Söyleşi: Ramazan Çaylak

Deliklitaş Muhtarı Hüsnü Petek kentin merkezinde bir mahallenin sorumluluğunu yerine getirmeye gayret gösterdiklerini ifade ederek en büyük sorunlarının trafik ve otopark olduğunu söyledi.  Özellikle trafik nedeni ile zorluklar yaşandığını belirten Deliklitaş Muhtarı Hüsnü Petek, zorunlarını esgazete’ye anlattı. İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesi’nin mahalleyi ikiye böldüğünü vurgulayan muhtar Petek, “ Bu yol akşam olduğunda tıkanıyor. Hatta şimdi korkuyorum, oraya şimdi birde üst geçit yapacaklar. Orası kapanırsa trafik ne olacak bilemiyorum neler olacağını. Gidecek yer yok, Odunpazarı’ndan geçecek trafik tıkanacak ya da Sivrihisar Caddesinin arkasından geçilecek. Başka gidecek yol yok. Tek yol orası. Anlayacağınız trafik sıkıntımız büyük. Otoparkta yok, okulların bahçelerine park yaptıralım dedik onu da kaldırdılar. En büyük problem otopark ve trafiktir” diye konuştu.

BELEDİYENİN BİZE SÖZÜ VAR BEKLİYORUZ

Mahallenin yarısında tek yön uygulaması bulunduğuna dikkat çeken Muhtar Hüsnü Petek, “Trafik tek yönlü olarak işliyor. Buraları güzel ama İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesinin arka kısmında olan bütün sokaklarımız tek yönlü, ancak yollar geniş olduğundan sağlı solu araçlar park ediliyor ortadan diğer araçlar geçemiyor. Komşularımızın derdi bu. Buralar tertemiz olduğu için herkes yürüyor, yaya kaldırımları açık. Parklar oluştuğunda sorunda oluşuyor. Buralarda da düzenleme çalışması yapılacaktı, ama yapmadılar. Geçmiş belediye bu geniş yollarda düzenlemenin yarısını yaptı, yarısı kalmıştı. Belediyenin bize sözü de vardı. Komşularımız belediye yetkililerini çağırmış göstermiş ve dilekçe toplamıştı kendi aralarında, ‘Düzenleme yapılmasını istiyoruz’ diye. Belediyeden bana yazı geldi, ‘Sakinlerinizin teklifi var. Programımıza alınmıştır’ diye başkanlık yazısı var. Ama daha henüz bir şey yapılmadı bizde bekliyoruz hala” dedi.

BÜYÜK ARSA SAHİPLERİ BELİRLEYİCİ

Afet Riskli alanlar hakkındaki konuya da değinen Petek şunları söyledi:

 “Asarcıklı Caddemizin Köprübaşı yönü Afet Riskli Alan olarak ayrıldı. Köprübaşından geliyor, Hamamyolu istikameti ile Asarcıklı Caddesi üzerinden Yunusemre Caddesine doğru devam ediyor bu alan. Burayı Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesine projesini hazırlattı. Orada mağduriyetleri olanlar oldu, komşularımız itirazlarda bulundu. Daha bir haber alamadık ne olacak bilmiyorum. Bilgide vermediler, proje çizildi, beğenenler var, beğenmeyenler var. Nasıl bir uygulama yapılacak bilmiyorum. Bu konuda orta yol bulunur mu? bilmem ama beğenilirse hemen hayata geçirileceğini biliyorum. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün bir yazısı vardı, orada diyor ki; ‘bu mevcut arsaların üzerinden 3’de ikisinin kabulü ile karar çıkacak’ denilmekteydi. Orada büyük arsa sahipleri bulunuyor. Berk Düğün Salonu, Sarar gibi büyük arsalara sahip olanlar mevcut. Buradaki pay oranından kurtarırsa o zaman belediye yapmaya başlayacak.”

Hamamyolu projesi için yaz sonunu beklediklerini kaydeden Hüsnü Petek, “Komşularımız bize genelde otopark sıkıntısını dile getiriyor. Ondan sonra trafik yoğunluğu nedeni ile geliyorlar, Afet Riskli Alanlarla ilgili geliyorlar. Hele şimdi birde Hamamyolu çıktı, belki iyi bir şey olacak ancak herkes Hamamyolu’na kızıyor. Herkes Hamamyolu betonlaştı diye çok büyük tepkisi var. Ama biz çok iyi olacak diye bekliyoruz. Bize iyi olacak, iyi olacak diyorlar, bekliyoruz. Yaz sonunda belli olacak, çünkü yapabileceğimiz bir şey yok. Artık başlamış bir iş bitmesini bekleyeceğiz. Yaz sonunda tamamlansın diye bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

TEMİZLİK İÇİN BİLİNÇLENDİRME ŞARTI

Mahalledeki temizlik konusuna değinen ve bilinçlendirmenin önemine vurgu yapan Petek, şunları söyledi:

 “Arsa birim fiyatlarının tespitleri vardı. Bunlarla ilgili bir toplantı yapıldı ve burada da söyledim. Hamam yolu yeniden yapıldığı zaman temizliğe dikkat edilmesi gerekiyor. Ama bu temizlik şirketinin yapacağı temizlik değil. Vatandaşlarımızın kirletmeme konusunda duyarlılığın arttırılması konusunda bir çalışma yapılması gerekiyor. Sabah erkenden sokaklara bakıyorum, henüz dükkanlar açılmamışken apartman önlerinde sigara izmaritleri var, onlarca izmarit. Vatandaşı bilinçlendirmek konusunda bilinçlendirmemiz gerekiyor. Vatandaş dikkat edecek, belediye görevlisi süpürüp gidiyor ama arsından yine kirletiyorlar. Dükkanlar süpürülüyor, çöpünü dışarı çıkartıyor orada bırakıyorlar. Bunlar olmaması gerekiyor. Bu insanlara kızmadan, şikayet etmeden ikaz edeceğiz. Vatandaş bilinçlensin. Biz istiyoruz ki insan korksun, ‘burası tertemiz bende kirletmeyeyim’ desin. Bir yerden başlasak, bir tuttursak Eskişehir’i tertemiz yaparız. Bir yerden başlamamız lazım. Daha önceleri karton kutular olurdu, şimdi onlar geri dönüşüm firmalarınca toplanıyor. Sık sık geliyorlar ve belirli saatlere oturttular.”

“Benim yaşım 72- 73, mahallemizin muhtarlığını yapıyorum, emekli olunca insanın uğraş vereceği bir şeyler gerekiyor” diyen muhtar Petek, “Ben de inşallah tabuta kadar devam ederim. Ben muhtarlığı bırakırsam elimiz ayağımıza dolaşır diye düşünüyorum. Rahmetli Özal, ‘Halka hizmet, Hakka hizmet’ derdi. Bizim hedefimizde odur. Benim anlayışım odur” şeklinde sözlerini tamamladı.

                                        

                                        

Editör: TE Bilişim