Söyleşi: Nevin Bulut Atak

Yaklaşık dört ay önce kurulan Anadolu Makam Şoförleri Derneği, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Makam şoförlerinin bir çatı altında toplanması amacıyla kurulan derneğin başkanlığını Şener Sarılar yapıyor. Üye sayısı her geçen gün artan derneğin hedefi, bilinçli şoförler yetiştirmek.
Makam şoförleri için bir dernek kurmaya nasıl karar verdiniz?
4 sene önceki bir projemizdi  bu. O zamanlar şartlarımızı oluşturamadık. Ancak aylar önce arkadaşlarımızla yapabilir miyiz derken derneğimizi kurduk. Eğitimli arkadaşlarla yola çıkmayı hedefledik. Nisan ayında ileri sürüş teknikleri eğitimi vermek için girişimlerimiz var..Üyelerimizin bu eğitimi almasını istiyoruz. Mevcut makam şoförü kadromuz var ve dışarıdan arkadaşlarımızı da alıp çarkın dişlilerini tazeleyerek gitmek hedefimiz.
Derneğe ilgi nasıl?
Yeni kurmuş olmamıza rağmen derneğe ilgi çok güzel. Biraz biz seçici davranıyoruz. Herkes makam şoförü olmak istiyor. Giyinme, konuşma, dil bilmek önemli. Her şeyden önce üç maymunu oynamanız gerekiyor. Sonuçta patronun tüm sırlarını biliyorsunuz. Üyelerimiz arasında dışarıdan gelenler var, bu arkadaşlarımızı tanıyacağız. Patrona nasıl davranılır nasıl hitap edilir bunları anlatacağız. Patron baktığı zaman ne demek istediğini anlamanız gerekir çünkü. Üyelerimiz arasında makam şoförleri olmak isteyen adaylarımız da var. Aday olmak isteyen çok fazla. İki tane bayan üyemiz var. Bayanlardan yine talep gelmeye devam ediyor.
Makam şoförlerinin sorunları nelerdir?
 İçimizde bazı mağdur olan arkadaşlarımız var. Ekonomik şartlar ortada. Üç bin lira, beş bin lira almıyor her makam şoförü. Makam şoförlerinin de geçindirmeleri gereken aileler var. Otel parası, yeme içme parası olmayan makam şoförleri var. Biz dernek olarak bu arkadaşlarımızın otellerini tutabiliriz, o anki harçlığını sağlayabiliriz. Biz zaten bu tür yardımlaşmalar için açtık derneğimizi.  Benim patronum Emre Sarar. Gürdal Abacı büyük destekçimiz oldular. Makam şoförlerinin sorunu bitmez. Evle ilişkileri yoktur. Bayramları tatilleri yoktur. Planlı programlı hiçbir şey yapamazlar. Patronun hayatını yaşamak zorundadırlar. Yaşamazsanız illa bir yerde eksik kalırsınız. Patronun yerine kendinizi koymanız gerekir. Bir mekana gidildiğinde hareketlerinize dikkat etmeniz gerekir. Patronlara eşlerinden daha yakınsınız. Çoğu kişinin bilmediği sırlarını siz bilirsiniz. Yeri geliyor aynı otelde kalıyor, kıyafetlerini siz ayarlıyorsunuz. Bu mesleği seven arkadaşlarımız çok. Ben de bir makam şoförüyüm severek de yapıyorum.
Patronunuz dernek açmaya karar verdiğinizi duyduğunda ne tepki verdi?
Benim patronum dernek açmaya karar verdiğimi duyuca ilk önce güldü. Birden söylediğim için şaşırdığını söyledi. Fakat her zaman destekleyeceğini söyledi. Belediye başkanlarımız da dernek çalışmalarımızı destekliyor. Kendi işimiz içinden bir iş daha çıkarttığımız için takdir görüyoruz.
Makam şoförlüğü yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?
 Bu işi yapmak isteyenlere tavsiyem önce gönülden isteyecekler. Bu işi lüks arabalarda gezip lüks yerlerde yemek yemek gayesiyle değil, gönülden çalışmak için istemeleri lazım. Bazen derneğe gelip kullanacağı araba markasını soranlar oluyor. Bu tür kişilerle biz çalışamayız. Yine derneğimiz bir işçi bulma kurumu değil, bize talep olması durumunda üyemize iş buluruz. Ancak önce üyemizi çok iyi tanımamız ve araştırmamız gerekir. Patronun ne yemeği sevdiğini bile bilmeniz gerekir. Gideceğiniz yerlere telefon edip patronunuz güvenliğini sağlamanız gerekir.
Makam şoförü seçmek zor mudur?
Bu zamana kadar makam şoförleri tanıdıklar aracılığı ya da referansı ile yapılmaktaydı. Bu şekilde seçilen makam şoförlerinde çok fazla sıkıntılar yaşandı. Biz derneğimizi kurarak bu sorunların ortadan kalkmasına vesile olduk. Makam şoförü isteyenler derneğimizi arayarak üyelerimiz arasından tercih yapabilirler. Yabancı dil eğitimi var mı, ileri sürüş tekniği eğitimi almış mı, bunun gibi tüm bilgilere derneğimiz aracılığı ile ulaşabilirler. Makam şoförlüğünde yaş sınırı yok ancak tecrübe çok önemli. Araç kullanmak demek şoför olmak değil. Bir iş adamının çok acil işi çıkabilir. Anında patronunuzu varacağı yere onu sarsmadan güvenliğini tehlikeye sokmadan dikkatlice götürmeniz gerekir.
Makam şoförleri derneğine üye olma şartları nelerdir?
Derneğe üye olmak için sabıka kaydı, en az iki referans, TC kimlik fotokopileri gibi güvenlik bilgileri istiyoruz. Giyimi düzgün olmayan, hareketleri hoş olmayan kişileri derneğimize almıyoruz. Örneğin makam şoförlerinde takım elbise giymek şarttır. Yine gideceğiniz yere uygun olmak ve aslında her şeye uyum sağlamak için bir yedek kıyafet bulundurmak gibi ayrıntıları göz önünde bulunduran kişiler tercih edilmektedir
 
 
Editör: TE Bilişim