Söyleşi: Tuğba Koçal
Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi
 Tek Gıda İş Şube Başkanı Tarık Hastürk ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Eskişehir’deki gıda sektörünü konuştuk. Sendika olarak işçiler için kooperatif projelerinden söz eden Hastürk, kısa zamanda işçileri kira öder gibi ev sahibi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Hastürk, ülke ekonomisi için işçinin önemine değinerek, “İşçi ülke ekonomisinin temel taşıdır” dedi.
Öncelikle sendikacıkla ilgili geçmişinizden söz eder misiniz?
14 yıldır ETİ gıda fabrikasında üretim işçisi olarak çalışıyorum. Sendikacılığa ise 12 yıl önce fabrikada temsilci olarak başlamıştım. Sendikacılığı gönüllü bir hizmet olarak görüyorum. Bu şekilde görevimi sürdürdüm. Daha sonra 4 yıl disiplin kurulu üyeliği yaptım. Tek Gıda İş Şube Başkanlığı görevine 4 ay önce gerçekleştirdiğimiz olağanüstü genel kurulda geldim.
Sendikacılığı nasıl tanımlarsınız? Sendikacılık işçi için neden önemlidir?
Sendikacılık hak ve mücadelenin tamamen içinde yer aldığı bir kurumdur. Sendika olmazsa işçi güvende olmaz, hak kazanımı olmaz. İşçinin iş güvenliği olmaz, sağlıklı şartlarda çalışması sağlanamaz, sosyal hakları olmaz. Sendika olmazsa işçi hakkını arayamaz, işverenler istediği gibi kapı önüne koyabilir.Tek Gıda İş Sendikamız da emeğin gücü, emekçinin evidir.
“İŞÇİLERİMİZİ EV SAHİBİ YAPACAĞIZ”
Göreve yeni gelmiş bir başkan olarak Tek Gıda- İş Sendikası'nda neler yapmayı planlıyorsunuz?
Önümüzde ocak ayında toplu iş sözleşmemiz olacak. Şu an önceliğimiz bu. Çalışan arkadaşlarımızın ekonomik kazanımlarını sağlamak, daha iyi şartlarda çalışma ortamı sunmak ilk hedefimiz. Daha sonra ise işçilerimiz için daha farklı sosyal aktiviteler ve organizasyonlar yapmayı istiyoruz.Genel Merkezimizin İşçi arkadaşlarımıza konut edindirmek amacıyla bir kooperatif projesi var. Bunun çalışmalarına başlayacağız. ETİ gıda ve Pınar Süt fabrikalarında çalışan 6 bine yakın üyemiz var. 7 tane fabrikamız gruplara ayrılacak ve üyeler seçilecek. Bu şekilde bir yönetim kurulu oluşturacağız. Onların arasından da kooperatif başkanı seçilecek. Daha sonra da belediyemizin ve Valiliğimizin desteği ile bir yer belirlenip kooperatife başlayacağız. Çalışanlarımızın aylıklarından belirli miktarlarda kesintilerle ev sahibi olmalarını sağlayacağız. Üyelerimizi kira öder gibi ev sahibi yapmayı planlıyoruz. Şu an için ‘şu kadar ev yapacağız’ diye bir sayı veremiyorum. Öncelikle yönetim kurulumuzu oluşturmamız gerekiyor. Daha sonra işçilerden gelen talep doğrultusunda hareket edeceğiz.
 
 
Editör: TE Bilişim