Gücünü yaptığı işten alan, “deneyimli yenilik” olarak özetlenebilecek bir felsefesi olan Akademik Tarz Kariyer Merkezi, KPSS Türkiye 1’ncisi olan “Uğur Tezal” başta olmak üzere onlarca öğrencisinin 2015 yılında sınavlarda elde ettiği dereceler ve yüksek puanlar ile adından söz ettiriyor. Akademik Tarz Kariyer Merkezi kurucu öğretmenlerinden ve kurucu temsilcisi Şahap Arpacı ile Akademik Tarz Kariyer Merkezi’nin başarısının sırlarını konuştuk.

Kariyer merkezinizden söz eder misiniz?

2012 yılının Nisan ayında bir grup öğretmen ve akademisyenle birlikte Akademik Tarz Kariyer Merkezi’ni kurduk. Eğitim Bilimleri, Tarih, Matematik, Türkçe, Geometri, Coğrafya, Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe, İşletme ve Öğretmenlik alan dersleri (ÖABT) konusunda uzmanlaşmış bir kurucular kadrosunun öncülüğünde şehrimize değerli bir “Sınav Hazırlık Merkezi” kazandırdık. Yaptığımız işler, verdiğimiz hizmet bir dershane olmanın çok ötesinde Eskişehir’de atanma ve kamuda bir işe yerleşme noktasının özelliklerini taşımaktadır. Bürokrasinin ve yayıncılığın merkezi Ankara’da yazarlık ve eğitmenlik yapan bir akademik birikimi Eskişehir’e taşıdık. Kısa bir sürede birçok yeniliğin temsilcisi olmayı kendisine düstur edinmiş bir muhtelif kurs olarak, bugüne kadar binlerce öğrenciye ulaştık. Ankara’da yıllardır ders anlatan hocaları kadromuza katarak ve başarı kazanmış eğitim modellerini günümüz şartlarına uyarlayarak “Eskişehir sınavlara hazırlık merkezi “oluşturduk. Yakın illerden ve ilçelerden birçok adayın programımıza dahil olduğu ve atandığı bir referans oluşturduk.

Akademik Tarz Kariyer Merkezi’nde başarıyı nasıl yakaladınız?

Kamu sınavlarına yönelik soruların ve içeriğin saptanmasında izlediğimiz çalışma tarzındaki ve parçalarını birleştirmeye başladığımız eğitim modelindeki başarı, özel sektör dışında kamuda çalışmak isteyen binlerce öğrencinin ilgisini çekiyor. Ülke çapında yaygın, bilinen bir dershanecilik zincirinin parçası olmadığımız ve bir yayınevi ağının uzantısı olarak faaliyet sürdürmediğimiz halde başta KPSS olmak üzere diğer sınavlara hazırlık sürecinde ortaya koyduğumuz çaba 2015 sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından önemli bir başarı öyküsüne dönüşmüş durumda. Birçok puan türünde ve farklı öğretmenlik branşlarında kursiyerlerimizin gösterdiği ulusal çaptaki başarı, atanma yüzdelerimizin yüksek oranlarda seyretmesi bizi Eskişehir ve çevresinde tercih edilen bir kurum haline getirdi. Bu aralar başarılı kadromuzla ve yüzünü güldürdüğümüz öğrencilerimizle açıklanan sınav sonuçlarının keyfini çıkarıyoruz. Ancak atanıncaya kadar izlemeyi bırakmadığımız, isabetli yer ve kadro tercihleri için rehberlik yaptığımız öğrencilerimizin göreve başladıklarında yaşadıkları mutluluk; kariyer merkezimizin biricik hedefi ve sektördeki çıkış noktasıdır. Özellikle kamuda “A kadro” diye anılan kariyer mesleklerine ulaşma ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çalışacak aday öğretmenlerin atanarak göreve başlaması yolunda üçüncü yılını çok önemli Türkiye dereceleri ile tamamlayan “Akademik Tarz Kariyer Merkezi”nin adını herkese duyurduk. Köklü ve kitlesel iki ayrı devlet üniversitesine sahip olan, eğitim düzeyinin oldukça yüksek olduğu, şehre ait değerlerin korunmasında yerel ve güçlü damarını canlı tutan kimliğiyle Eskişehir’de 2015 Kamu Personeli Seçme Sınavları’nda elde ettiğimiz başarının nihayet görünür olması bizleri gururlandırdı.

Türkiye birincisi de sizin merkezinizden çıktı değil mi?

Hedefi olanların tercih ettiği bir kurs olmanın keyfini yaşıyoruz. Öğrencilerimizden birbirinden farklı 6 puan türünde 100 tam puan alarak KPSS Türkiye 1’ncisi olan “Uğur Tezal” başta olmak üzere onlarca öğrencimizin 2015 yılında sınavlarda elde ettikleri dereceler ve yüksek puanlar kurumumuza yeni sorumluluklar yükledi. Kamuoyuna verdiğimiz sözleri de, kayıt masasında taahhüt ettiğimiz hazırlık sürecini de yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Kuruluşunuzdan bu yana merkez nasıl gelişti?

