Söyleşi: Nevin Bulut Atak
Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi 

'Beton Adamlar' sloganıyla Erkekler Hentbol 1. Lig'de kendini gösteren Selkaspor kısa bir zaman önce kurulan bir kulüp olmasına rağmen maçlardaki başarıları il dikkat çekiyor. Takımın Kulüp Başkanlığını Mert Kaya, Başkan Yardımcılıklarını Yenal Kaya ve Selkan Kaya, Genel Sekreterliğini ise Yasin Becer yapıyor. Ticaret hayatındaki başarıları ile adından söz ettiren Selka Şirketler Grubu, bundan sonraki süreçte Selkaspor ile de çok konuşulacak. Selkaspor Başkan Yardımcısı Yenal Kaya, kulübün kuruluş öyküsü, hedefleri ve kulüp çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Selkaspor’un kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?
Kulübümüzü 2016 Ağustos ayında kurduk. Selka Şirketler Gurubu Eskişehir’de 40 yıldır faaliyet gösteren bir aile şirketi. Hazır beton, inşaat, madencilik, petrol sektörlerinde yer alıyor. Şu anda yönetimde üç kardeşiz. Benim Hentbolcu olmam ve en büyük ağabeyimin de Hentbolcu olması vesilesi ile camiaya yakındık zaten. Profesyonel olarak oynamasak da ilkokuldan üniversiteye kadar amatör olarak bu sporu yaptık. Bizim hentbol ile uğraştığımız zamanlarda Eskişehir’de hentbol çok popülerdi. Üniversiteden sonra iş hayatı nedeniyle hentbola biraz uzak kalmıştık. Selka Şirketler Gurubu olarak Eskişehir’de ticari faaliyet gösteriyoruz. Hentbol ile ilgili de bir şeyler yapmak istiyorduk. Bu bizim sosyal sorumluluk projemizdi. Şehre ne kazandırabiliriz hentbolu nasıl geri kazandırılabiliriz diye düşündük ve bu işe başladık diyebilirim. Eskişehir hentbola yabancı değil. Hentbolun doğduğu bir şehir. Küllenen bir spor dalını yeniden canlandırmak için faaliyete geçtik ve sosyal sorumluluk projemizi hayata geçirmiş olduk. Her şey çok çabuk gelişti. Bir ay gibi kısa bir sürede her şeyi toparladık ve takımı oluşturduk. Sporcularımızı hocalarına hocamız da bize güvendi. Oyuncularımızı transfer ettik. Transferlimizin kalacak yer, kıyafet ve formalarını tasarladık ve üretimini sağladık. Biz bir spor takımı kurmaya karar verdik ve bunun neticesinde Selkaspor'u kurduk. Amacımız hentbolu hak ettiği yere tekrar getirmek”
Hentbola ilgiyi yeterli görüyor musunuz?
Bu kadar kısa sürede bu kadar ilgi olacağını düşünmüyorduk. Hentbolu bu kadar sürede canlandırabileceğimizi de düşünmüyorduk. Önceki yıllarda çok daha ilgi gören bir spordu. Amacımız yine hak edilen seviyeye gelinmesi ve bir futbol ya da basketbol kadar ilgi görmesi. Selkaspor’un manevi destekçileri de çok fazla. Sivil toplum kuruluşları çok destek verdiler. Maçlarımıza geliyorlar. Üç beleyeninde desteği var. Her kesimden almış olduğumuz bu desteğin artmasını istiyoruz. Özellikle süper lige çıktığımızda.
Selkaspor’un hedefleri nelerdir?
İlk hedefimiz süper lige çıkmak. Süper lige çıkacak bir takım olduğumuzu biliyoruz çalışmalarımız o yönde. Şuanki gördüğümüz ilginin süper ligde daha da artacağını düşünüyorum. Beklediğimiz ilginin fazlasını birinci ligde gördük. Girdiği maçlarda namağlup ilerliyor takımımız. Hiç yenilgisi yok. Osman Özoğlu çalıştırıcımız ve takımla çok uyumlu ilerliyor. Hedefi olan bir takımız. İlk hedefimiz süper lige çıkmak ve orada kalıcı olmak. İleride ise Avrupa hedefimiz var. Avrupa’yı Eskişehir’e getiren bir takım oluşturmak istiyoruz.
 
 
Hentbol’un gençlere neler kazandıracağını düşünüyorsunuz?
 İlköğretim ve lise öğrencilerinden oluşan yüzü aşkın alt yapı oyuncumuz var. Çocuklarımızın antrenmanları için gerekli tüm araç gereçleri karşılıyoruz. Amacımız sporu sevdirmek. Sporla beraber büyüyüp ahlaklı bireyler olmaları için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Spor disiplini almış bireyler yetiştirmek istiyoruz. Biz kendimiz öyle büyüdük ve faydasını da gördük. Spor, hayatınıza sağlık katıyor ve disipline sokuyor. Ben kendim sporun faydasını her zaman gördüm. Spor yapmak sosyalleşmeyi çok hızlandırıyor. İnsanların o disiplini alması çok ayrı bir şey. Şehir dışından 14 tane yılız milli ayarında çocuklarımız var. Doğu’dan Güneydoğu’dan gelenler var. Çocuklarımız burada bir okulda yatılı kalıyorlar konaklıyorlar. Onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunlar bizim için çok önemli. Kitap okumaları için yönlendiriyoruz. Adana, Mersin, Gaziantep’ten, Mardin’den çocuklar geldi. Aileler bu çocukları bize emanet ettiler. Amacımız iyi birey yetiştirmek. Bizler de emanetleri en iyi şekilde yetiştirip ailelerine o şekilde teslim etmek istiyoruz.
Hentbol hakkında bilgi sahibi olmayanlar için biraz anlatır mısınız?
Hentbol biraz sert bir spordur. Seyir kalitesi çok yüksek bir spordur ayrıca. Avrupa’da futboldan sonra ikinci ilgi gören bir spor. Futbola benzer bir kale bir kaleci vardır gol girdimi sayı olur. Baskete benzer elle oynan bir spordur. Ancak çok daha serttir. Fiziki mücadele ön plandadır. Takımlar yedi kişiden oluşur. Altı oyuncu bir kaleci olacak şekilde. Oyun süresi atmış dakikadır. Hentbol evet biraz unutuldu. Futbol hegemonyası arkasından basketbol ön planda olduğu için biraz geri planda kaldı. Ancak özellikle gençler biraz araştırma yaparlarsa ve oynamaya başlarlarsa eminim çok seveceklerdir. 30 yaş üzeri hentbolu biliyor ancak genç kesim eskisi kadar popüler olmadığı için maalesef bilmiyor. Bizler bu sporu faydalarını genç nesile tekrar anlatmaya çalışacağız. Bu kadar kısa sürede bunları yaptık. Şu anda çalıştığımız beş tane okul var. Diğer tüm okullara da imkanlarımız dahilinde ulaşıp hentbolu anlatmaya çalışacağız.
 
 
Editör: TE Bilişim