Kaynak: Manşet Gazetesi

Söyleşi: Tuğba Koçal

Özel Eskişehir Uğur Temel Lisesi Kurucu Müdürü Tolga Utkusavaş ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Utkusavaş, Uğur Okulları’nın eğitim faaliyetleri, misyonu ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Bize öncelikle Uğur Dershanelerinin kuruluşunu anlatır mısınız?

Uğur Dershaneleri 1968’de kurulmuş köklü bir kuruluş. İlk olarak 4 dersliği olan bir yerde başlamıştır. Enver Yücel 1971 yılında öğrencisi olduğu Uğur Dershanesini satın almıştır. Satın aldıktan sonra kurumun çaycısı, temizlikçisi, öğrencisi olarak devam etmiştir. Sonra kendisi Matematik Öğretmenliğini bitirmiş ve orada öğretmenliğebaşlamıştır. Daha sonra ciddi bir eğitim sürecine geçilmiştir. O günden bugüne tecrübe ve birikim ile Uğur Dershaneleri dershaneciliğin lokomotiflerinden biri haline gelmiştir.

Biz de Eskişehir’de bundan 17 yıl önce faaliyete başladık. 17 yıl boyunca dershane olarak eğitim verdik. 2015-2016 eğitim öğretim döneminden itibaren ise Uğur Temel Lisesi olarak devam etmekteyiz.

KENT MERKEZİNDE BUTİK LİSE

Uğur Okulları olarak binanızın özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

400 metrekare tabandaki binamız 5 katlıdır. Binamızda 22 derslik bulunuyor. 4 adet laboratuarımız var. Geniş bir kantinimiz var. En üst katımızda spor salonumuz var ve en önemlisi bir bahçemiz var. 250 metrekare bahçesi olan temel liseler 2 yıl sonra Anadolu Lisesine dönüşecekler. Biz kent merkezinde bu koşulları sağlayan tek okul olarak bu binada faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. İstanbul’da şehrin içinde Galatasaray Lisesi nasılsa biz de Eskişehir’de onun gibi butik bir lise olarak devam edeceğiz. Eskişehir Uğur Okulları olarak 470 öğrenci kapasitemiz ve 50 öğretmenimiz var.

DERSHANE REFLEKSİ İLE EĞİTİM

Dershanecilik geçmişi olan bir kurum olmanın katkıları elbette vardır. Biraz bunun öğrenciye katkılarından söz edelim istiyorum.

Uğur Okulları olarak üniversite hazırlığında LYS ve YGS’ye hazırlanan öğrencilere dershanecilik refleksi ile eğitim veriyoruz. Okul olmak bizi dershanecilik reflekslerimizden  vazgeçirmedi. Öğrencilerimiz sınav tekniğine alışmak zorunda. Farklı soru tiplerini görmek zorundalar. Uğur Eğitim Kurumları olarak bu konuda oldukça deneyimliyiz. Sorularımız ve öğretmenlerimizin kalitesi ile fark yaratıyoruz.

SONSUZ BİR KAYNAĞIMIZ VAR

Üniversiteye hazırlıkta en önemli konu kaynak kitaplar oluyor. Öğrencilerinize sunulan kaynaklar hakkında bilgi verir misiniz?

Furkan Gezertaşar isimli bir öğrencimiz LYS-1’de Türkiye birincisi oldu. Ben ona, “Seni Türkiye 1.’si yapan şey ne oldu” diye sordum. Bana, “Uğur benim önüme 100 bin soru koydu. Ben de onun üzerine kendimi koydum” diye yanıt verdi. Bizde sonsuz bir kaynak var. Bugün bütün sorularımızı çözmeye kalkan bir çocuk, hiç kesintisiz çalışsa 3 yıl boyunca bu soruları bitiremez.

Sınava hazırlıkta bir diğer önemli konu da deneme sınavları. Uğur Okulları olarak ne kadar sıklıkla deneme sınavı yapıyorsunuz?

Lise son öğrencileri her hafta bir deneme sınavı oluyor. 11. sınıf öğrencilerinde ayda en az 2 deneme oluyor. 9 ve 10. sınıflar ise ayda bir kez deneme sınavı oluyor. Başka sınavlarla da çocukların algılarını açık tutmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki sene dersin herhangi bir anında, habersiz şekilde küçük sınavlar yapacağız. Öğrenci sınavı bekleyip sınav akşamı çalışırım düşüncesinde olmayacak. Her an sınava hazır olacak. O küçük sınavlarda derste işlenen konular sorulacağı için de derse hakim olacak. Her dersten 5-7 arasında soru olan küçük sınav olacak ve ortalaması alınarak öğrencinin okul ortalamasını etkileyecek.

İYİ OKULLARDAKİ ÖĞRENCİLER OKULLARINI BIRAKMADI

Biraz da başarılarınızdan söz edelim. Uğur Okulları olarak öğrencilerinizin aldığı dereceler ve yerleşme oranı nedir?

Az önce bahsettiğim Furkan isimli öğrencimiz Savaş Kubaş Anadolu Lisesinden bize geldi. TEOG sıralaması Eskişehir’de 8. olan bir okul. Onun Türkiye 1.’si olması, bu başarısı bir efsane, bir örneği daha olmayan bir başarıdır. Çünkü Türkiye 1.’likleri fen liselerinden ve en iyi Anadolu liselerinden gelir. Furkan binlerce kişinin arkasından gelerek Türkiye 1.’si oldu. Çok mükemmel bir çalışma sonucu bu başarıya ulaştı. Biz de ona özel bir şekilde destekledik.

