümüzde trafik kurallarını bilmemek söz konusu olamaz. Hem sürücü kurslarında, hem de kurslardan önce okullarda bu eğitim veriliyor. Kuralsızlık ya da kural tanımamazlık bırakılmalı. Trafik kazalarının en büyük nedeni insan unsuru. Sabırsız ve aceleci bir toplumuz. Birbirine karşı telafici olunması gerekir. Hiç kimse kaza yapmak istemez. Karşılıklı aynı anda iki kişi hata yaparsa kaza kaçınılmaz olur. Ancak bir kişi yanlışlıkla kaza yaptığında karşıdaki sürücünün bunu telafi etmesi lazım” dedi.
Hiç şikayet almadık
Düzgün Sürücü Kursu olarak 2001 yılından beri hizmet verdiklerini belirten Kara, “1995 yılından beri sektörün içerisindeyiz. Kursumuz ise 2001 yılında kuruldu. Topluma hizmet için kurulan bir kurumuz. Kursumuzda en önem verdiğimiz husus eğitim. Bu nedenle eğitmenlerimize ayrıca önem veriyoruz. Eğitmenlerimiz tecrübeli, profesyonel ve sabırlı kişilerden oluşmaktadır. Bu zamana kadar işleyişimiz ya da eğitmenlerimizle alakalı hiç şikayet almadık. Bu bizim için bir gururdur” Eğitim amaçlı bir kuruluş olduklarını ve eğitime her zaman öncelik verdiklerini açıklayan Kara, şöyle konuştu, “Her olumsuz durumun başında eğitimsizlik gelmektedir. Bu nedenle kurum olarak önceliğimiz eğitim ve eğitimli sürücüler yetiştirmek”
 
Yeni sistem ve getirdikleri
Uygulama sınavında son bir kaç yıl içinde köklü değişiklikler yapıldığını kaydeden Ayşe Müjgan Kara, “Yeni sistemle sınav süresi uzatıldı. Güzergah değişimine gidildi ve yapılan uygulamalar artırıldı. Şöyle ki artık sürücülerin trafikte karşılaşacağı olaylar dikkate alınıyor. Düzenlenen sınav güzergahında sürücü araç kullanırken 32 ana başlık altında yüze yakın konuda dikkat ve becerisi ve davranışları değerlendirerek başarılı veya başarısız oluyor. Bu uygulama son derece olumlu. Eskiden sınav süresi 8-10 dakika idi. Sağlıklı değerlendirme yapılamıyordu ve puanlama sistemi vardı. Bu sistemde ehliyet takmayan sinyal verme alışkanlığı olmayan kursiyerler bile başarılı sayılıyordu. Şu anda emniyet kemerini takmayan ya da sinyal verme alışkanlığı olmayan kursiyerler kesinlikle başarısız sayılıyor ve sürüş becerisi trafik algısına yönelik davranışlar baz alınıyor” diye konuştu
Yeni hizmet binamıza bekliyoruz
2016 yılında yürürlüğe giren yeni trafik yasası gereği motorlu taşıtlar sürücü kursu yönetmeliği doğrultusunda öncelikle hizmet binalarını fiziki şartlara uygun hale getirdiklerini söyleyen Kara, “Yasa gereği fiziki şartları daha uygun ve daha modern olan İstiklal Mh. Demirciler sok. No 36 da hizmet vermeye başladık.  Kursumuz günün şartlarına uygun fiziki ortam olarak rahat bir binada hizmet vermekteyiz. Mayıs 2016’dan itibaren bu adreste hizmet vermekteyiz. Araçlarımızı  da yeniledik. Üç yılda bir araç filomuzu yenilemeyi alışkanlık haline getirdik. Kursiyerlerimiz sürekli yeni araçlarımızla hizmet alıyorlar”
Ehliyeti bakkaldan mı aldın söylemi tarih oldu
Yeni kanun ile artık herkesin usta sürücü olarak trafiğe çıktığını ifade eden Kara,“2016’daki düzenlemeler ile ehliyeti bakkaldan mı aldın söylemi tarih oldu. Artık herkes usta sürücü olarak trafiğe çıkıyor. Teorik derslerde gereksiz olan, günümüz şartlarının gerisinde kalan konular ve motor dersi kaldırıldı. Yerine kursiyerlerin araç kullanacakların bilmesi gereken konuları içeren araç tekniği dersi ve trafik adabı dersi getirildi.  Trafik adabı derslerinde trafikte temel değerler, empati ve iletişim, trafikte hak ihlalleri gibi konu başlıkları yer alıyor. Öfke yönetimi, beden dili, saygı, hoşgörü sorumluluk insana saygı, çevre faktörleri, bireysel ve toplumsal yararlar da alt başlıkları oluşturuyor” dedi.
Otopark ihtiyacı giderilmeli
Eskişehir’de otopark sıkıntısının olduğunu ve bu sıkıntının trafiği olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Kara, “Daha fazla otopark açılmalı. Otopark eksikliği başlı başına dert. Mevcut otoparkların da fiyatları yüksek. Uygun fiyata otoparklar açılmalı. Daha da önemlisi mevcut otoparklar da  güvenli değil. Otopark sayısını artırmak belki trafik sorununu tam olarak çözmez ancak azaltır. Vatandaş da bu alışkanlık bile oluşturulamadı bu zamana kadar. Araç sayısı her geçen gün artıyor hiçbir önlem de alınmıyor. Önümüzü hiç iyi görmüyorum. Eskişehir’in bir çevre yolu bile yok. Köprüler ve alt-üst geçitlerle trafik rahatlatılabilir. Eskişehir bu konuda çok geride kaldı”
 
 
 
Editör: TE Bilişim