Serpil Kaya, lojistik firmasında operatör olarak çalışıyor. Hem bir emekçi diğer yanda ev ve çocuk sorumluluğu olan bir anne.   34 yaşındaki Serpil Kaya ile ‘kadın’ ve ‘emek’ üzerine konuştuk.
-Kendinizi tanıtır mısınız?
İki tane kızım var kendimi şöyle tanımlayabilirim:  İyimser,paylaşımcı,insanlara yardımcı olmayı seven fedakar biriyim.
Yaklaşık 15 yıldır çalışma hayatının içindeyim. Ülkemizdeki bir çok insan gibi okurken çalışmaya başladım kuaförlükten ,özel güvenlik görevlisi ne kadar bir çok iş kolunda çalıştım şu anda da bir lojistik firmasında forklift operatörü olarak çalışmaktayım,(yani iş makinası kullanıyorum paletli ürünlerin taşınması ve istiflenmesi işim)ve işimi çok seviyorum.  Çalıştığım iş-yerinde benim gibi çalışan birçok kadın arkadaşım var iş yerimizde üç vardiya olarak çalışmaktayız.
Memleketimizde kadın olmak zor? Kadının adı var mı?
Aslında dünya da kadın olmak zor özellikle ekonomik ve demokratik anlamda ilerleyememiş ülkelerin genelinde kadının durumu bu ülkemizde de kadının adı yok maalesef ne kazanılmışsa Cumhuriyet dönemiyle kazanılmış ama daha sonra ekonomik demokratik anlamda altyapısı desteklenmemiş devamı getirilmemiş.
Kadınların başlıca sorunları ve talepleri nelerdir?
Kadınların en temel sorunu hakkettikleri değerin ve saygının onlara verilmemesi olduğunu düşünüyorum yani kadına gerçek anlamda değer veren bir toplum olsak ya da değer veren bireyler çok olsa kadına şiddet uygulanır mı insan sevdiği değer verdiği bir şeye kıyar mı, hor görür mü?  Bu eğitimle toplumsal kültürle alakalı bir şey kadın her alanda şiddete maruz kalıyor bunların çözülmesi gerekir ülke politikası olmalı. Bu konu bebeklikten itibaren görülmeye başlanan şiddet insanlıkla açıklanamaz insanlığa sığmaz ayrıca şiddet uygulayanların neredeyse hiç ceza almadan topluma salınmalarını aklım almıyor.
Taleplerimiz; biz kadınların en az erkekler kadar bir birey olduğumuzu herkes kavrasın ve buna göre davransın.  Her anlamda erkeklerle eşitlik ve erkeklerle ortak mücadele istiyoruz.
Hem çalışan bir kadın hem de evli bir insan olarak bir günlük yaşamınızı anlatır mısınız ?
İş vardiyam uygun olduğu zaman sabah 7 de kalkıyorum büyük kızımı okula hazırlıyorum kahvaltısını hazırlıyorum o gittikten sonra rutin ev işlerimi yapıyorum.  Saat 10 gibi küçük kızımın kahvaltısı ve okul hazırlığı başlıyor onu da gönderdikten sonra yine kalan ev işlerimi, tamamlıyorum.
 Eğer böyle bir günümdeysem o günkü vardiyam 17:00 00:1 dir saat 17.00 da işe gidiyorum işyerinde çalışıyorum vardiyamın uymadığı günlerde yine bir kadından veya annemden yardım alıyorum böyle çok yoğun tempoda hayat devam ediyor.
Kadın işçi olmanın yan ısıra sendikalı bir işçisiniz? Sendika ve örgütlenme konusunda düşüncelerinizi alabilir miyim?
Bir çok iş kolunda farklı iş yerlerin de daha önce çalıştım bana göre örgütlü olmanın ne demek olduğunu ne kadınlar ne erkekler ne de toplumumuzun büyük bir çoğunluğu bilmiyor.  Çalıştığım bu iş yerinde de önce sendika yoktu sonradan örgütlendik önce çok kavrayamadık durumu çok önemsemedik malum etrafımızdan duyduğumuz sendika örnekleri deneyimleri de çok iyi değildi.
Ama sendikamızla birlikte iş yerimiz de ve kendi aramızda hızla değişiklikler oldu.  Mesela sendikanın alacağı kararlarda söz sahibi olduk bu bizi çok etkiledi sonra kademe kademe yapılan sendikal eğitimlerle kendi aramızda bir bağ oluşturdu.  Sendika öğrendik ki kadın erkek hepimiz aynı düzen ve aynı düzenin çarklarında eziliyoruz şimdi yavaş yavaş oluşan bir birliğimiz var bu çok.  İşyerimiz daha çalışılabilir bir hal aldı, sosyal ve ekonomik anlamda daha yaşanılabilir ücretler almaya başladık daha ne isteyelim.
Bir kadın olarak erkeklere neler söylemek istersiniz?
Erkekler şunu bilsinler ki onları doğuran yetiştiren büyüten karakterlerinin ve kişiliklerinin oluşumuna katkı sağlayan onları hayata hazırlayan bir kadındır, bunu asla unutmasınlar ve buna göre davransınlar.   Ne kadar çok eğitimli bilinçli kadın demek aslında o kadar iyi toplum demek toplumu bir anlamda biz şekillendiriyoruz şu ana kadar çok başarılı sayılmayız.
Örgütlü olmayan, evde kaderine boğun eğmiş kadınlara neler söylemek istersiniz?
Kadınlar kendilerinin farkına varmalı.  Çünkü eğitim ailede başlıyor bu toplum bu haldeyse bunda bizim de biraz katkımız var.  Kadın öldüren erkeği de toplumla beraber bir kadın yetiştiriyoruz bu bilinçle çocuk yetiştirmeliyiz.
Şaban Bağcı
 
Editör: TE Bilişim