KAYNAK : MANŞET GAZETESİ
SÖYLEŞİ: ESRA ÇEVİK

Göreve gelişinin üzerinden 27 ay geçen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kapılarını Eskişehir Manşet’e açtı. Sorularımıza içtenlikle yanıt veren Kurt, hem bölgesinin hem de Eskişehir’in kaderini değiştirecek projeleri ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.  Belediye başkanlığından özel yaşamına, siyasetten hizmetlere kadar her şeyin konuşulduğu söyleşimiz sizlerle.


SEÇİMDEN ÖNCE SÖZ VERİLDİ

İlk olarak Hamamyolu Projesi ile başlayalım.  Kentin en çok merakla beklediği projelerin başına geçti. Hamamyolu Eskişehir’in en değerli yerlerinden biri. Artık top Odunpazarı Belediyesi’nde. Nasıl bir proje hazırlıyorsunuz?

Hamamyolu’nun geçmişini herkes biliyor. Zamanında çok gözde ve kaliteli bir yerdi ancak şuan geldiği noktadan Eskişehirliler çok da memnun değil. Bu nedenle Hamamyolu’nda bir proje yapılması ihtiyacı doğdu. Zaten biz seçimlerden önce de burası ile ilgili iyileştirmeler yapacağımızı söylemiştik.  Ancak o zaman olayları yerinde doğru bilgilerle değerlendirme şansımız azdı. Şimdi seçimden sonra Hamamyolu ile ilgili tüm projeler haklar ve somut veriler elimizde o nedenle farklı bir tablo gördük. Mesela seçimden önce eski akar deresinin canlandırabileceğimizi düşünüyordum ancak şuan bunun mümkün olmadığını kanaat getirdik. İmkânsız diye bir şey yok ancak şuanda Odunpazarı Belediyesi’nin bütçesi Hamamyolu’nda eski Akar Deresi’ni canlandırmaya yeterli değil. İkincisi su kaybolmuş durumunda. SGK Müdürlüğü önünden itibaren körleşmiş ve bir yere gitmiş. Onu arayıp bulmamız lazım. Yolunu değiştirmemiz lazım ve tramvay yolunun altından geçirmemiz gerekiyor. Bunlar büyük zorluklar çıkarabilir o nedenle projelerin fayda maliyet hesabını iyi yapmak lazım. Bunu yaparak Akar Deresi’nin orada bulunması şansının olmadığını düşünüyorum.

Projede kimlerin fikirleri ve emekleri olacak? Hamamyolu’nda bizi neler bekliyor?

Hamamyolu’nda sadece belediye başkanının istekleri olsun istemiyorum. Bu o yöredeki mülk sahiplerinin o caddede yaşayan ve o cadde ile ilgilenen insanların ortak bir projesi olsun. Dolayısıyla Eskişehirlilerin itiraz edemeyeceği bir proje olsun istediğimiz için Odunpazarı Kent Konseyi bünyesinde bir Hamamyolu Çalışma grubu oluştu. STK’ların kendi inisiyatifleri ile oluşturdukları bir grup. Biz karışmayız haddimiz de değil. Orada herkes çalışabilir fikrini söyleyebilir destek olabilir katkı sağlayabilir. 12 kişilik bir yönetim seçtiler defalarca toplantılar yapıldı ve bizi yönlendirdiler. Sonuçta onların koyduğu ilkeler doğrultusunda Hamamyolu’nun 2 yıl sürede yapılabilmesi için belediye meclisinde yetki aldık. Şimdi bir proje ihalesi yapıyoruz sonrasında projeyi kimin çizeceği belli olacak. Orada Kent Konseyi’nin fikirleri ile bizim fikirlerimiz yan yana getirilerek güzel bir proje yapacağız. Ve bunun proje çizimi ve uygulama işi 2016 Eylül’ünü bulacak. Sonrasında ise, esnafa zarar vermeden kısım kısım inşaata, çalışmalara başlanacak ve muhtemelen seneye 2017 Mayıs Haziran’ında da bitirmeyi planlıyoruz. 

TİCARET CANLANACAK ESNAF KAZANACAK

Hamamyolu sıcak sularla var olan bir bölge. Bu projeyi yaparken bu hususta da termal turizm ve sağlık konusunda da çalışmalar olacak mı?

Bu çalışma grubunun bize önerdiği en önemli konu o. Buranın bir hamam yolu olduğunu bize hissettirecek fonksiyonlar da olacak.  Ayrıntıyı projeyi çizecek arkadaş ortaya çıkaracak tabiî ki bizim de müdahalemiz katkımız olacak. Sıcak sular konusu olmazsa olmazı projenin. Diğer tarafta bölgede bulunan tarihi yapıları korumak hepimiz görevimiz. Biz Hamamyolu’nda Eskişehir’in tarihini de ortaya koyacak verileri hayata geçireceğiz. Hamamyolu Eskişehir’in cazibe merkezi olmalı, oradaki esnaf bu işten memnun olmalı ve her iki yakayı da birbirine bağlayacak, her iki tarafında da iyi ticaret yapılabilmeli, pasajlar değerlendirilmeli. Eskişehirlilerinde Hamamyolu’nda gezme ve oturma düzeninden memnun olacağı bir proje hayata geçirilecek.

TAŞBAŞI ESNAFI DİRENÇ GÖSTERİYOR

Taşbaşı çarşısı projesi ile de yine bu bölgede ticari hayatı canlandırmak için bazı adımlar attınız. Sanırım her iki proje birbirine bağlı olarak gelişecek. Gelinen nokta nedir şuan?

Maalesef ki Taşbaşı esnafı büyük bir direnç gösteriyor. Yanlış bir iş yapıyor. 2 yıldır biz Taşbaşı’nda onların istekleri doğrultusunda sokak kapama ve iyileştirme konusunda çaba harcıyoruz. Projeleri hazırladık.  Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile yaptığımız çok ciddi mücadeleler sonrasında biz bu projeyi kuruldan geçirdik. Burada esnaf arkadaşlarımızı tek tek ziyaret ederek ikna etmeye çalışıyoruz. Kim bu projeyi kabul etmiyorsa onu ikna etmeye çalışacağım. İkna olmazsa da yasal hakkımı kullanarak bu yıl içinde projeyi başlatacağım.

GÜNDOĞDU ARTIK GÜNDEMİMİZDE DEĞİL!

Peki, Gündoğdu dönüşümü?

Çok net söylüyorum. Şuanda Gündoğdu dönüşümü Odunpazarı Belediyesi’nin gündeminde değildir. Gündoğdu Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüme kim karar vermiş ise, kim resmi gazetede yayınlamış ise hesabının da ona sorulmalıdır. Benim öyle bir problemim yok. Ben bunun yanlış olduğunu o zaman da seçim zamanında da şimdi de söylüyorum. Buradaki dönüşümün yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndadır. Yapamayanlar, yaptırmayanlar, yapmayanlar kimse hesabı da o  Gündoğdululara vermelidir. Gündoğdulular bunun hesabını sormadı. Ben ona rağmen Gündoğdululara dedim ki bana yetki verin ben gidip Bakanlıkla görüşeyim. Buranın dönüşüm yetkisini bana devretsinler. Gündoğdulular bana da yetki vermediler. O nedenle orası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nındır. Ben Gündoğdu ile ilgili şuanda bir şey düşünmüyorum.

Peki, siz hangi amaçla bu dönüşümde yetki almak istediniz?

5 yıl boyunca orada yaşayan insanlar bir çivi bile çakamadılar. Üzüldüm. Belediye başkanı olarak acaba bir çare bulabilir miyim diye uğraştım. Denedim ama Gündoğdulular bana da yetki vermedikleri için kendileri bilir.

Sanayi Çarşısı’nın akıbeti ne olacak?

Sanayi Çarşısı’ndaki yetki bizde olduğu için göreve gelir gelmez orası ile ilgili çalışmalara başladık projeyi hazırladık ve meclise sunduk. Ancak Adalet ve Kalkınma Partililer her iyi ve güzel şeye olduğu gibi buna da hayır dediler ve bizim 5 binlik planımızı engellediklerini zannettiler. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı bunu veto ettikten sonra yeniden meclisin gündeminde şuan. Biz her şeye rağmen iyi niyetimizi sürdürüyor görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Ama ne yazık ki Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyesi arkadaşlarımız bu işin geciktirme derdindeler. Ama ben bu sanayi çarşısı projesini mülk sahiplerini ikna etmek sureti ile uzlaşmaları gerçekleştireceğim ve Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşların önüne öyle gideceğim. Eskişehir’de farklı bir kamuoyu yaratmaya çalışıyorlar. Ben de belediye başkanlığı görevim süresi içerisinde buranın dönüşümünü sağlamak zorundayım.

