Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Tuğba Koçal

Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın 27 yıllık başkanı, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinin ise 15 yıllık başkanı Suat Er ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Kendisi ile esnafın sorunlarını ve bunların çözüm yollarını ve gerçekleştirmeyi hedeflediği projeleri konuştuk.
Öncelikle sizi yakından tanıyalım başkanım. Bize kendinizden söz eder misiniz?
1956 yılında Emirdağ Çiftlik köyünde doğdum. 40 yıldır Eskişehir’de yaşıyorum. 1990 yılından bu güne kadar Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi’nde denetim kurulu, yönetim kurulu ve başkanlık görevlerini, Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda da 1990’dan bu yana başkan vekilliği ve başkanlık görevlerini sürdürdüm. Halen bu iki odada başkanlık görevlerimi devam ettiriyorum. Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda başkanlıkta 27. yılımdayım. Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinde ise başkanlıkta 15. yılımdayım.
Bu kadar uzun yıllar aynı odada başkanlık görevini sürdürüyor olmak, esnafın sorunlarıyla birebir ilgileniyor olmak nasıl bir duygu?
Benim için bu çok güzel bir duygu. Emirdağ’ın Çiftlik köyünden geleceksin, 800 bin nüfuslu bir şehirde iki büyük kurumun başında olacaksın. Bu iki kurum, basite alınacak kurumlar değil. Sorumluluğu çok fazla olan kurumlar. Bu görevi yapıyor olmak benim için çok özel ve onurlu bir duygu. Benim başka hiçbir işim yok. Bir tek ticari aracım var, onda da şoför çalışır. Bu iki kurumdan başka ilgilendiğim hiçbir işim yok. Devlet memuru gibi her gün odada görevimin başındayım. İnsanlara hizmet etmek çok güzel bir duygu.
KAMYONCU ESNAFI ÇÖZÜM BEKLİYOR
Öncelikle Şoförler ve Otomobilciler Odası ile ilgili sormak istiyorum. Şoför esnafının ne gibi sorunları var?
Taksici, taksi dolmuşçu, kamyoncu, otobüsçü, şehir içi nakliyatçı hepsi bizim üyemiz. Bizim 3 bin 600 üyemiz var. Bu şoförler arasında en fazla sorunu olan kamyoncu esnafı. Taksici, taksi dolmuşçu gibi şoför esnafımız şehir merkezinde olduğu için oda olarak elimizden geleni yapıyoruz. Fiyat tarifleri konusunda olsun, UKOME’de görüşülen konularda olsun faydalı olmaya çalışıyoruz. Ama kamyoncu esnafı için elimizden bir şey gelmiyor. Bine yakın kamyoncu esnafımız var. Kamyoncu esnafının cüzdanını açtığınız zaman içerisinde bol miktarda belge çıkar. SRC belgesi, psikotest belgesi, K belgesi gibi çeşit çeşit belge çıkar. Bir K belgesi almak 25 bin lira. Bir kamyoncu bu belgeyi alıp 5 yıl sonra bu mesleği yapamayacak duruma gelse, mesleği bıraksa ya da vefat etse bu belge çöpe gidiyor. Bu belgenin bir devrinin olması gerekiyor.
Peki, kamyoncu esnafı için neler yapılabilir?
KOSGEB tarafından sıfır faizli krediler veriliyor. Kamyoncu esnafına bir kereye mahsus sıfır faizli kredi çıkarılsın da bu kamyoncu esnafları araçlarını değiştirebilsin. Kamyoncu esnafı hiçbir bankanın kapısından girebilecek durumda değil. Bine yakın kamyoncu esnafımızın yüzde 90’ının araç ruhsatlarında 2 ya da 3 tane rehin ve haciz var. Bu arkadaşlarımızın elinden tutabilecek sadece Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi var. Arabasını değiştirecek olanlara 150 bin lira kredi veriyoruz. Bu kamyoncu esnafına bir şeyler yapılması lazım. Çok geç kalındı. Biz taksici, taksici dolmuşçu için bir şeyler yapabiliyoruz, elimizden geliyor. Ama kamyoncu esnafı için elimiz kolumuz bağlı. Nerede bir bakan, milletvekili görsek, kamyoncu esnafının dert ve sorunlarını anlatıyoruz. Bu sadece Eskişehir için değil, Türkiye genelinde böyle.
Eskişehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Türkiye’de ne durumda?
Oda olarak Türkiye genelindeki odaların içerisinde parmakla gösterilecek bir odayız. 27 yıllık görev süremde şoför arkadaşlarımızdan çıkıp bizi eleştirecek kişi olmadı. Gücümüz yettiği kadar şoför esnafının taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Belediyeler, emniyet, Valilik, vergi daireleri, tüm resmi kurum ve kuruluşlarla diyaloglarımız iyi durumda.
Oda olarak aidat konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Eskişehir’de bulunan 35 odanın üyelerden tamamında yıllık aidat alınır. Bunu ben de öderim, diğer üyeler de öder. Üyelerimizin bu konuda daha duyarlı olmasını istiyoruz. Biz diğer odalar gibi, üyelerimizin aidat borçlarına gecikme faizi uygulamıyoruz, icraya vermiyoruz. 10 yıl öncenin borcu varsa, 10 yıl önceki ücreti alırız. Bizim gösterdiğimiz duyarlılığı üyelerimizin de göstermesini istiyoruz.
“TRAFİĞE KÖKLÜ BİR ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANMIYORUM”
Eskişehir trafiğinden hep söz ediyoruz. Şimdi gündemde İstanbul Teknik Üniversitesi ile yapılan proje var sizce bu proje Eskişehir trafiğini çözer mi?
Ben hep ‘günlük yaşamayalım, 10 yıl sonrasını düşünelim’ diyorum. Şu anda bile trafiğin tıkandığı caddeler var. Bunun çözümü için alternatif yok deniyor. Biz de karamsarlığa düşüyoruz. 5-6 ana cadde var, bu caddeler genişletilemeyeceğine göre, yan yollar yapılamayacağına göre bu böyle mi kalacak? Buna köklü bir çözüm bulunmalı. Üniversite ile hazırlanan projeyi de takip ediyorum. Bu proje ne kadar faydalı olur bilemiyorum. Ben çok köklü bir çözüm olacağına inanmıyorum.
ŞOFÖR ESNAFININ PETROLÜ OLACAK
Şoför esnafına yönelik gerçekleştirmek istediğiniz bir projeniz var mı?
Bizim 3 bin 600 üyemiz var. Üyelerimize her türlü imkanı sağlıyoruz, her sözümüzü yerine getirdik. İçimde kalan tek bir konu var, o da şoför esnafına ait bir petrol açmak. Bu petrolü kâr amaçlı çalıştırmak değil amacım. Burada Eskişehirli şoför esnafına hizmet için maliyetine satış yapmak istiyorum. Şoför esnafı akaryakıtını maliyetine alacak, orada lastiğini değiştirecek, aküsünü takacak, aracını yıkacak. Benim yapmak istediğim tek iş bu. Bundan şehir içindeki şoförlerin yararlanması için şehir merkezinde olması gerekiyor. Şu an yer arayışımız sürüyor. Birkaç yer ile görüştük, araştırmamız sürüyor. En kısa zamanda bunu yapacağız. Bunun bir örneği Türkiye’de yok. Eskişehir’de ilk olarak bunu yapacağız.
4. bölüm ayrı bir başlık
“ESNAF KREDİYİ DOĞRU KULLANDIĞINDA MUTLU OLUYORUZ”
Biraz da Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi ile ilgili konuşalım. 2016 yılında ne kadar kredi dağıtıldı, 2017 için hedefiniz nedir?
