Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi
Haber: Nevin Bulut Atak
Tüm sivil toplum örgütleri ve konfederasyonlardan bağımsız ve yalnızca üniversite çalışanlarından oluşan,  4 Aralık 2014 tarihinde Eskişehir’de kurulan Tüm Üniversite Çalışanları Sendikası (Tüm Üni-Sen) faaliyetlerine devam ediyor.
 
Sendikalarının temel kuruluş amacını açıklayan Başkan Selahattin Özkaya, “Üniversite çalışanları idari ve özlük hakları bakımından hiçbir bakanlığa bağlı olmamasına rağmen eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri işkolunda bakanlık teşkilatı çalışanları ile aynı kapsamda değerlendirilmekte fakat elde edilen kazanımlardan aynı şekilde yararlandırılmamaktadır. Bu nedenle hak mücadelesi yolunda gerekli girişim ve çabaların yeterince sergilenememesi ve bu konuda ülkemizde faaliyet gösteren eğitim iş kolundaki sendikaların üyeleri içerisinde azınlıkta kalan üniversite çalışanlarının seslerinin yeterince duyurulamamasıdır” dedi.
 
Hiçbir partinin arka bahçesi değiliz
 
Üniversite çalışanlarının Türkiye’deki sendikal mücadele sürecinde bugüne kadar hak ettikleri faydayı sağlayamadığını ve günümüze kadar bu durumun devam ettiğini ifade eden Özkaya, “Her türlü yapılanmadan bağımsız olarak her hangi bir partinin arka bahçesi olmadan sadece emek mücadelesi yapan bir sendika olarak kurulduk. Türkiye’de 250 bine yakın üniversite çalışanı var ancak sorunlarını karşılayacak ülkemizde bir sendika yok. Milli eğitim kökenli sendikalar bize hizmet veremediğinden dolayı böyle bir sendikanın kurulması gerekiyordu. Kuruluşumuzdan bugüne kadar şu an itibariyle, yurt genelinde 5 ayrı üniversitede örgütlenme faaliyetlerimizi gerçekleştirmiş olarak bütün üniversitelerimize ulaşmak ve  tüm üniversitelerimizdeki çalışanların sesi olmak çabasındayız.
 
Sorunlar bitmiyor
 
Üniversite çalışanlarının çok sorunu olduğunu kaydeden Özkaya, “Kişilik özlük hakları ile ilgili yer değiştirmeler ile alakalı üyelerin çok sorunu oluyor. Bunları yetkililere iletiyoruz ve hukuki destek veriyoruz. Sebepsiz yere görev yeri değiştirilen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın hukuki desteğe çok ihtiyacı oluyor. Sadece Anadolu Üniversitesi’nde 2015 yılında rotasyon gerekçesiyle yüzlerce personelin isteği dışında görev yeri değiştirildi. Bu insanların huzuru bozuluyor,  maddi manevi etkilerin yanı sıra psikolojik olarak etkileniyorlar. Bunlar siyasi nedenli olaylar. Uzun süre bir yerde görev yapan bir insanın görevi ve görev yeri değiştiğinde uyum sağlamada zorluk çekiyor. Kişinin bütün düzeni bozuluyor. Evine uzak bir yere gönderilmiş olabiliyor. Bunun gibi birçok sorunla karşılaşabiliyorlar. Maddi olarak ise devlet memuru olarak üniversite çalışanları diğer devlet memurları içerisinde en düşük maaşı alan kesimdir. Diğer bakanlık personellerinin kendi iç düzenlemelerinden kaynaklanan farklılıkları olmasına rağmen, üniversite çalışanlarının böyle bir imkanı maalesef bulunmamaktadır. Üniversite çalışanları her konuda olduğu gibi maddi sorunlarını da dile getiremiyorlar” şeklinde konuştu.
 
Siyasi parti temsilcilerinden destek görmüyoruz
 
Üniversite çalışanları olarak taleplerini siyasi parti temsilcilerine de aktardıklarını ifade eden Özkaya, “Şu ana kadar siyasi partilere taleplerimiz oldu, ancak hiçbir dönüş almadık. Ne Eskişehir milletvekilleri ne diğer partilerin genel başkanlarından ya da grup başkan vekillerinden bir dönüş almadık. Aslında biz Osmangazi Üniversitesi öğretim görevlisi olan ve Eskişehir’den vekil çıkmış Gaye Usluer hanımdan, Anadolu Üniversitesi geçmişi olan Nabi Avcı hocamızdan, Emine Nur Günay hanım efendiden dönüş beklerdik. Burada sadece siyaseten hareket edildiği düşüncesine geliyoruz. Çünkü bizim bir siyasi tabanımız yok ve üyelerimizin verdiği destek dışında hiç kimseden destek göremiyoruz. Akademik geçmişleri olan insanlar olarak girişimlerimiz konusunda desteklerimizi yineliyoruz”
 
Neden Tüm Üni-Sen
Sendikaya üye olanların avantajlarını değerlendiren Özkaya, “Milli eğitim ağırlıklı sendikalarda üniversite çalışanlarının sorunları yeterince gündeme getirilmemekte.  Sendikalar öğretmenlerin ek ders ücretleri için eylem yaparlarken hiçbir sendika üniversite çalışanları için hiçbir eylem yapmamışlardır. Üniversite çalışanlarının hiç mi sorunu yok. Ulaşım sorunları, yemekhane sorunları, kreş sorunları, kampüs içerisinde sosyal tesis sorunlarımız var, kariyer ilerlemesinde karşılaşılan sorunlar, üst eğitim kadro karşılıklarının diğerleri ile aynı olması, tayin ve nakil sorunlarımız, idari kadrolara yapılan akademik görevlendirmeler, döner sermaye haklarımız gibi bir çok sorunlarımız olmasına rağmen bu sorunların hiçbirisi milli eğitim ağırlıklı sendikalar tarafından dile getirilmemiştir. Çoğunluğu siyasi sebeplerle yapılan atamalarda liyakate değil sadakata bakılmaktadır. Siyaseten belli kadrolara yapılan atamalar üniversite çalışanlarının geleceğe yönelik kariyer ilerlemelerine engel olmakta, çalışanların motivasyonlarını olumsuz etkilemektedir. Bu ve benzer birçok sorunlarımızın çözümleri için  Sendikamız Tüm Üni-Sen var, ve saygıdeğer üniversite çalışanlarının destekleri ve katılımları devam ettiği sürece de var olacaktır”dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim