KAYNAK: MANŞET GAZETESİ
SÖYLEŞİ: ŞABAN BAĞCI


Birçok projesi ile Türkiye’de ses getiren Tepebaşı Belediyesi’nin Çocuk ve gençler ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile söyleşi yaptık. Yarının geleceği olan gençler ve çocukların her alanda iyi eğitim görmesi gerektiğinin önemle altını çizen Ataç’ın gençlere bir de önemli bir mesajı var.  


Başkan Ataç, sıklıkla vurguladığı tümcesine gelince:
“Çocuklar ve gençlerim  çok kıymetli varlıklarımız; Türkiye'nin geleceği Eskişehir'in geleceği. Hem sağlık adına hem sosyalleşme adına eğitim adına çok iyi yetişmesi lazım. Hem ailesine Eskişehir'e, Tepebaşı’na ve ülkeye yararlı olması gerekiyor.”
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, çocuklara ve gençlere yönelik yaptıkları hizmetleri ‘heyecanla anlatırken gözlerinin içi parlıyor bazen gözleri doluyor….
Çocuklara ve gençlere yönelik yaptıkları hizmetleri şöyle sıralayalım sonra Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a bırakalım sözü…
“Hoş geldin Bebek
Süt yardımı
Okullarda sağlık hizmeti
Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Bedensel, zihinsel engelli çocuklara hizmetler, atölyeler
Gökkuşağı Cafeler
Sukurusu Uygulama Merkezi, Gezici Eğitim TIR’ı
Su sporları, futbol, amatör sporları, yaz okulları
Spor ve yeşil ve oyun alanları
Çocuklar ile sebze ve çiçek eğitimi
Çocuk Senfoni Orkestrası ve Çocuk Korosu
Çocuk Sanat ve Kültür Merkezi
Sosyal Yaşam Okulu
Gençlik Meclisleri
Gençlik Merkezleri
Gençlik Tiyatrosu….”
 
-Çocuklar ile sebze ve çiçek üretiminden söz etsek

İlkokul öğrencileri, Zincirlikuyu’daki şantiye alanında yer alan çiçek serasında uygulanan tohumdan çiçek ve sebze yetiştirme projesine katılıyorlar. Öğrenciler, kendi ektikleri tohumların filizlenip okullarının bahçesinde birer güzelliğe dönüşmesini pratikte yaşıyorlar ve doğayla olan ilişkilerine daha farklı ve sağlıklı bir bakış açısı getiriyorlar.

SÖYLEŞİ RÜZGÂRI
-Sosyal  Yaşam Okulu…  

Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve STK’lar gibi pek çok kurum ve kuruluşla yapılan işbirliğiyle 42 okulda ve 9 Belde Evi’nde 123 etkinlik gerçekleştirildi. Öğrencilere 7 bin 500 adet kitap hediye edildi bu kitapları yazarı olan 25 sanatçı ile söyleşilerde buluşmaları sağlandı. Ayrıca 30 doktor, 12 avukat ve alanında uzman 20 değişik kişinin de uzmanlık alanlarını ilgilendiren konularda söyleşi yapmaları sağlandı.

SANAT VE SPOR BİR ARADA

-23 Nisan Çocuk Saat ve Kültür Merkezi’nin amacını anlatır mısınız?

Tunalı Mahallesi’nde hizmet veren bu merkezimizde 3,5-17 yaş arasındaki 5 bini aşan çocuğa ulaşarak 17 farklı branşta eğitimler düzenledi. Modern dans, jimnastik, tekvando, futbol gibi spor temelli branşların yanı sıra tiyatro ve drama, müzik, halk dansları, resim, etüt dersleri ve okul öncesi oyun ve beceri grupları, çocuklara bilimi sevdirmek için gerçekleştirilen sihirli deneyler atölyesi ile çocukların farklı alanlarda kendilerini geliştirmelerini sağlıyor.

-Engelliler Montaj atölyesi?

