Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi 

Söyleşi: Nevin Bulut Atak

Günyüzülüler Derneği Kurucusu ve Başkanı Av. Engin Çapar;  dernek faaliyetleri, sivil toplum çalışmaları ve Eskişehir’in sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Günyüzülüler Derneği ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?

Derneğimiz; başta Eskişehir ilimizde yaşayan kendisini Günyüzülü hisseden herkese hizmet etmek amacı ile Aralık 2012 tarihinde kuruldu ve Günyüzü kültürünü oluşturan tüm öğelerini tanıtmak ve yaşatmak, ihtiyaç duyulan günlerde ise bir arada olmak amacı ile hemşerilerimiz arasındaki birlik ve dayanışma kültürünü yaymak için çalışmalarını sürdürmektedir.

Derneğinizin ne gibi faaliyetleri oluyor?

Derneğimiz bir sivil toplum kuruluşu vasfına haiz olabilmek için kurumsallaşarak; artık binlerle ifade edilebilen katılımın sağlandığı etkinlikler düzenleyebilmektedir. Bu duruma ulaşabilmek adına kurullarımıza giren arkadaşlarımız hiçbir siyasi partiye üye olmayan, tamamı üniversite mezunu, her ay büyük kitlelere ulaşabilecek etkinlik sözü verebilen ve genelde genç arkadaşlarımızla bu yola çıktık. Derneğimizin belirtilen amaçlarına ulaşabilmesi için, öncelikle; kurulan SMS iletişim ağı ile yaklaşık 1.800 kayıtlı hemşerimize anında ulaşılabilen mesaj sistemi oluşturduk. Kurulan internet sitemiz (www.gunyuzululerderneği.org) ile özel paylaşım ağı oluşturularak (8.800 üyeli facebook/günyüzülülerderneği) gerçekleştirilen faaliyetlerimiz ve ilçemiz hakkında bilgi ve haber ağı kurduk. Ana konularda (Eğitim, Gençlik, Bayan, Hukuk, vs.)  belirlenen çalışma komisyonları oluşturduk. Yaşayan tüm geçmiş dönem belediye başkanlarımızın bir araya geldiği Danışma Kurulumuzu oluşturduk. Hemşerilerimizin en yoğun yerleşim yeri olan; Alanönü Mh. Cumhuriyet Bulvarı No:39 Eskişehir adresinde Günyüzülüler Derneği Kültür Merkezimizi açtık.

KÜLTÜR TURU PROJEMİZ

İlçemizde öğrenim hayatını sürdürmekte olan Günyüzülü öğrencilerimizin desteklenmesine yönelik  Eskişehir-Konya/Bursa/Çanakkale/Kütahya illerimize geziler düzenlenmiş; bu şekilde özellikle sosyal/kültürel gelişimlerini artırmayı düşündük. Aynı şekilde; bu öğrencilerimize özel eğitim kurumları ile sınavlara hazırlık kitap ve dokümanları temin edilmekte, tamamı burslu üniversiteye hazırlık okullarına yazdırılmışlardır. İlçemizdeki okul öncesi/anaokulu öğrencilerimizin tamamının eğitim setleri, zeka oyun ve oyuncakları ile Günyüzü ilçemizde eğitim gören ilkokul - lise son tüm öğrencilerimizin sınav ve üniversiteye hazırlık kitap ve eğitim setleri derneğimizce karşılanmaya çalışılmaktadır.

İŞSİZLİK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN

Hemşerilerimizin en büyük sorunlarından olan işsizlik ve istihdam sorununun çözülebilmesine katkı sağlayabilmek için Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki büyük ve orta ölçekli fabrikalara eleman sağlayan firmalarımız ile anlaşılarak; bu fabrikaların eleman ihtiyaçları derneğimizin internet siteleri ve SMS aracılığı ile yapılan duyurularımız ile işsiz hemşerilerimize duyurulmakta, işe ihtiyacı olan hemşerilerimiz bu iş yerlerine yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Derneğimizce; Günyüzülüler Derneği Spor Kulübü kurulmuş olup; şehrimizdeki bir özel eğitim kurumunun alt yapısı olarak salon sporları branşlarındaturnuvalara katılacak, başarılı sporcularımız ise özel eğitim kurumunda burslu okutulacak ve topluma kazandırılacaktır.

Günyüzü ilçesinin sorunlarından bahseder misiniz?