Kurulduğumuz 2012 yılından bu yana öğretmenlik ve kamu sınavlarında ciddi bir hazırlık merkezi olma yönünde çok mesafe aldık.  Eğitim kadromuzdan ve akademik ilkelerimizden ödün vermedik.  Yenilikçi ve yaratıcı bir hazırlık programı uyguladığımız Kamu Personeli Seçme Sınavı ve diğer kurum sınavlarında öğrencilerimizin başarısı kurumumuza yeni sorumluluklar yükledi. Ülke çapında dereceye giren ve yirmili yaşlarında geleceği adına kamuda görev almak isteyen adayların tercih ettiği bir kariyer merkezi olmanın sevincini de övüncünü de yürekten hissediyoruz.

Tarzınızı nasıl tanımlarsınız peki?

Yenilikçi, yaratıcı, alım yapan kamu düşüncesini okumaya çalışan, eleştiriye açık ve her yeni sınava hazırlık dönemine birikimini aktarmayı becerebilen bir tarzımız var diyebilirim “Akademik Tarz” camiası adına. Daha dar, sınırlı bir dershanecilik çemberinden kendimizi sıyırdık. Şimdilerde akademik kariyer yapmak isteyenlerin, stajlarını başlatmak için çaba gösterenlerin, daha farklı bir lisans programına dikey geçiş için uğraşanların, kamuda güvenceli ve kariyerli bir statüde çalışma ortamı için geceleri gündüze çevirenlerin, öğretmen olarak taşra yollarında birkaç kuşağı yetiştirmek azmiyle sınavlara hazırlananların merkezi olarak okuyabilirsiniz Akademik Tarz’ı.

Sizi diğer eğitim merkezlerinden ayıran özelliğiniz nedir?

Kurucu kadrosunun öğretmenlerden oluşması ve dersliklerde ders anlatan, ter döken hocaların öncülüğünde böyle bir hazırlık merkezi inşa edilmesi Akademik Tarz’ı ticarethane mantığından ve kurum/öğrenci yabancılaşmasından oldukça uzakta tutuyor. Öğrenciyi salt bir müşteri olarak gören, ağır sözleşme şartları ile kuruma zorla bağlayan, eleştiriye kapalı, kayıt masasında verdiği taahhütleri yıl içerisinde unutan, öğretmenleriyle kavgalı bir kurs/dershanecilik mantığını ters yüz ettik.

Yayınevi dershanesi olarak faaliyet yürüten ve franchise anlaşmaları ile şehrimizde kurs açan hazırlık merkezlerindeki standart uygulamalara karşılık farklı ve zengin kaynaklardan yararlanmamız ciddi bir fark oluşturuyor.

AİDİYET VE İÇTENLİK DUYGUSU

Kalabalık kitle dershanelerinde eğitim gören kursiyerlerden farklı olarak öğrencilerimize butik, fiziki anlamda daha sınırlı ve konsantre alanlarda verdiğimiz hizmet başarı yüzdemizi her geçen yıl artırıyor. Herkesin birbirine adıyla seslendiği, öğrencilere ayrılan zamanların daha çok olduğu “Akademik Tarz” koridorlarında hissedilen başarının bir sırrı da öğrencinin kuruma karşı hissettiği aidiyet ve içtenlik duygusu olmuştur. Sınava yakın tarihlerde adayların kaygısı ciddi bir gerginliği içinde saklasa da yılsonunda bir aile ortamından farksız hale gelen çalışma ortamımız, herkesi rahatlatan ve anlayan bir iklim oluşturuyor.

Biraz da kadronuzdan söz eder misiniz?

Kadromuzu oluşturan eğitmenlerimizin mesleki tecrübesi, idealleri, özverili çalışması ve KPSS kitap yazarlığı diğer kurumlardan bizi ayırır. Akademik Tarz’ın hocaları Türkiye’de KPSS yayını yapan önemli yayınevlerinin yazar kadrosunda yer almaktadır. Ulusal bir markanın uzantısı olmadığı için daha özgür biçimde eğitim politikalarını belirler. Bu gerekçe ile tek bir yayına bağlı kalmadan öğrencilerin yayın ihtiyacını karşılar. Yayın çeşitliliğinin sağlanması ve böylece farklı komisyonların hazırladığı soru tiplerinin deneme sınavları ve diğer kaynaklarda yer alması çıtanın hayli yükseldiği sınavlarda fark yaratmaktadır.

Akademik Tarz Kariyer Merkezi’nin çalışma sistemini anlatır mısınız?