Aşağı Söğütönü Yaşam Köyü içerisinde yer alan Engelliler Montaj Atölyesinde Tepebaşı Belediyesi, Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü ile Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Zihin Engelliler Bölümü arasında imzalanan proje protokolü gereği tüm engelli guruplarına mesleki eğitim programları(montaj işçiliği, aşçı yardımcılığı, halıcılık vb..) veriliyor. Sosyal Yaşam Merkezi’nde zihinsel yetersizliği ve bedensel yetersizliği olan bireyler, yeterlilikleri ölçüsünde günlük yaşam becerileri, sanat eğitimi, spor ve halk oyunları aktivitelerinin verildiği yerdir. 

16 BİN ÇOCUĞA ULAŞTIK

-Şirintepe Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinik hizmetine değinebilir miyiz?

Alanında en iyi koruyucu hekimlik projelerinden birisi.. 16 bin çocuğa ulaşan ve tamamen ücretsiz olan poliklinik, diş sağlığı eğitimleri, tarama, tedavi ve koruyucu hekimlik çalışmalarıyla çocuklardaki diş ve diş eti problemlerini sıfıra indirmeyi amaçlıyor. Poliklinik de, 50 kişilik eğitim salonu, 6 tedavi ünitesi, Panoramik ve RGV röntgen cihazları, 6 diş hekimi, 1 psikolog, 5 asistan görev alıyor.

-19 Mayıs  ve 29 Ekim Gençlik Merkezlerinde neler yapılıyor?

Spor ve jimnastik salonları çok amaçlı solanlar,  çok amaçlı etüt salonu, müzik atölyeleri, kütüphane, satranç odası, sahne ve fuayene alanı. Gençlerimize, sanatsal, kültürel ve bilisel çalışmalarını yürütme olanağı veren modern imkanlar ve eğitim salonları sunuyor.                                                                                                                                                                                        
  “Çocukların eğitiminde, gelişiminde yardımcı olmalıyız” diyen Tepebaşı Ahmet Ataç dünden bugüne çocuk ve gençlere yaptıkları şöyle özetledi:
“Çocuklar ve gençlerim  çok kıymetli varlıklarımız; Türkiye'nin geleceği Eskişehir'in geleceği. Hem sağlık adına hem sosyalleşme adına eğitim adına çok iyi yetişmesi lazım. Ailesine, Eskişehir'e, Tepebaşı’na ve ülkeye yararlı olması gerekiyor.
Bu yüzden her konuda olduğu gibi çocukların eğitim ve gelişimi konusunda  yardımcı olmamız lazım. Milli Eğitimin verdiği şeyler var vermediği şeyler var Örneğin seninde dikkatini çekmiş, tohum ekme, sebze yetiştirmek…  Çocuğa öğretilmesi çok önemli. Havyan barınma yerleri çok önemli. Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak, Çocukları hayvandan korkmaması öğretmek lazım. Çocuklara niye sokakta fidan diktiriyoruz.  Ağacın kıymetini bilsin, sorumluluğunu üstlensin. Sulaması bakımını o yapsın, birlikte büyüsün. Büyümesini birlikte yapsınlar.

SOSYAL GÜVENCELERİ YOKTU

Hoş geldin Bebek hizmeti, bizim eski Süt projesinden geliyor. 1 litre süt veriyorduk bir de  anneye demir hapı veriyorduk. Biz kadınları, hamileleri sağlık ocaklarındaki ebelerden aldık. Sosyal Güvencesi olmayan anne adaylarına destek. Projenin adı böyleydi. Her şeye hakim olan Sağlık ocağın idi. Ebeler durumlarını gözetler izler ve yetkililere iletirlerdi. Sağlık ocaklarını çok önemli bir örgütlenmeyi yok ettiler. Doğum olduktan sonra proje doğru olmuş mu diye annelere giderdim. Ziyaret ettiğim bebeklerin annelerinin sosyal güvenlik güvenceleri olmayan ailelerdi. O kadar yararlı proje  oldu ki, o zamanki sağlık müdürü beni aradı. "Seni kutluyorum. Senin bölgende bebek ölümleri neredeyse sıfırlanıyor... "

BİLİMSEL OLARAK İLERLEDİK

Hoş geldin bebek farklı, süt projesi devam ediyor. Sütü artık birçok noktadan veriliyor o zaman hiç kimse verilmiyordu. Belediye olarak veriyorduk. Demir hapı çok önemliydi. Prof. Dr. Sinan Özalp'a gittim, ‘Hemotolojiyi çağıralım’ dedi. Zafer hoca geldi üçlü konuştuk o da çok büyük oranda kadınlarda kansızlık olduğunu ve demir olayını dile getirdi. Olay bilimsel olarak gitti. Türkiye'nin önemli projelerinden bir tanesi idi.