Eskişehir ilimizin tüm ilçelerinin genel sorunlarının en yoğun yaşandığı ilçelerden biri olan Günyüzümüzde en büyük sorunun geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın gelişmesinin sağlanamaması, istihdam sağlayabilecek projelerin ortaya konulamaması ve buna bağlı olarak oluşan işsizlik olduğunu düşünüyorum. Gençlerimiz; yeterince gelir elde edememeleri ve çocuklarının da özellikle öğrenim hayatlarını düşünmeleri nedeni ile mecburen şehirlerimize göç etmek zorunda kalıyorlar. Bu tür tespitlerin varlığına karşılık son dönemde özellikle ilçelerimizi önemseyen milletvekillerimizin ve yetkililerin; ilçelerimizdeki bu sıkıntıların nasıl çözülebileceği konusunda sorumluluk almaya başlayarak, devletimizin sağlamaya çalıştığı imkânları buradaki hemşerilerimiz ile buluşturma çabalarını da tüm halkımız ile birlikte memnuniyetle destekliyoruz.

İlçelerimiz öncelikle hangi alanlarda kalkınabilir?

İlçelerimizin tanıtım ve varlığını en hızlı duyurabilecek alan bizlerce Turizm olarak görülmektedir. Son dönemlerde ilçelerimizin turizm önderliğinde bir gelişme kaydettiğini de mutlulukla takip ediyoruz. Frig Vadisi’nin geliştirilmeye çalışılması; Sivrihisar ilçemizin tarihi ve mistik alanlarının tadilatı ile turizme açılması bizlere mutluluk veriyor. Bu konuda derneğimizin de hem kendi ilçemiz hem de tüm ilçelerimiz adına oluşturduğu ve ilgililere ilettiği çalışmamız mevcut ve dönüşün yapılmasını bekliyoruz. Buralarda başarının sağlanabilmesi için yetkililerin ortak paydada buluşması gerekiyor. Bunun için bizler hem dernek olarak hem de ESİP (Eskişehir’in 12 ilçe dernek ve 2 vakıf başkanının oluşturduğu platform) adına; inanın çok çaba sarf ediyoruz. Dernek olarak da; oluşturduğumuz kültür turlarımız ile ilçemizi tanıtmaya başladık. Gençlerimizi ve bayanlarımızı ilçemize götürüyoruz. Kültür turumuza Sivrihisar ilçemizi de ekledik. Gelen insanlara sadece tarihi yerleri değil bölge yaşantısını tanıtmak istiyor; Kurtuluş Savaşımızın da gerçekleştiği alanları onlara tanıtıyoruz.

Günyüzü ilçesi ve köylerine yeteri kadar hizmet gidiyor mu sizce?

Bakın ülkemiz sürekli büyük sıkıntılar ile karşılaştı, çoğu ülkenin uzun süre atlatamayacağı bu sıkıntıları içimizde barındırdığımız vatan ve millet sevgimizin yoğunluğu ile bertaraf edebiliyor. Herkes konumu itibari ile kendisine verilen görevi ailesi, mahallesi, ilçesi ve şehri için sadece içindeki vatan ve millet sevgisi ile ayrıca bir menfaat beklemeksizin yerine getirmeye çalışsa; güzel ülkemizde yaşadığımız çoğu sıkıntının ortadan kalkabileceğine inanıyoruz. Maalesef tüm topluma yayılan fikri kutuplaşma nedeni ile insanların sorunlarını çözmek için kurulan makamlarda bulunanlarca; vatan sevgisini her şeyden evla gören vatandaşın seçimlerdeki tercihine göre ödüllendirme ya da cezalandırma yöntemi ile bu hizmeti kullanmaya çalıştıklarını görüyoruz. Eğitim seviyemiz yükseldikçe; seçmen ve seçilenlerimizin talep ve beklentilerinin daha verimli kullanılacağını ve vatandaşlarımızın da bundan daha fazla yararlanabileceğini umut ediyoruz.

Genç yaşta dernek kuruculuğu ve başkanlığı yapıyorsunuz, sizin gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Dernek olarak eğitime çok önem veriyoruz. Derneğimizin de kuruluşundaki en büyük amacı eğitim konusunda çocuklarımızın desteklenebilmesidir. Hemşehrilerimize bu alanda birçok etkinlik ve hizmet sunmaya çalıştık. Şimdi bunları daha da genişletebilme imkânımızı kullanabilmek için gerekli yerlere başvurularımızı da yaptık ve sonucu beklemeye başladık. Her şartta eğitimini sürdürmek isteyen tüm çocuklarımıza; karamsarlığa kapılmadan bu amaçlarından uzaklaşmamalarını ve yarınlarını alacakları eğitim ile kendilerinin yaratacaklarını unutmamalarını istiyoruz.

Derneğinizin üye yapısı ve çalışma şekli nasıl?

