Söyleşi: Şaban Bağcı
Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi  
Yıllardır belediye görev yaparak Eskişehirlilere hizmet eden, Eskişehir'in Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra başkan yardımcısı olarak görev alan ilk kadın: Fikriye Güven Zaptiye..
Tepebaşı Belediyesi'nde başkan yardımcısı olarak görev yapan, belediyenin en aktif müdürlükler de kendisine bağlı...
Manşet ve Esgazete olarak Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Fikriye Güven Zaptiye ile bir söyleşi yaptık.
-Kendinizi tanıtır mısın?
 
Fikriye Güven Zaptiye 1965 Eskişehir doğumluyum. Öğrenim hayatımda Eskişehir de geçti. Anadolu Üniversitesi İktisat fakültesi mezunuyum. Evliyim ve bir oğlum var.
 
-Belediyelerde sorumluluk almak zor. Yani zor bir zanaat belediyecilik yapmak. Siz ne dersini?

Evet. Belediyecilik gerçekten zor. Ben çalışma hayatıma 1989 yılında belediyede başladım. O zamanlar Eskişehir Büyükşehir değildi tabii belediye tekti. İlk zamanlar belediyeyi diğer resmi daireler gibi görüyordum. Ancak seçimlerle birlikte sürekli yönetimin değişmesi ve her yönetimin önceliklerinin ve tercihlerinin farklılığı bana belediyeciliğin zor taraflarını gösterdi. Belediyelerde sorumluluk almak çok zor. Bir tarafta yasal mevzuata hakim olmanız lazım, diğer tarafta başkana bu mevzuata uygun işler yaptırmanız gerekir. Ben bu konuda kendimi çok şanslı görüyorum, başkanımızla uyum içinde çalışmak bu zorlukları ortadan kaldırıyor.
 
-Bir çok müdürlük size bağlı. Özellikle mali işler... Sanırım borçlu belediye yok. Yani belediyeler bir tarafta borç ödemeye çalışıyor diğer tarafta da hizmet etmeye, projeleri sunmaya...Yani her şeyin başı para... Siz nasıl kalkıyorsunuz bu işin altında.
 
Belediyede şu an 5 müdürlük bana bağlı en önemlileri de mali hizmetler ve personel müdürlüğü. Bilirsiniz parayla ve insanla uğraşmak çok zordur. Tabi işin mali tarafı çok daha zor. Belediyelerin mali kaynakları çok kısıtlı buna rağmen hizmet alanları çok geniş. Bu durumda borçlanmadan hizmet veremezsiniz. Parayı yönetirken dengeleri çok iyi korumanız lazım. Tasarruf çok önemli. Belediyecilik ekip işidir. Ekibiniz işin ehli insanlardan oluşuyor ise başarıyı beraberinde getiriyor. Biz başta başkanımız olmak üzere iyi bir ekibiz.Türkiye'de benzeri olmayan bir çok proje ürettik.
 
-Aslında kadınlar,  evin bütçesini de başarılı bir şekilde yürütüyorlar. Bir kadın olarak başkan yardımcısı olarak şimdi belediyenin 'mali' durumunu da yönetiyorsunuz?
 
Bir çok kadın gibi bizde de evin bütçesi benim sorumluluğumda. Kadınlar bu konuda gerçekten çok başarılı. Daha temkinli davranıyoruz ve çok riski sevmiyoruz. Garantici ve gerçekçi bakış açısıyla  parayı daha iyi yönetiyoruz diye düşünüyorum.
 
-Hiç mali anlamda 'Başkana bunu yapamayız, mali bütçesi çok' dediğiniz oldu mu?
 
Tabi ki oldu. Başkanımız bir çok konuda bizlerin fikirlerini alır ve değer verir. Oturur konuşur tartışırız ve ortak akıl yürütürüz. Sorunları birlikte çözeriz. Önceliklerimiz vatandaşların beklentileri doğrultusunda gerçekleşir.Bütçeyi de bu doğrultu da oluştururuz. 
 
-Hep belediyelerde görev aldınız? Başka bir kurumda çalışmak ister miydiniz?
 
Evet hep belediye de görev yaptım. 2005-2009 yılları arasında ESKİ Genel Müdürlüğü'nde şube müdürlüğü ve daire başkanlığı görevlerine vekalet ettim. Orası da belediye sayılır. Başka kurumda çalışmayı hiç düşünmedim. Ama hukuk okumayı ve avukat olmayı çok istemiştim.
 
-Özellikle çalışan kadınların yükleri ağır olur. Ev-iş yükü kaldırıyorsunuz. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
 
Gerçekten yükümüz ağır. Aslında çalışan kadın daha programlı ve düzenli yaşıyor.Hafta sonu vaktimin çoğunu evde geçiriyorum. Evdeki sorumlulukları da aksatmamaya çalışıyorum. 
 
 
Editör: TE Bilişim