BEBEK ÖLÜMLERİNİ SIFIRLADIK

Çocuklara Ağız Diş Sağlığı açtık. 3 senede 16 bin çocuğun tedavisini yaptık. Bölgede yüzme bilmeyen çocuk kalmasın dedik. 1 yıl oldu su sporları merkezi açtık 4 bine yakın çocuğa hizmet verilmiş. Takım kuralım diyorlar benim için önemli olarak bölgedeki çocuklarımın tamamının yüzmeyi öğrenmeleri.

BELKİ DE HAYAT KURTARACAKLAR

Kademeli olarak yüzme öğretiliyor. Yaş olarak da büyüyerek gelişiyorlar. Belki bir yıl sonra yüzme takımı da kurulacak. Kendiliğinden oluşacak. Ama bir insanın yüzmenin bilmesi çok önemli. Hem sağlık hem sosyal hayatına destek açısından önemli. Hem de iyi bir spor yapma yeteneğini ortaya çıkarmak. Belki bir gün gelecek can kurtaracak.
Çocuk Senfoni açtık. Boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendiriyorlar. Herkes,  pırıl pırıl nota okuyor. Gelecekte sanatçı olmayabilirler ama dünyaya bakış açıları farklı olacak.  Şiir buluşmasında bir etkinlik Çocuk Merkezi'nde olacak. Yani çocukların şiirle buluşması çok önemli...
Bizim 2 tane gençlik merkezi 4 tane kültür merkezi var. Bunların toplam rakamı yaklaşık 46 bin 1 yıl içinde gençlere hizmet vermiş. Onlar için birçok etkinlik var. Niye bu kadar genç tercih ediyor. ‘Üniversiteli genç belediyenin merkezinden ne alır’ diye düşünebilirsiniz? İnanın kayıt zamanında merkez önünde sabahın ilk saatlerinde kuyruk görürsünüz. Gençlik Merkezi’ne girmek için kayıt yapmak için bekliyorlar.
Önemli işler projeler ve hizmetler var. Dünyanın en iyi binası olsun içinde insan olmazsa hiç bir değeri olmaz, çadır olsun içinde insan olsun.

GENÇLİĞE HİTABEYİ OKUYUN

Buradan gençlerimize bir öneriniz mesajınız var mı?
Gençlik için şunu söylüyorum. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile bence o kadar önemli bir şey yapıyor ki… Türk Ulusu’nun genciyle, çocuğu ile erişkini ile yolu ve rotayı gösteriyor.
Genç bana ‘ne yapacağım’ diye sorduğunda şunu okuyun diyorum. Yani Gençlik Hitabesi'ni okusun. Bu hitabenin içindekini şimdi biz yaşıyoruz. Gençlerin buna bakması yeterli. Atatürk ‘bu benim doğum tarihim’ diyor.
Gençlikte çok önemli kurslar var. Avrupa Gençlik Birliği var. Avrupa'dan bir çok genç gelir.  Bazıları 6 ay kalır. Bizim gençlik merkezlerimizde lisan öğretmeni olurlar. Burada öğretirler.
Belki de  gençlerin ilgi göstermesinden bundan kaynaklanıyordu. İşaret dili var, taş boyama çok farklı şeyler var. Lider olma, hitabet gibi kurslarda var ama daha farklı projeler var, gençler buraları kullanıyorlar. Tiyatro, drama, gitar, saz kursu var. Dil kursu var insanın hayatında yapamadığı şeyler.
Bunların üzerine durmak çok önemli.
Tepebaşı Gençlik Meclisi var. Burada siyaset karıştırılmaz. Ülkenin sorunları tartışılır, kimsenin hangi partiye oy verdiği kimse bilmez. Bunlar sosyal projeler üretirler, farkındalık yaratırlar.”
 
 
Editör: TE Bilişim