Fatih Fen Lisesi, Eskişehir Anadolu Lisesi veya Kılıçoğlu Anadolu Lisesinden bize gelen öğrenciler olmadı. Bu öğrenciler okudukları okulları zor kazandıkları için okullarını bırakıp temel liselere geçmediler. Bu nedenle en başarılı öğrenciler temel liselere gelmedi, okullarında kaldı. Bize Savaş Kubaş, Salih Zeki gibi okullardan öğrenciler geldi. Bu okulların geçmişine baktığımızda geçmişlerinde hukuk, tıp bölümü kazananlar hiç olmamışken, oradan bize gelen öğrenciler bu bölümleri kazandı. İlk senemizde 14 tane hukuk, 9 tane tıp kazanan oldu. Bunlar bu çocukların hayallerinin ötesinde olan bölümler. Çünkü okudukları okullarda böyle hedefler, böyle vizyonlar yoktu. Bunu Uğur Okullarında başardılar. Başarı nedir denirse bence başarı budur. Yoksa Fatih Fen Lisesinde okuyan bir çocuğun tıp kazanması zaten normaldir. Uğur Okulları olarak yerleştirme oranımız ise şu anda yüzde 80’lerin üzerinde.

ÖĞRENCİLERİMİZ İNGİLİZCE KONUŞMAYI ÖĞRENİYOR

Kurumunuzda verilen yabancı dil eğitimi hakkında bilgi verir misiniz?

Yabancı dil eğitimine çok önem veriyoruz. Özellikle 9 ve 10. sınıflarda dil eğitimine ağırlık veriyoruz. Sadece gramer ağırlıklı bir eğitim vermiyoruz. Konuşma eğitimine büyük önem veriyoruz ve öğrencilerimiz iyi derece İngilizce konuşuyor. Derslerine 15 yıl İngiltere’de yaşamış İngiliz aksanlı bir öğretmen giriyor. Derslerde çeşitli konularda konuşma pratikleri yapıyorlar. Örneğin alışveriş yaparken yapılan konuşmaların pratiği yapılıyor.

REHBERLİK HİZMETİNE ÖNEM VERİYORUZ

Sınava hazırlık öğrencilerinde en önemli konulardan biri de rehberlik hizmetleri oluyor. Okulunuzda kaç rehber öğretmen görev yapıyor? Bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Rehberlik birçok kurumda Milli Eğitim Bakanlığı’nın zorunlu tuttuğu bir konu olarak algılanıyor. Bu sebeple özel kurumların çoğunda birer rehber öğretmen bulunuyor. Biz rehberliğe çok büyük önem veren bir kurum olduk. Bunun geri dönüşlerini de her zaman aldık. Bizim okulumuzda 4 rehber öğretmenimiz bulunuyor. Bunlardan biri psikolog. 3 rehber öğretmenimiz öğrencileri kendi aralarında bölüşerek birebir ilgileniyor. Psikologumuz da her öğrenci ile yılda en az 2 kez görüşüyor. Özel durumlarda ayrıca seanslar ayarlıyoruz. İleriki süreçte rehber öğretmen sayısını arttırmayı da istiyoruz.

Öğrencilerinize yönelik sosyal faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle bizim Türkiye genelinde uyguladığımız “Sosyal Ben” projemiz var. Barınaktaki hayvanları, huzurevinde yaşlıları ziyaret etmek, yardıma muhtaç kişilere yardım etmek gibi değişik faaliyetlerimiz oluyor. Bunun dışında üniversite tanıtım gezileri, kültürel geziler yapıyoruz. Okul içinde şiir yarışmaları yapıyoruz. Bu sene bunu biraz daha genişleteceğiz. Bahçemiz de faaliyete girdiği için sportif karşılaşmalarımız, turnuvalarımız olacak. Sosyal faaliyetleri ağırlıklı olarak 9 ve 10. sınıflarda olurken, 11. sınıfta biraz daha azaltıyoruz ve 12. sınıfta tamamen sınav odaklı bir sistemin içine giriyoruz.

Bir aile neden çocuğunu Uğur Okullarına kayıt ettirmeli?

Salih Zeki Anadolu Lisesinde okuyan bir çocuk için tıp fakültesini kazanmak hayal iken, Uğur Okullarına geldiğinde bunu başarıyor olması bence yeterli bir sebep. Uğur Okulları 48 yıllık köklü bir kuruluş. Bu konudaki deneyimleri ortada. YGS ve LYS’de noktasal atış yaparak çocuğu başarıya ulaştırıyoruz.

HEDEFİMİZ GALATASARAY LİSESİ GİBİ OLMAK

Uğur Okulları olarak Eskişehir’deki hedefiniz nedir?

Uğur Okullarının hedefi eğitimde bir dünya markası olmaktır. Bununla ilgili önemli atılımlar yapıldı. Amerika, Kıbrıs, Azerbaycan, Çin, Güney Kore, Almanya, Gürcistan gibi pek çok ülkede faaliyet gösteriyoruz. Bu şöyle de bir katkı sağlıyor, yurtdışındaki eğitimdeki gelişmeleri takip edebiliyoruz. Bu da bizi daha dinamik hale getirebiliyor.

Biz Eskişehir Uğur Okullarını kent merkezinde bulunan ve hem her öğrencinin hem de her öğretmenin göremeyeceği bir Galatasaray Lisesi yapmak. Öğrencileri seçerek almak, çok üstün kalitede eğitim verilen bir kurum olmak. Burada bahsettiğim, bilim adamları yetiştiren, Türkiye’ye ve dünyaya yön veren insanların yetişmesini sağlayan bir merkez olma hedefimiz var.

Editör: TE Bilişim