Haber Kaynağı Manşet Gazetesi 
Söyleşi: Tuğba Koçal

AK Parti Odunpazarı İlçe Kadın Başkanı Esma Çakır Eserkaya ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Siyasete nasıl girdiğini, dünden bugüne neler yaptığını anlatan Eserkaya, bundan sonraki çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Eserkaya, hedeflerinin Odunpazarı’nı Türkiye’nin gözbebeği olan bir ilçesi yapmak olduğunu söyledi.

Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?
1984 yılında Eskişehir’de doğdum. Eğitimci bir aile de büyüdüm. Annem ve babam emekli öğretmen. İlk ve orta öğrenimimi tamamladıktan sonra, Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun oldum. Kısa süre ticaretle uğraştıktan sonra, 2012 yılında siyasete girdim. Şu anda ise Açıköğretim’de İlahiyat bölümü öğrencisiyim. Evliyim.
Siyasete ne zaman ve nasıl girdiniz?
2001 yılında AK Parti kurulduğundan beri bu davaya gönül veren birisiydim. Gerek ailemde, gerek yakın çevremde hep bu davayı savundum. Fakat öğrencilik dönemimde aktif olarak siyasete girecek fırsatım maalesef olmadı. Partiye üye olmayı hep istedim. Partiye ilk üyeliğimle ilgili ilginç bir anım var. Partiye ilk üyeliğimi pazarda yaptırmıştım. O gün annemle pazar alışverişindeyken AK Parti üyelik standını gördüm. Zaten aklımda hep olan bir şeydi. Hemen orada üyeliğimi yaptırdım. Siyasete aktif olarak ise, 2012 yılında Odunpazarı Kadın Kolları Ekonomi İşleri Başkanı olarak başladım. Sonrasında teşkilat başkanlığı görevinde bulundum. Milletvekilimiz Ülker Can ve İlçe Başkanımız Volkan Doğan’ın desteğiyle ise 22 Ocak 2014’de Odunpazarı Kadın Kolları Başkanı olarak seçildim.
Kadının siyasetteki rolü ve etkisi nedir?
Kadın gözüyle baktığınız zaman, siyaseti daha geniş anlamda değerlendiriyorsunuz. Kadınların detaycı yanı siyasete de yansıyor diyebiliriz. Türkiye’de kadının siyasette yer alma süreci son 14 yılda büyük değişim ve gelişim gösterdi. Türkiye’de her alanda olduğu gibi kadınların önceki yıllara nazaran hayatın daha da içinde olması yine AK Parti’nin başarısıdır. AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı bugün yaklaşık 4 buçuk milyon üyesi ile dünyanın en fazla kadın üyesine sahip sivil toplum kuruluşudur. AK Parti sosyal ve ekonomik yönden de çıkarılan yasalarla kadınları güçlendiren bir vizyona sahip. Tüm bunları yapan bir partinin teşkilatlarında olmak, bu davanın bir temsilcisi olmak, özellikle bir kadın olarak AK Parti’de siyaset yapmanın ayrıcalık olduğunu düşünüyorum.
Göreve geldiğinizden itibaren Odunpazarı Kadın Kolları Başkanlığı olarak ne gibi projelere imza attınız? Çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Göreve geldiğimiz ilk günden beri pek çok projeye imza attık. “Farkı okumak olan” çocuklarımız için başlattığımız proje kapsamında hikaye ve test kitaplarımızı okullardaki öğrencilerimizle buluşturduk. “Onlarla aynı yaştayız” projemizle mahalle teşkilatlarımızla birlikte mahallelerimizde bulunan neredeyse tüm yaşlılarımızı ziyaret ettik. İlçe başkanlığımızla ortak olarak “Çocuk gülerse dünya güler” dedik ve Ramazan ayında ihtiyaç sahibi çocuklarımızla bir araya gelerek onların bayram sevinçlerine ortak olduk. “Ramazanda sofranızdayız” diyerek her akşam bir mahallemizde 5 ailenin iftar sofrasına konuk olduk. Bayramlarda tren garında şehrimize gelen misafirlerimizi karşılıyoruz. Bayram sabahları hastane ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Yine bayramlarda çocuklarımızı lunaparka götürüyoruz. Kadın kolları teşkilatımızla birlikte mahallelerimizde hasta, yaşlı, yeni doğan ve ihtiyaç sahibi ziyaretlerimize aralıksız devam ediyoruz. Şehit annelerimiz ile her zaman iletişim halindeyiz. Genel merkezimizin talimatı doğrultusunda tüm kadın kolları teşkilatı olarak her ay kitap okuma programlarımızı gerçekleştiriyoruz.
KADINLAR İÇİN YENİ PROJELER GELİYOR
Odunpazarlı kadınlar için hedef ve projeleriniz nelerdir?
Bugüne kadar Odunpazarlı kadınlarımızla bir araya geldiğimiz süreçte onların beklentilerini dinledik… AK Parti iktidarının kadınlarımıza sunduğu imkanları Milletvekili Emine Nur Günay’ın destekleriyle 2017’de kadınlarımızla buluşturacağız. Onlar için hazırladığımız muhteşem projeler sayesinde daha nitelikli, ilkeli ve özgüven sahibi kadınlar yetiştirerek Odunpazarı’nda farkındalık yaratacağız. Bu konuda 2017’de dikkat çekici projelerimiz olacak. Bizi izlemeye devam edin…
Nasıl bir Odunpazarı hayal ediyorsunuz?
Odunpazarı, Eskişehir’in kurulduğu tarihi değeri olan ve toplumun her kesiminin içinde yer aldığı bir bölgedir. Bu sebeple milli, manevi ve tarihi dokusunun hiç bir zaman kaybedilmeden ve gelecek nesillere de aktaracak çalışmalar gerçekleştirerek Odunpazarı’nı Türkiye’nin incisi haline getirmeyi hayal ediyoruz. Evinden, işinden, eşinden ve çocuklarından fedakarlık yaparak bu davaya gönül vermiş, ‘yeni Türkiye’nin inşasında ben de varım’ diyen cefakar kadınlarımızla birlikte Odunpazarı ilçemizi Türkiye’nin incisi yapmanın hayalindeyiz.
Ülke olarak referandum sürecine giriyoruz. Bu konuda çalışmalara başladınız mı? Odunpazarı Kadın Kolları Başkanlığı olarak nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Şu anda seçim startının verilmesini bekliyoruz. Tarih belli olduktan sonra tüm kadın kolları teşkilatımızla birlikte hemen bugün sahaya inebilecek durumdayız. Yeni Türkiye’nin inşası için, istikbalimiz için, istiklalimiz için, istikrarımız için bıkmadan yılmadan yorulmadan kapı kapı gezerek yeni anayasayı Odunpazarlı hemşerilerimize anlatacağız. Şu anda gerçekleştirdiğimiz mahalle toplantılarında referandum çalışmalarına başladık. İnanıyorum ki milletimiz 15 Temmuz’da vatanımız için gösterdiği hassasiyeti, aynı ruhla yeni anayasa sürecinde de göstererek güçlü Türkiye’nin temellerini atacaktır. Bu anlam da Eskişehir ve Odunpazarı’nda referandum sonuçlarının “evet” olacağına yürekten inanıyoruz.
Biraz da aile hayatınızdan söz eder misiniz?
2 ay önce evlendim. Yeni evli olmama rağmen siyaset hayatıma hiç ara vermeden devam ediyorum. Siyasi hayatımda eşim en büyük destekçim. Siyaset fedakarlık isteyen bir iş. Bu işte en büyük destek her zaman eşiniz ve aileniz oluyor. En başta kendi eşim olmak üzere, bu davada bizi destekleyen tüm yol arkadaşlarımın eşlerine de buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Onların destekleri ve fedakarlıkları bizler için çok önemli.
Boş vakitlerinizde ne gibi hobilerle ilgileniyorsunuz?
Biz, “hayatımızın merkezi Odunpazarı” sloganıyla yola çıktık. Bu sloganla yola çıktığımızdan beri çok da boş vaktimiz olduğu söylenemez. İşimiz, gücümüz Odunpazarı. Eğer vakit bulabilirsem kitap okumaya, el sanatlarıyla uğraşmaya ve ailemle vakit geçirmeye çalışıyorum.
Bundan sonrası için siyasette hedefiniz nedir?
Siyaseti görev bilinciyle yapan bir parti kültürümüz var. Siyaseti Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi siyaseti, hizmetkar olma makamı olarak görüyoruz. Türkiye geleceğe dair planların yapılabildiği, istikrarıyla güven veren bir ülke oldu. Bizim için önemli olan budur. Benim siyaset anlayışımda ülkemin, milletimin geleceği, huzuru, refahı için plan yapmak vardır, şahsımız için yoktur. İlçe başkanımızla uyum içinde mahallelerimizde kadınlarımızla birlikte çalışarak partimizi Odunpazarı’nda güçlü bir şekilde temsil etmek bugün için en önemli ve tek hedefimiz…
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Belediyesi olmayan bir ilçede kadın kolları başkanı olmanın zorluğunu bize hissettirmeyen, yaptığımız her projede desteğini bizden esirgemeyen Bakanımız Sayın Nabi Avcı’ya, milletvekillerimiz Harun Karacan, Emine Nur Günay’a, İl Başkanımız Dündar Ünlü’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Bir aile sıcaklığıyla siyaset ve teşkilatçılık yapmamızı sağlayan ve bu yolda şahsıma büyük deneyimler kazandıran Odunpazarı İlçe Başkanımız Volkan Doğan’a ve her türlü sıkıntımızda yanımızda olan Gençlik Kolları Başkanımız Mürsel Çavdar’a teşekkürü bir borç bilirim.

 

 
Editör: TE Bilişim