Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi
Haber: Tuğba Koçal
Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen ile yaptığımız söyleşide Şen, toprak analizinin önemine değinerek bu konuda yeterince bilinçli olunmadığını söyledi. Tarım Bakanlığı tarafından toprak analizi yaptıran çiftçilere dönüm başı verilen 2 buçuk liralık desteğin kaldırıldığını söyleyen Şen, bu destek nedeniyle yaşanan sorunlardan söz etti.
Toprak analizi ile ilgili destek kaldırıldı. Bu konuda ne gibi sorunlar ortaya çıkmıştı?
Devlet faydalı olabilmek amacıyla toprak tahlillerine dönüm başına para veriyordu.   Ama malesefdenetimsizlik  vebilinçsizlik nedeni ile toprak analizi amacına uygun olarak ne çiftçi ne de laboratuvar tarafından usulüne uygun olarak yaptırıldı. Yapılan tahliller destekalabilmek amaçlı yaptırıldı. Bu destek birilerine gelir kapısı açtı. Çiftçiye de ülkemize de faydası olmadı. Kaliteyi de arttırmadı. Amacının dışına çıktı. Dönüm başına devlet tarafından verilen 2 buçuk liralık destek bu sene kalktı.
Eskişehir’de toprak analizi laboratuvarlarının  yüzde 90’ı gerçekçi değildi. Bakanlığımızın incelemelerinde bunlara yaptırım uygulandı. Eskişehir’de şu anda toprak analizine devam eden sadece odamız kaldı. Devlet harcadığı paranın karşılığını alamadı. Tahlile uygun gübre kullanılmadı. Herkes alıştığı şekilde devam etti. Ruhsatı devlet verdi, denetlemesini devlet yaptı. Uygun olmayan yerlere uygundur denildi. Bütün imkanlar bu yüzden boşa gitti. Laboratuvarlarda sahtekarlıkla toprak analizi yaptılar. Tahlil yapmadan direkt rapor verdiler. Bunlar hizmet etmeden para alıyorlardı. Hangi konuda devlet destek sağlıyorsa orada üç kağıtçılar da türüyor. Destek kalınca ortadan kayboldular. Para kazanamayacaklarını anlayınca hepsi kapattı gitti. Bakanlık bu konuda kesinlikle geri adım atmamalı. Böyle kuruluşlara yetki verirken kâr düşünen hiçbir yere yetki verilmemesi gerekir.Çifçiye tahlile göre gübre kullanımı yaptırımı getirilmelidir. Hem ülke hem çiftçi kazançlı çıkacaktır. Ülke imkanlarını boşa harcamaya israf etmeye kimsenin hakkı yok.Bu sorunların ortadan kalkması ve yapılan toprak analizlerinin hem  ülke ekonomisine hem verime hemde çifçiye faydalı olabilmesi için  gereken uygun  zamanda ve şekilde denetimlerinin arttırılarak  analizlerin yapılması sağlanmalıdır.
Ziraat Odası bünyesinde yapılan toprak analizinin ücreti nedir?
3 senedir aynı fiyatla burada toprak analizi yapıyoruz. Toprak tahlili başına 3 senedir 25 lira alıyoruz. Bilecik, Kütahya, Afyon, Bursa’dan çiftçiler buraya gelip bizde toprak analizi yaptırıyor. Çiftçi yararlanacaksa 25 lira verir bunu yaptırır. Biz ticarethane değiliz. Biz çiftçimize hizmet ederiz. Çiftçinin sırtından para kazanma derdinde olmasın kimse.
Toprak analizinin ürün için önemi nedir?
Çok çok fazla önemi var. Ürün için kullandığın gübrenin çoğunun ham maddesi ithaldir. Toprağımdaki gereksiz gübreyi atmazsam bir faydası yok. Gereksiz birikim olmazsa toprağımı kirletmemiş, kireçlendirmemiş de olurum. Tahlilin amacı budur.
Çiftçi toprak analizi konusunda yeterince bilinçli mi?
Hayır, çiftçi bilinçli değil. 50 dönümün üstünde toprak analizi mecburiyeti vardı. Mazot ve gübre desteği alabilmek için yaptırdılar. Ama amacına uygun, bilinçli şekilde yaptıran yüzde 1’i geçmez.
Bu durumda ne yapılmalı? Nasıl önlem alınmalı?
Önlem alınmadan böyle destekler verilmemesi lazım. Çiftçi bedelini ödeyecek, yaptıracak. Bedelini ödeyen çiftçi zaten o tahlile uyacaktır, o bilinçle yaptırıyordur. Sırf destek için yaptırmayacak yani. Karar alırken bu meslekle ilgili kişilerle beraber karar alsınlar. Çiftçi adına başkaları karar almasın. Avrupa’daki gibi meslek birliklerini siyasetçiler oluşturmayacak. Meslek birlikteliği olacak. Pazarlamasına kadar ben kendi malımı götüreceğim. Eğer işini olması gerektiği gibi, kaliteli yapmazsan sen kendin çarkın dışında kalırsın zaten. Tarımda ne bir birlik, ne Tarım Kooperatifi hiçbirinin ne ülkeye ne çiftçiye faydası yok. Buna oda da dahil. Meslek birlikteliği olacak ve kesinlikle siyaset karışmayacak. Yoksa ülke menfaatleri, devlet destekleri, çiftçinin parası boşa gidiyor.
Odunpazarı Ziraat Odası bünyesinde bulunan toprak analizi laboratuarında görevli Ziraat Mühendisi Nermin Yavuz ve Kimyager Ömer Ersen de analizin nasıl yapıldığı ve toprağın hangi aşamalardan geçtiği konusunda bilgiler verdi.
Toprağın üzerinde yapılan analizlerden söz eden Kimyager Ömer Ersen “Topraktaki PH, tuz, kireç, fosfor, potasyum oranlarına bakıyoruz. Toprağın sus tutma kapasitesine, organik maddesine bakıyoruz. Çeşitli aşamalarda bu işlemleri, farklı cihazlarla gerçekleştiriyoruz. O arsaya arpa, buğday, şeker pancarı, her ne ekilecekse onun ihtiyacı bellidir. Toprak analizi ile o tarlada gerekli gübreyi gerekli ölçüde kullanmayı sağlıyoruz. Bunun hem ülke ekonomisine hem de çiftçiye büyük katkısı oluyor. Böylece hem ürün verimi hem de kalitesi artıyor” diye konuştu.
Toprağın hangi aşamalardan geçtiğine de değinen Ersel, şunları anlattı: “Toprak bize geldiğinde numune kabul bölümüne alıyoruz. ÇKS bilgilerini alıyoruz. Islaksa toprağı kurutuyoruz. Eleme odasına alıp eleklerde eliyoruz. Daha sonra tartım odasında 7 çeşit analiz yapıyoruz. Toprağı belli kimyasallara koyuyoruz, beklemesi gerekiyor. Cihazlarla okunuyor ve raporlar çıkıyor. Sonuçlar 2 gün içinde çıkıyor. Burada 7 yıldır toprak analizi yapılıyor. Sonuçlarımız denetleniyor ve kesinlikle güvenilir.”
 
 
Editör: TE Bilişim