Şaban Bağcı

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Arı, Eskişehir Manşet’in sorularını yanıtlayarak, işçilerin ilk olarak çalıştıkları patronlarından, birbirlerine güvenememekten ve işten atılma korkusu ile örgütlenemediklerini söyledi.

Arı, sendika ve örgütlenme üzerine sorularımızı şöyle yanıtladı:

SENDİKA NEDİR?

İşçilerin, çalışma yaşamına ilişkin sorunlarını çözmek, ortak çıkarlarını ve haklarını korumak, geliştirmek için kurdukları örgütlere sendika denir.

Sendika, diline, dinine, rengine, siyasi görüşüne bakmaksızın bütün işçileri kapsayan bir kitle örgütüdür.

Sendika, çalışanların ortak hak ve çıkarlar uğruna birliğinin ifadesidir.

Sendika, işçilerin ekonomik ve demokratik örgütlerdir.

Sendika, sadece işçilerin örgütü olduğu için bir sınıf örgütüdür.

Sendika, devlete, siyasi iktidara, partilere karşı bağımsız bir örgüttür.

Daha genel biçimde ifade edersek ;

Sendika, işçinin birliğini etkin bir güce dönüştüren mekanizmalardır.

NEDEN SENDİKALI OLMALIYIZ?

Çalışma sürelerinin kölelikten farklı olması için sendikalı olmalısın.

Sosyal haklara sahip olmak istiyorsan sendikalı olmaktan başka yol yok…. İşverenler sosyal hakları ancak kendileri ile özel işbirliği yapan yada kendilerine yaltakçılık yapan, yalvaran işçilere verirler. Onurlu bir işçinin ise buna ihtiyacı yoktur. Onurlu bir işçi çalışma arkadaşları ile birlik olur, hakkı olanı ister ve kazanmasını bilir.

Sendikalı değilsen sosyal güvenlik hakların yok demektir:

Eşit işe eşit ücret ve insanca yaşanacak bir ücret almak sendikalı olmakla gerçekleşir… İşçilerin sendikalı olmadığı işyerlerinde ücret artışlarının ne zaman yapılacağı, ne oranda yapılacağı da belli değildir. Oysa işçiler sendikalı ise, herkesin ücreti sözleşme ile belirlenir. Eşit iş yapan herkes eşit ücret alır. Kimseye farklı muamele yapılmaz, yapılamaz.

İşçi sendikasız ise, herhangi bir şekilde iş bırakarak hak aramak isterse, işveren onu işten atabilir. Hem de beş kuruş tazminat vermeden. Bu nedenle hak aramanın en iyi ve güvenilir yollarından biri sendikalı olmaktır.

Sendikalı olmak işçiler için bir koruma kalkanına sahip olmak demektir. İşçiler ne kadar sıkı bir birlik kurmuşlarsa, bu kalkanın zırhı o kadar sağlam demektir.

Sendikalı olmak işyerinde çeşitli konularda söz sahibi olmak demektir… Sendikalı olmaları sayesinde işçiler işyerinde ezik, başları önde olmak yerine, işleri hakkında söyleyecek sözleri olan, işyerinde olup bitene müdahale edebilen saygın birer işçi olurlar.

İŞÇİLER NEDEN ÖRGÜTLENEMİYOR.

İşçiler ilk olarak çalıştığı işyerlerinde patronların veya vekillerinin korkusundan örgütlenemiyor. İşçiler birbirlerine güvenememekten ve işten atılma korkusu ile örgütlenemiyor. Örgütlenen işyerlerinde eylemlerde güvenlik güçlerinin tavrından, yasaların mahkeme sürecini uzatmasından, uzun süre beklemekten zarar göreceğini düşündüğü için örgütlenemiyor. Âmâ her şeye rağmen biz Birleşik Metal İş ve DİSK’e bağlı diğer sendikalar olarak işçi sınıfının örgütlenip sendikalı olması gerektiğini söylüyor, işçileri sendikamıza davet ediyoruz.

DİSK NEDİR?

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (kısaca DİSK), 13 Şubat 1967’de Türk-iş’ten ayrılan sendikalar tarafından kurulan işçi konfederasyonudur. Genel merkezi İstanbul’dadır

Editör: TE Bilişim