O BÜYÜK İSİMLERİ DE BULACAĞIM

Bir defasında Büyükşehir Meclisi’nde AK Partililere sizin büyüklerinizle de görüşeceğim şeklinde bir ifadeniz olmuştu. Uzlaşma döneminde neler yaşandı?
Bana bu lafı söyleyen AK Parti meclis üyesi Ahmet Yapıcı’dır. Ben onunla gurup başkan vekili olduğu için görüştüm. İmar Komisyonu Başkanı olan Tuncer Köküer’i aradım. Dedi ki, bu resen meclise geldi. Komisyonun bir işi yok meclis bilir onun için ben karışmam. Dolayısı ile Adalet ve Kalkınma Partisi imar komisyonu sanayi çarşısı benim işim değil dedi.  Ben de Yapıcı’yı aradım. Kendisi de bana, “ Arkadaş bu işle ilgili grup olarak bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Sen bizden büyükleri ara” dedi. Ben kimi arayacağız ne yapacağız dediğimiz zaman da sen bizden büyükleri bul ara onlar söylesin. Biz yapalım dedi. Ben de Yapıcı’ya dedim ki ben bunu her yerde anlatırım mecliste de neden AK PaRtililerin bunu yapmadığını Yapıcı’nın sözleriyle ortaya koydum ve dedim ki inşallah sizden büyükleri bulaşacağım ikna edeceğim ve bu projeyi geçirteceğim dedim. Ondan büyükleri de aradım daha büyükleri de hala arıyorum bulacağım inşallah (gülerek).

AK PARTİ’NİN ZATEN HEDEFİYİM

Meclisten konu açılmışken. Büyükşehir meclisinde Kazım Kurt’un sert bir sözcü olduğunu görüyoruz. Bu durumun sizi AK Parti’nin hedefine getirdiğini düşünüyor musunuz?

Hayır düşünmüyorum. Ben zaten Adalet ve Kalkınma Partisi’nin hedefiyim. Adalet ve Kalkınma Partililer için CHP’lilerin hepsi hedef. Ben grup sözcüsü olduğum için kişisel bir kavgam ya da ihtirasım yok. Grubumuzun kararını ve fikrini savunuyorum orada. CHP adına konuşmaktan, Adalet ve Kalkınma Partinin hedefi olmaktan da asla korkmam.

BEN TÜRKİYE’Yİ KURTARMAK İÇİN SİYASET YAPIYORUM
 
Kazım Kurt, hangi görevde olursa olsun politika yapmayı bir kenara bırakmayan da bir isim. Sizin gözünüzde Eskişehir’de iyi politika siyaset yapan isimler var mı?
Çok fazla. Bir kere CHP’li olmaktan övünç duyuyorum ve doğru bir yerde olduğumu düşünüyorum. CHP’nin Türkiye’nin kurtaracağını biliyorum. 50 yıldır Türkiye’yi yöneten sağ iktidarlar gerçek demokrasiyi ve çağdaşlığı sağlayamadı. Bugün gelinen noktada CHP’nin bence bir suçu yok. Kürt meselesini Türkiye’de ancak Cumhuriyet Halk Partisi çözer. Belediye başkanı olarak ben seçildim artık partimle bir ilişkim yok diyebilir miyim? Bu samimi olmaz. Ben Cumhuriyet Halk Partili Kazım Kurt olduğum için seçildim. İnsanlar CHP’li bir belediye başkanına oy verdiler. Ben aday olduğum zaman Odunpazarı beni bu kadar tanımıyordu ki. Bu CHP’li. Doğru yapar Eskişehir’in ve Odunpazarı’nın yararına yapar diye seçtiler. O yararı devam ettireceğiz. Biz hizmet uygulamasında particilik yaparsak asıl o hata olur. Ancak hizmetin organize edilmesi planlanması ideolojik olmalıdır. Benim bakış açımla başka partili bir başkanın bakışı aynı olmaz. Partimden ayrı yol çizersem seçmenime ve kendime haksızlık etmiş olurum. Ben ülkeyi kurtarmak için siyaset yapıyorum. Belediye başkanlığı benim için bir hedef değil. Öyle olsaydı siyaseti kesersin. Ben siyaseti her zaman yapacağım.
 
 
ESKİŞEHİR SİYASETİNİ ANLATAN KİTAP YAZACAĞIM

Peki, Belediye Başkanı dalında Kazım Kurt nasıl biridir? Neler yapar?
Başkanlık dışında hiçbir şey yapmıyorum. Başkanlık öncesinde boş zamanlarımda birçok şeyle ilgilendim. Özellikle de sporun neredeyse her dalında uğraş verdim.  Bunun dışında okumayı çok seviyorum. Hala bile bunu sürdürmekte çaba gösteriyorum. Çok okurum. Şiiri severim.  İleride Eskişehir siyaseti üzerine bir roman yazmayı düşünüyorum. Köyde bir evim var. Orayla çok ilgilendim. Özellikle 8 bin ağaç diktik orada. Toprakla da uğraştım. Yani toplumla ilgili her alanda Kazım Kurt vardır ve özel hayatım yoktur.
 
 

 
Editör: TE Bilişim