Mesleğimiz dahilinde; birçok sivil toplum kuruluşunun kurullarında görev alan birisi olarak hemşeri derneklerinin farklı bir yapısı olması gerektiğini düşünüyoruz. Günyüzülüler Derneği bu nedenle; diğer sivil toplum kuruluşlarından ayrılıyor. Derneğimizin, katılmak isteyen tüm hemşerilerimize kapısı açık ancak üyelerimizin öncelikle oluşturduğumuz komisyonlarımıza etkin katılımlarını bekliyoruz. Hiçbir üyemizden ya da kurumlardan da herhangi bir ad altında bir bedel almıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz tüm etkinlik ve hizmetleri imece usulü ile yani sağladığımız birlik ve beraberlik ile sağlıyoruz. Amacımız; bu derneğin herhangi bir menfaat yada beklenti odağı olmadığını burada sadece gönüllülük esası ile konumu ve mevki ne olursa olsun var olan imkan ve konumlarını sadece kendi akrabalarına/yakınlarına ulaştırmalarına aracılık etmeye çalışıyoruz. Bu şekilde belki küçük ama kalıcı adımlarla artık binlere ulaşabilen etkinliklere ulaşabildiğimizi düşünüyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarının toplumda önemi nedir ve yerel yönetimler ile bir arada hareket edebildiğini düşünüyor musunuz?

Bireylerin devletten bağımsız olarak, haklarının korunması konusunda gönüllü olarak bir araya gelerek örgütlenmelerine sivil toplum diyebiliriz. Artık net olarak görüyoruz ki; örgütlü olan toplumlar, örgütsüz olanları yönetmektedir.Bir sivil toplum kuruluşu; devlet ve ekonomik güç odaklarından bağımsız olarak bireylerinin haklarını tesis edebildiği ya da genişletebildiği ölçüde güçlenebilecek ve karar vericiler üzerinde baskı kurarak alınacak kararlarda söz sahibi olabilecektir. Bakın bugün şehrimizi yöneten kamu yada sivil kurullara baktığımızda; şehrimizin asli unsurlarından olan Günyüzümüzden ancak birkaç isme ulaşabiliyoruz. Böyle olunca da hizmet anlamında ne ilçemiz ne de ilçemiz insanı hak ettiği desteği/hizmeti görememektedir. Vatandaşımıza; çok daha öncesinde topluma kazandırılmış sıradan bir hizmet lütuf olarak sunulmakta, vatandaş da bu yönde yeterince bilinçlendirilmediğinden adeta kaderine terkedilmektedir. Günyüzülüler Derneği de;  bu uygulamaya bir nevi tepki olarak doğdu. Bu yönde insanlarımızı bilinçlendirebildiğimizde ya da onlara bu inancı aşılayabildiğimizde hemşerilerimizin her alanda zaten hakları olan daha büyük hizmet ve yakınlığı görebileceklerine dolayısı ile önce şehrimize sonra ülkemize değer katacağımıza inanıyoruz.

Eskişehir’in en önemli sorunu nedir sizce?

Doğma büyüme burada olan ve mesleğini de burada icra eden çoğu hemşerimiz gibi şehrini çok seven ve gurur duyan bir Eskişehirliyim. Şehrimizin sorunları ortada ve şahıslara göre sadece önceliği değişmekte. Devletimiz gerçekten kurumları aracılığı ile insanlarımızın ihtiyaçlarını giderebilmeye muktedirdir. Sadece gerçek ihtiyaç olanı; doğru yerde ve doğru ilgililerle buluşturmalıyız. Bu uygulamayı; birlik ve beraberlik içinde sağlayabildiğimizde; çoğu sıkıntının giderilebileceğine inanıyor ve bizlerin de hak ettiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey veya hemşerilerinize bir mesajınız var mı?

Günyüzülüler Derneği; kurulduğu tarihten itibaren şahsi hiçbir talep ve beklentisi olmayan tamamen gönüllü insanların bir araya gelmesi ile öncelikle hemşerileri arasındaki birlik ve beraberliği pekiştirmek ve imkânları dahilinde hemşerilerinin karşılaştıkları sıkıntılarında yanlarında olmak istemektedir. Bu amacını gerçekleştirebilmek için de görüş ve düşüncesi ne olursa olsun tüm şahıs ve kurumlara da her zaman elini uzatarak birlikte hareket etme iradesini açıkça sunmuştur. Birbirimizi ötekileştirerek, tanımayarak, ayrıştırıcı bir yaklaşım ile elde edilen sonuç asla kalıcı olamayacak ve içinde bulunduğumuz toplum da bu yaklaşıma mutlaka gereken cevabı verecektir. Tüm vatandaşlarımızın imkanları dahilinde öncelikle kendi evlerinde başlatacakları birlik ve beraberlik ruhunu tüm ülkemize yayarak; umut dolu bir geleceğe hep birlikte ulaşabilmeği diliyoruz. Bizler Günyüzülüler olarak kendi çapımızda derneğimiz ile bunu gerçekleştirmeye çalışıyor ve bu umudumuzu paylaştığınız için de tüm Günyüzülüler adına sizlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.  

Editör: TE Bilişim