Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Şenay Yıldırım 
Sağlıkta dönüşüm ile birlikte hayata geçen Kamu Hastaneler Birliği, 4 yıldır hizmet veriyor, sağlık alanında değişimlerin yaşandığı Eskişehir’de neler oluyor, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Seyhan Fidan ile enine boyuna konuştuk.
 
Yunus Emre Devlet Hastanesi önünde yapımı süren 600 yataklı Devlet Hastanesi’nin Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin yerine, Şehir Hastanesi’nin ise; Devlet Hastanesi’nin yerine yapıldığını, yani hastane sayısında değil ama hastanelerin alanlarında artışın olacağını, haftanın belli günlerinde saat 17:00’dan sonra hastanelerde muayene olabildiğimizi, Eskişehir’e yakında bir AMATEM kurulacağını, özel hastaneler ile kamu hastanelerinin rekabetini ve sağlıkta son durumu anlatıyor Fidan, ona kulak verelim:
 
Eskişehir’de sağlık alanında nelere sahibiz, sağlıkta dönüşüm neler getirdi?
 
Eskişehir; Kütahya Afyon Bilecik Sağlık bölgesinin merkezi Eskişehir’in Sağlık Bakanlığı’na ait Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Devlet Hastanesi var. Yunus Emre Devlet Hastanesi Anadolu Üniversitesi’nin Mavi Hastanesi ile birleşti, Eskişehir Devlet Hastanesi de eski Zübeyde Hanım Çocuk Hastanesi ve Devlet Hastanesi’nin birleşmesinden oluşan bir hastane. Bunun yanında büyük bir üniversite hastanemiz var, ESOGÜ’nün, 5 tane de özel hastanemiz, var.  Eskiden özel hastanelerin SGK ile anlaşması yoktu, bunun yanı sıra  tıp fakültesine gidebilmek için sevk edilmeniz gerekiyordu, bizdeki en büyük değişim ise; SSK hastanelerinin devlet hastaneleri ile birleşmesi oldu. Tüm hastanelerin Sağlık Bakanlığı çatısı alınması oldu, eskiden hatıralarsanız SSK’lılar yalnızca SSK’da muayene olabiliyordu 9 sene kadar önceydi…
 
Unutmuşuz bunları…
 
Tabi zaman geçtikçe öyle oluyor, bu yüzden hafıza tazelemek istedim. Tabi sonra özel hastane sayısı arttı, burada muayene olanların sayısı da tıp fakültesinden de randevu ile muayene olabiliyoruz.
 
Neler değişti başka?
 
Potansiyelimiz arttı, bundan 7-8 yıl önce uzman sayımız 250 – 300 civarındaydı şimdi ise; bu sayı yüzde 100 oranında arttı ve 500 oldu. Bunun yanı sıra tüm uzmanlık branşlarımız çeşitlendi.
 
Bunu biraz açalım…
 
Örneğin eskiden sadece çocuk doktorumuz vardı, şimdi çocuk psikoloğu,  çocuk nefrolojisi, endokrin uzmanı, gastreontroloji uzmanı gibi çocuk branşının alt branşları şu anda mevcut bu bizim açımızdan önemli bir ayrıcalık haline geldi. Bu açıdan bakarsanız bu saydıklarımın hiçbiri özel hastanelerde yok. Bunun yanı sıra erişkin yan dallar da son zamanlarda arttı, mesela; onkolojik cerrahi, şu anda Yunus Emre Devlet Hastanemizde bu alanda hekimimiz başladı, her iki hastanemizde endokrin uzmanlarımız, nefroloji uzmanlarımız gibi yan dallar hızla artmaya başladı, hızla gelişiyoruz.
Çizdiğim tabloda Eskişehir’de çok farklı bir rekabet ortaya çıktı bizde kamu hastaneleri olarak bu konuda öncü olmaya çalışıyoruz. Biz diyoruz ki; kamu hastaneleri ne kadar iyi olursa diğer hastaneler de o kadar iyi olur, uzman çeşitliliği bakımından rakipsiziz.
Yoğun bakımlar, ameliyathaneler ne durumda?
 
Yoğun bakım sayımızda yüzde 100ü aşan bir gelişme oldu, iki hastanemizde 120 erişkin, 50 yeni doğan yoğun bakım ünitemiz var,  Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde yanık ünitemiz var, bu başka bir hastanede yok ilimizde. Sadece Eskişehir değil tüm civar illerden ilçelerden gelen hastalar kabul edilebiliyor. 112 çok gelişti, diyelim ki dahiliye ile ilgili bir yoğun bakıma ihtiyaç duyuldu, 112 bunu kendi sistemine girerek en yakın ve uygun nerede var bunu tespit edebiliyor, uçak ambulanslarımız da 9 yıldır hizmette uzun mesafe sevki mümkün hale geldi, diyelim ki Kars’ta bir vaka acil yoğun bakıma girmesi ya da ameliyat olması lazım, en yakın yerdeki hastaneye sevki yapılabiliyor. Hastanemizde bir randevu sistemi kurduk, internetten ya da 182yi arayarak en fazla 15 dakika bekleyerek muayene olabilir hastalarımızın neredeyse yarısı randevulu muayene oluyor.
 
Peki acil bir hasta Eskişehir’de hangi hastaneyi tercih etmeli?
 
