Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi 
2005 yılından bu yana Essa Miray adı ile mermercilik sektöründe faaliyette olduklarını dile getiren firma sahibi Selim Dursun, “Mermer ve granit türlerini hayal gücümüzün sınırlarını zorlayarak şekillendiriyoruz. Bizim tek sınırımız mermer ya da granit’in boyutu ile sınırlı kalıyor” dedi. Dursun konuşmasında firma olarak meslektaşları ile sektörün gelişmesi için rekabet yerine birlikte hareket ettiklerini dile getiriyor.
Firmanız ne tür ürünler üretiyor?
Essa Miray olarak Bej Mermer, Andezit, Oniks, Limra, Granit, Çimstone, Belonka türleri ile çalışıyoruz. İmalat ve pazarlamasını aynı zamanda değerli ustalarımızın elleri ile işlemesi kendi firmamızca sağlanıyor. Yaptığımız titiz çalışmalar ile sektörün önde gelenleri arasındayız. Amacımız müşterilerimize daha iyi hizmet gayretindeyiz. Diğer yandan da firmamızın üretim kapasitesini arttırmak için yoğun çaba gösteriyoruz.  Doğal taştan plaka, basamak ve denizlik üretimlerimizi perakendeciler için, inşaat ve peyzaj firmalarına hazırlamaktayız.
Mermercilik sektörü ne durumda?
Birçok sektörde olduğu gibi sorunlar oluyor. Bu sorunları aşmak adına 2013 yılında faaliyete geçirdiğimiz bir derneğimiz var. Meslektaşlarımızla yakından alakadar olmayı hedef seçen bir dernektir. Derneğimiz faaliyete geçtiğinde başkan yardımcısı olarak görev aldım. Sektörün gelişmesi ve daha güzel yerlere gelebilmesi adına faaliyetlerde bulunuyoruz. Bunun için gayret gösteriyoruz.
Biraz firmanızdan bahseder misiniz?
Firmamız 25 yıllık tecrübesi bulunan usta kadro ile faaliyettedir. Ustalarımızın ellerinden çıkan en güzel eserlerle Eskişehir’imizin nadide insanlarına en iyi hizmeti sunuyoruz. Yer altı doğal kaynaklarımızdan olan mermer ve granit türlerini hayal gücümüzün sınırlarını zorlayarak şekillendiriyoruz. . Bizim tek sınırımız mermer ya da granit’in boyutu ile sınırlı kalıyor. Başta dernek üyelerimiz olmak üzere her firma gibi mermer ve granit piyasasını canlı tutmak için güzel eserler sergiliyoruz. Her zaman sloganımız ‘Taşın hayata dönüştüğü tek adres’ olmuştur. Essa Miray olarak önceliğimiz, müşteri memnuniyetinin ilk sırada olmasıdır.
Yaptığınız üretimleriniz nerelerde kullanılıyor?
Bugün mermer ve türevleri kapı eşiğinden tutunda mutfak, pencere denizliği, banyo ve lavabolarda, merdivenlerde, bina kaplamalarında zemin döşemesinde kullanılıyor. Kısacası kapı eşiğinden mezara kadar geniş bir yelpazede kullanım alanı var. Ayrıca mermer ve granit ürünleri, insan hayatına girdiğinde çevresine bir düzen getirmektedir. Sağlığımız açısından ve kolay temizlenebilmesi bakımından da yoğun olarak tercih sebebidir. 
Peki, neden mermercilik ve nasıl başladınız?
Ben mermerciliğe çocuk denecek yaşlarda adım attım o zamanlar Ankara Bilkent Üniversitesi ve Anadolu Üniversitelerinde mermer işleri yoğun şekilde yapılıyordu. Buralarda mermer döşeme işi ile çalışmaya başladım. Daha sonra mermercilik konusuna merak sardım. Ardından işçilikten imalatçılığa soyundum. Ardından kurduğumuz Essa Miray firması aracılığı ile Eskişehir halkına hizmet etmeye başladık. Ben ve ekibim yaptığımız işten memnunuz çünkü işimizi severek yapmaktayız. Hal böyle olunca firmamızın ve ustalarımızın çalışmaları beğeni görüyor. Bu nedenle Türkiye genelinde Migros mağazalarının zemin kaplamasından tutunda tezgâhlarına kadar tüm çalışmaları firmamız tarafından başarı ile gerçekleştirilmiştir. Eskişehirli mermercilerin de kaliteli işler ortaya koyduğunu da bu vesile ile göstermiş olduk.
Diğer mermercilerle bağınız nasıl?
Bizler sektörümüzde faaliyet gösteren firmalarımıza hiçbir zaman rakip olmadık. Aksine onlarla kol kola girerek yaptığımız işi daima daha yukarılara taşımanın yolunu aradık ve arıyoruz. Aktif çalışma gösteren firmalarımız ise Baksan sanayi sitesinde sıkışmış vaziyette. Gelişen kentimizin ihtiyaç duyduğu yeni bir Mermerciler Sanayi Çarşısı içinde hep birlikte gayret gösteriyoruz. Umarız ki gelişen kentimize yakışır daha derli toplu bir alana kavuşuruz. Ayrıca müşterilerimizin ürünlerimizi rahatlıkla görebilmeleri ve numuneleri yakından incelemeleri sektörümüzü ve ekonomiyi canlandıracaktır. Buna paralel olarak sektörün kalifiye eleman açığı daha da hissedilecektir.
Mermer işlemek bir sanat işi peki, yeni eleman yetişiyor mu?
Bizler sektör temsilcileri olarak yeni istihdamlar oluşturuyoruz. Sektörümüzde yapılacaklar ve atılacak yeni adımlar daha fazla insan gücüne ihtiyaç doğuracaktır. Bakınız bir mermer ustası yetiştirmek oldukça zordur. Bir ustanın yetişmesi için en 10 yılını vermesi gerekir. Mermerciliği yapacak kişi yani ustalık yapacak kişi, severek yaparsa normal bir kolunda kazandığından fazla kazanacaktır. Ailesine de daha fazla katkı sağlayacaktır. Bizim sektörümüzde bir çırak için ödenen maaş miktarı en az 1800 TL civarında bu arkadaş hiç işi bilmediği halde böyle bir kazanca sahip kalfa ve usta maaşları haliyle daha fazla olmaktadır. Buna rağmen mesleğimiz tercih edilmiyor. Ancak gençlerimize aracılığınızla seslenmek istiyorum, evet mermercilik ağır bir iştir ancak günümüz teknolojisi ile yükler hafifletiliyor. Bizim sizden istediğimiz geleceğiniz için kazancınız olsun mesleğiniz olsun. İşi öğrenin…
 
Editör: TE Bilişim