Yapılan araştırma sonuçlarına göre, özellikle kız çocuklarının, şişman oyuncaklarla oynamayı reddedip, onun yerine zayıflığı, güzelliği ve fit vücudu simgeleyen Barbie bebeklerle oynamayı tercih ediyor. 3 yaşındaki kızların bile şimdiden zayıf olmak düşüncesinde olduğu ortaya konuluyor.
YEME BOZUKLUKLARI ARTIYOR
Yeme bozukluklarının giderek artan bir sorun olduğunun altını çizen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Aysun Yurdakul, ailelere çocukları için beslenme önerilerinde bulundu. Çocukların tüm medya araçlarından edindiği bilgiler çerçevesinde, kilolu olmanın aşağılanan kötü bir durum olduğu fikrine kapıldığını belirten Yurdakul, “Bu durum bazı çocukları olumlu etkilerken, bazı çocukların yanlış radikal diyetlerle erken yaşta tanışmalarına sebep olmaktadır” diye konuştu.
“ŞİŞMAN OYUNCAKLARLA OYNAMAYI REDDEDİYORLAR”
Yapılan çalışma hakkında örnek veren Diyetisyen Aysun Yurdakul, “Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; özellikle kızlar, şişman oyuncaklarla oynamayı reddedip, onun yerine zayıflığı, güzelliği ve fit vücudu simgeleyen Barbie bebeklerle oynamayı tercih ediyorlar. Kısacası yapılan bu çalışmaya göre 3 yaşındaki kızların bile şimdiden zayıf olmak düşüncesinde olduğu ortaya konulmuştur” dedi.
“DOĞRU BESLENMEYİ ÖRNEK OLARAK ÖĞRETMELİYİZ”
Zayıflık baskısının; çocuklarda yeme bozukluklarına yol açtığını ve depresyona sürüklediğine vurgu yapan Diyetisyen Yurdakul, “Çocuklar, kilolu insanların iyi olmadıklarını düşünmektedir. Bu nedenle kilolu arkadaşlarıyla ‘alay etme’ durumu ortaya çıkabilmektedir.  Anne-baba olarak çocuklarımıza doğru beslenmeyi; kendimiz de doğru beslenerek ve davranışlarımızla örnek olarak öğretmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
“KENDİMİZ YİYORSAK İNANDIRICILIĞI KALMAZ”
Çocukların erken yaşta kazandığı yeme alışkanlıklarının ilerleyen yaşlardaki obezitenin yanı sıra tüm psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıkların kapısını daraltacağını belirten Diyetisyen Yurdakul, “Çocuklarımız bizleri izleyerek öğrenir. Çocuğumuza bir yemeği sevdirmeyi istiyorsak, zorlayıcı davranmadan, faydalarından bahsederek ve o yemeği biz de yiyerek örnek olabiliriz. Fast-food ürünlerin, asitli içeceklerin zararlarından bahsediyor ve biz tüketiyorsak inandırıcılığı kalmaz” dedi.
“YASAKLAR GİZLİCE YEMESİNE NEDEN OLABİLİR”
Doyduğunu söyleyen çocuğa ısrarcı olunmaması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Yurdakul, “Zararlı yiyeceğe yasak koymak onların daha çok istemesine ve hatta bizden gizli yemesine neden olabilir. Bu yüzden sağlıklı bir beslenme programını basmakalıp bilgilerle değil, çocuğun kendisine özel programlamak gerekir. Gelişme çağında çocuğun kilo fazlalığı varsa zayıflama diyetleriyle değil doğru beslenme programıyla kilo vermesinin doğru olacağını bilmemiz gerekir” diye konuştu.
“BESLENME ÇANTASINA SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR KOYUN”
Özellikle tatlıya eğilimi olan ve göbek çevresi yağlanma başlayan çocukların ebeveynler tarafından önemsenmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Yurdakul şöyle devam etti: “Boyu uzayınca geçer demememiz gerekir. Beslenme çantasına koyduğumuz tam tahıllı küçük sandviçler, meyve, badem, ceviz, fındık, kuru meyvelerle yapılmış kurabiyeler gibi keyifli ve sağlıklı atıştırmalıklar çocuğunuzun büyümesini, gelişimini hatta dikkatini olumlu etkilediği gibi okuldan dönünce açlığı kontrol edebileceği için abur cubura saldırmasını önler.”

 
Editör: TE Bilişim