Sürekli acil uzmanı bulunan bir hastaneyi tercih etmelerini öneririm. Acil uzmanlarımız hem Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde hem de Devlet Hastanesi’nde 24 saat hizmet veriyor. Diyelim ki Eskişehir’de bir kalp krizi vakası oldu Eskişehir Yunus Emre Hastanesi’nde 24 saat kardiyoloji uzmanımız var, böylece erken teşhis ve gerektiğinde anjiyo yapabiliyor.
 
Peki doğum için hangi hastane?
 
Doğum yapıldığında kadın doğum uzmanı olsun ister misiniz, çocuk uzmanı olsun mu, çocuğun yoğun bakım ihtiyacı olabilir peki yeni doğan yoğun bakım uzmanı olsun mu, bunların tümüne yanıtınız evet ise bu olanakların tümünün bulunduğu hastane Eskişehir Devlet Hastanesi’dir.
 
Hala özel hastaneler devlet hastanelerinden iyidir algısı sürüyor mu?
 
Bunu söylemek tabi günümüz koşullarında çok yanlış olur, devlet hastanesine giden de özel hastaneye giden de hasta. Ve hastanın hak ettiği muayene süresini, ilgiliyi ve doğru tedaviyi alması gerekiyor. Biz bu şekilde bakıyoruz artık, hastalarımız hekim tercihi yapıyor. Çok kıymetli doktorlarımız var, yaklaşık yılda 3 milyon kişiye yakın muayene oluyor ikinci basamak için. Bunun 2 milyon küsürü kamu hastanelerinde gerçekleşiyor, dolayısıyla vatandaşların tercihi bu yönde. Hatta çoğu zaman bizim hastanelerimizden daha memnun ayrılıyorlar.
 
Bir de yenilik var; 17:00’dan sonra muayene bunu da açıklar mısınız?
 
Çalışanlarımız gönüllülük esasına göre bu şekilde çalışıyor, dolayısıyla talep artarsa mesai sonrasında verilen hizmet de artacak. 17:00 ile 19:00 arasında verilen bu hizmetin özellikle çalışanlar için çok iyi olacağını düşünüyorum. İşten çıktıklarında kolaylıkla gelip muayene olabilecekler.
 
Çok sayıda hastane var, bir de 2 yeni hastane yapılıyor bunlar Eskişehir için fazla mı?
 
Eskişehir’de nüfusa düşen hastane ve yatak sayısı Türkiye rakamlarının üstünde Türkiye’de 10 bin kişiye 25 yatak düşüyor. Bizde 45 yatak düşüyor, bu da hem özel hastanelerimizin çok olmasından, büyük bir tıp fakültesine sahip olmamızdan kaynaklanıyor, başvuran, yatan ameliyat olan hasta sayımız da diğer illerden fazla, biz çevremizle birlikte 1,5 milyon insana hitap ediyoruz. Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin önünde TOKİ vasıtası ile yapılan 600 yataklı devlet hastanesi büyük ölçüde tamamlandı, çok modern ve güzel bir hastane oldu seneye bu zamanlar açılmış olacak inşallah. Bu hastane zaten Yunus Emre Devlet Hastanesi yerine yapılıyor.
 
Yani ikinci bir hastane değil öyle mi?
 
Evet, eski hastaneden çıkıp yenisine taşınacağız.
 
Eski bina ne olacak?
 
Tadilatla ilgili çalışmalar yapılıyor, deprem yönetmeliğine göre değerlendirildiğinde hizmet verilebilir olduğu görülürse, devam eder yaklaşık 55 senelik bir bina 300 yataklı olarak yapılmış şu anda 600 yataklı olarak devam ediyor, aslında ömrünü tamamlamış bir bina. Öbürü de Ankara yolunda 1080 yataklı Şehir Hastanesi, 1100 yataklı Eskişehir Devlet Hastanemiz yerine yapılıyor aslında. Burada bir genel hastane kardiyovasküler, onkoloji ve psikiyatri hastanesi olacak.
 
Yani iki yeni hastane yapılıyor ancak, mevcut hastanelerimizin yerine yapılıyor hastane sayısı artmıyor…
 
Evet bir hastane fazlalılığı ortaya çıkmıyor,  aslında 2 yeni hastanemiz oluyor ama bu hastane kapasitemiz iki katına çıkıyor anlamına gelmiyor, ama hizmet verdiğimiz alanlar büyüyecek aynı hizmeti 4 katı kadar büyük bir alanda vermiş olacağız. Şu anki kapasite 90 bin metrekare bu hastaneler tamamlanınca hastanelerin alanı 400 bin metrekare olacak.
 
Buranın yanındaki araziye AMATEM kurulması gündeme gelmişti, onda son durum nedir?
 
Buranın sağlık alanına dönüştürülmesi işlemleri tamamlanırsa hızlıca bu sene içinde yatırım planına alınacak ve AMATEM kurulacak. Alkollü Madde Bağımlılığı Merkezleri yıllardır, devlet hastanemizde var, ama istiyoruz ki uygun bir bahçe içinde ve daha geniş alanlarda hastaların spor yapabilecekleri, sosyal aktiviteler, yeni güzel alışkanlıklar edinebilecekleri alanların olduğu daha büyük bir yerde tedavi olabilsinler…
 
Başvurunuzu yaptınız mı?
 
Tescilleri yapıldı, başvuruyu Sağlık İl Müdürlüğü yapacak, bu konuda kamuoyu desteği de bekliyoruz.
 
Ne öngörüyorsunuz her şey yolunda giderse ne zaman bir AMATEM olur?
 
1,5 yıl içinde olur diye düşünüyorum.
 
 
Editör: TE Bilişim