Akademik Tarz Kariyer Merkezi, faaliyetlerini akademik bir takvim çerçevesinde yürütür. Öğrenciler, yıl içindeki ders dağılım çizelgesini, sınav takvimini, dersin başlangıç ve bitiş zamanlarını bilir. Bunun verdiği güvenle çalışma zamanlarını planlar. Öğrenci odaklı bir eğitim verir.  Ders tekrarları, soru çözüm saatleri ve etütleriyle öğrencinin daima yanındadır. Turlama tekniği ile tam öğrenmeyi sağlama gayreti içindedir. KPSS ve diğer sınavlar ile bağlantılı güncel gelişmeler kariyer merkezimizce takip edilmektedir. Sektördeki ve sınavların yapındaki değişimleri izleyen kurumumuz, öğrencilerimizin sınavlar sonrasındaki mesleki arayışlarında da yanındadır.  Atama ve tercih dönemlerinde uzman kadromuzun teknik ve tecrübe desteğiyle öğrencilerimizin daha bilinçli hareket etmesi sağlanır.

Sizi öne çıkaran unsurları sıralarsak…

Kadromuzun uzman ve deneyimli öğretmenlerden oluşması, öğrenci merkezli bir eğitim modelinin uygulanması, zengin ve çeşitli kaynaklardan derlenmiş bir yayın çizgisinin izlenmesi, soru tabanlı bir ders anlatımının benimsenmesi, ezber ve kalıpçı bir kurs ekolü yerine kuramların ve sınav içeriğinin mantığının kavratılması, kamu sınavlarının yöneldiği içeriği ve soru tarzını kavrayıp programına dahil eden yenilikçi bir anlayışın bir kurum tutumu haline getirilmesi kurumumuzun kalın çizgileridir ve Eskişehir’de ‘Akademik Tarz Kariyer Merkezi’ni birkaç adım öne çıkarmıştır.

Eğitim programlarınızı anlatır mısınız?

Kariyer merkezi olarak kurduğumuz Akademik Tarz, ağırlıklı olarak lisans programlarını tamamlayan bireylerin kamuya atanması ve kadrolu öğretmen, akademisyen, memur, müfettiş, mali müşavir, kontrolör, denetçi yardımcısı, hâkim, kaymakam ve savcı olarak istihdam edilmelerinde bir hazırlık merkezi olarak faaliyet yürütmektedir. Kamu Personeli seçme Sınavı (KPSS), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Yabancı Dil Sınavı (YDS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik Staja Giriş Sınavı (SMMM) ile Adli ve İdari Yargı Hâkimi ve Savcısı olabilmek için Adalet Bakanlığı’nın belirli dönemlerde açtığı sınavlarda yeterli puanları almaya çalışan kursiyerlere dönük hazırlık eğitimleri verilmektedir.

Lisans mezunlarının yanı sıra ortaöğretim ve önlisans mezunlarına yönelik çalışmalarınız da olacak, bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Lisans mezunlarının yanı sıra önümüzdeki 2016 yılı Eylül ayında, ortaöğretim ve önlisans öğretim programlarını tamamlayan adayların da memur olabilmek için hazırlanacağı KPSS maratonunda kayıtlarımız ve hazırlık çalışmalarımız olanca hızıyla sürüyor. Oldukça genç bir nüfus yapısına sahip olan Türkiye koşullarında kamuya alımın az, seçme sınavlarının hayli çok olduğu bir istihdam güçlüğü her geçen yıl kendisini hissettirmektedir. Bu yanıyla giriş puanlarının yükseldiği, daha geniş ölçekte bir konu içeriğine başvurulduğu giriş sınavları için ciddi, ayrıntılı ve soru tabanlı bir çalışma tarzının gerekliliği adayları ve dershaneleri zorlamaktadır.

Eğitim modelinizden bahseder misiniz?

“Bütün-parça-bütün” adını verdiğimiz bir model uyguluyoruz. Sınava hazırlık dönemi başlamadan önce Ağustos ayı içinde açtığımız yaz okulu dersleri ile genel hatları ile bütün olarak sunuyoruz; dönem içinde ders konularını ayrıntıları ile işleyip sınav tarihine bir ay kala yaptığımız genel tekrarlarla derslerin bütün olarak anlamlı öğrenilmesini sağlıyoruz.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) sorularını eksen alıp önceki dönemlerde sorulmuş, çıkmış sınav sorusunu derslerimiz içinde analiz ediyoruz. Soru çözümüne önem veriyoruz. Soru çözümünde üç yaklaşımı uyguluyoruz. İlkinde birebir soru çözümü; ikincisinde sınıfça soru çözümü ve üçüncüsünde sınava yakın bir takvim içerisinde “genel tekrar” adıyla öğrencilerimizle soru çözümleri yapıyoruz.