Türkiye genelinde 950 esnaf kefalet kooperatifi var. Biz Türkiye genelinde ilk 10’un içindeyiz. Bunu daha da yükseklere götürmek istiyoruz. Bize ne kadar plasman verilirse biz esnafımıza o kadar faydalı olabiliyoruz. 2016 yılında plasman sıkıntısı yaşadığımız için, dağıttığımız miktar biraz düşük kaldı. 2015 yılında 90 milyon kredi dağıtmışken, 2016’da bu rakam 60 milyonda kaldı. 2017’de daha da güzel olacağına inanıyorum. 2017’de 100 milyonu geçmek istiyorum. Gücü yeten esnaf bu kredileri kullansın istiyorum. Ama yerinde kullansın, buradan alıp borcu borçla ödemesin. Mesela bizim 150 bin kredi verdiğimiz 400’e yakın kamyoncu esnafı bu para ile aracını değiştirdi. Bu bizi mutlu ediyor. Bazı kooperatiflerde duyuyoruz, kredi vermemek için uğraşıyorlar. Biz de ne kadar verirsek o kadar mutlu oluyoruz. Bu paranın şehrimizde doğru kullanılmasından memnun oluyoruz.
Yılda kaç esnaf sizden kredi kullanıyor?
Yılda ortalama 600-700 esnafımız buradan kredi kullanıyor. Bizim şu anda 8 bin üyemiz var. Buradan kredi çekmeyen bizim üyemiz olmuyor. Bu da biz 8 bin üyemize kredi vermişiz demek oluyor. 10 yıl önce kredilerimiz 2 yıl ödeme süreli, 6 ayda bir ödemeliydi. Kredi faizleri yüzde 44’tı. Şu anda kredi faizimiz yüzde 5, 6 ayda bir ödemeli ve ödeme süremiz 4 yıl. Esnafa her türlü kolaylık sağlanıyor.
Kooperatif olarak şu anda esnaftan alacağınız miktar nedir?
Şu anda bize taksitleri devam eden 2 binin üzerinde esnafımız var. 110 milyon civarında alacağımız var.
Peki, borcunu ödemeyip takibe düşen esnaf sayısı nedir?
Bundan 5- 10 yıl önceye bakarak bu sayı çok çok azaldı. Kredi çeken esnaflarımızın yüzde 10’u, yüzde 20’i borcunu vaktinde ödemeyerek takibe düşüyor. Artık alınan krediler hem yerinde kullanılıyor hem de vaktinde ödemeler yapılıyor. Bizim esnafımızdan beklentimiz, temerrüte düşmesinler. Temerrüt faizi şu anki faizin 5 katı. 
“SİYASETİ HİÇBİR ZAMAN DÜŞÜNMEDİM”
Binlerce esnafa hizmet veren iki odada uzun yıllar görev yapmış sevilen bir isim olarak, siyasete girmeyi hiç düşünüyor musunuz?
Uzun yıllardır sorumluluğu çok fazla olan bu iki kurumun başındayım. Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinde 5 bin de versek, 150 bin de versek bir kişinin dosyasına 24 imza atıyorum. Sorumluluğum çok fazla. Bugüne kadar Allah’a bin şükür hiç yanlışımız olmadı, kayıp paramız olmadı. Ben görevime aşığım. Her gün görevimin başındayım. Hiç kimse “Suat Er’i aradık bulamadık, görevinin başında değil” diyemez. Siyaseti hiçbir zaman düşünmedim, hiç aklımdan geçirmedim. Siyaset çok farklı, bugün ak diyen yarın kara diyebiliyor. CHP de AK Parti de MHP de hep benim kucakladığım insanlar oldu. Hiç ayrım yapmadan herkesin yanında oldum ve esnaflarımız için her işimizi de bu şekilde çözdük. Bizim görevimiz de zaten bu.
“39 YILLIK EVLİYİM, 4 ÇOCUĞUM 6 TORUNUM VAR”
Biraz da aile yaşantınızdan söz edelim.
39 yıllık evliliğim var. Eşim ev hanımı 2 oğlum, iki kızım var. Çocuklarımın hepsi üniversite mezunu, hepsi çalışıyor. Çocuklarımın üçü evli. 6 torunum var. Bu şekilde geniş bir aile olarak hayatımızı sürdürüyoruz.
Çalışma hayatınız dışında boş vakitlerinizi nasıl geçiriyorsunuz?
Çok fazla bir hobim yok. Büyük bir bahçem var. Orada ekip biçmeyi, toprakla ilgilenmeyi çok seviyorum. Hafta sonları oraya gidiyorum.


 
Editör: TE Bilişim