Kurumumuzca yaptığımız denemeler dışında farklı yayınlardan derlenmiş 25 adet “Türkiye Geneli Deneme Sınavı” uyguluyoruz Özellikle KPSS A kadrolara yönelik eğitim birimimizde “başla-bitir” olarak adlandırılan bir sistemle öğrencimizi bir derste yetkin hale getirdikten sonra diğer alan dersine başlangıç yapıyoruz. Müfredatın geniş ve konuların detaylı olduğu alan derslerinde uyguladığımız “başla- bitir” modeli ilkin kursiyerlerimiz üzerinde zorlayıcı olsa da öğrencilerimizin konuların bütünlüğünü kavramasını ve erken bir zamanda dersleri bitirerek soru çözümleri ve genel ders tekrarlarına zaman ayırmasını sağlamaktadır.

KLASİK KONU ANLATIMI SORU ANALİZİ TABANLI

Kadromuzdaki öğretmenler ders anlatımlarını klasik konu anlatımlı olarak değil, soru analizi tabanlı gerçekleştiriyoruz. Zümre başkanlarımız ülke çapındaki önemli yayınların yazar ve editörleri arasında yer almaktadırlar. 2013 yılından bu yana öğretmen adayı öğrencilerimiz için “Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT)” özel bir önem veriyoruz. Özellikle bu alanda deneyimli ve yayın yazarı hocalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Sektörde ÖABT alanında konu anlatımı ve ÖSYM formatına uygun üretilmiş soru içeren ciddi bir kaynak sorunu bulunmaktadır ve bu sorunu kadromuzda yer verdiğimiz bu hocalarımızla aşıyoruz. Genel yetenek sınavları içerisinde yer alan Matematik dersi ile ilgili genel sıkıntıyı öğrencileri matematik düzeyine göre gruplayarak düzeylerine uygun ders saati ve anlatımı sağlıyoruz. Örgün eğitimin bir ikamesi olarak görmediğimiz halde ders tekrarı ve pekiştirme amaçlı uzaktan eğitim desteğini tüm öğrencilerimize sunuyoruz.

“Geleceğiniz için geleceğiniz yer” sloganınız dikkat çekiyor, bu sloganı açar mısınız?

Geleceğin için geleceğin yer” Akademik Tarz Kariyer Merkezi’dir diyoruz. “Akademik Tarz Kariyer Merkezi”nin dersliklerinde gelecekleri adına, güvenceli bir işin sahibi olmak isteyen herkesi çağıran bir iddiayı büyütüyoruz bugün. Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere, diğer üniversitelerden mezun olduktan sonra Eskişehir’e dönen bütün adayları 2016 yılı kamu sınavlarında birlikte hazırlanmaya çağırıyoruz.

Son olarak söylemek istedikleriniz…

Kıran kırana bir hayat mücadelesinin verildiği Türkiye koşullarında eşitsiz ve oldukça farklı eğitim süreçlerinden gelen bireylerin bir merkezi sınavda eşitlenmeye çalışıldığı bir dar aralıkta kurs faaliyeti veriliyor aslında. Statüsü birbirinden farklı olsa da kamuda güvenceli bir pozisyonda görev almak, milyonlarca liseli, üniversiteli gencin ortak beklentisini oluşturuyor. Ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyindeki programları tamamladıktan sonra iyi bir işi elinde tutmak ve çalışma güvencesinin yasalarla korunduğu özlük hakları tanıyan bir meslek sahibi olmak için ciddi bir gayret harcanıyor. Çilekeş, özverili bu hazırlanma süreci içerisinde sistemli ve sürekli ders çalışanlar ilk sıralarda yer alıyorlar. Yasaların sıkça değiştiği, kamunun uyguladığı eğitim ve sınav modellerin bir sonraki yıla kalmadığı, soruların daha geniş bir içerikten toplanarak sorulduğu bir sınav ikliminde giriş ve yerleşme puanları oldukça yükselmiş durumda. Adayların nice olduğu ve kamu hizmetlerine alımın kimi zaman siyasi/ekonomik şartlardan etkilenerek daraldığı bir ortamda ciddi ve etkili bir hazırlık merkezi olmanız, kurs faaliyetini bu amaçla yürütmeniz kaçınılmaz olmuştur. Sınavlara hazırlanan ve atanmak isteyen adaylar bakımından bir hak olarak sayabileceğimiz kamu görevlisi statüsünü kazanmak geçtiğimiz yıllara oranla zorlaşmıştır.

Eskişehir’in markalarından biri olma yolunda gücünü yaptığı işten alan, “deneyimli yenilik” olarak özetleyebileceğimiz bir felsefesi olan ‘Akademik Tarz’ın derslikleri, koridorları, kantini aday öğretmen, memur, kaymakam ve hakimleri çağırıyor;            

 

 

Editör: TE Bilişim