Eskişehir’de, geçirdiği kaza sonucu sağ ayak parmakları çatlayan ve atel alçı yapılan, daha sonra ileri derecede sağ bacağı şişen ve yürüyemeyecek düzeyde ağrı çeken ve akciğerlerine pıhtı atan hasta, başvurduğu Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde uygulanan Vena Kava Filtresi ve pıhtı parçalama, eritme, aspirasyon (emme) yöntemi ile sağlığına kavuştu.
Yaklaşık 5 hafta önce ağaçtan düşen 47 yaşındaki Yüksel Öz isimli hastanın sağ ayak parmakları çatlayınca atel alçı uygulaması yapıldı. Bir süre sonra ileri derecede sağ bacağı şişen ve ağrıları sebebi ile yürüyemeyecek duruma gelen Öz, Özel Eskişehir TSG Anadolu Hastanesi’ne başvurdu. Kalp ve Damar Cerrahisi Polikliniğinde görevli Op. Dr. Muharrem Şenel tarafından sağlık durumu değerlendirilen hasta, derin toplardamar tıkanıklığı (DVT) tanısıyla yatırıldı ve tedavisi planlandı.
Konuyla ilgili olarak bilgi veren Op. Dr. Muharrem Şenel, çok çeşitli nedenlerle kişilerin derin toplardamarlarının pıhtı ile tıkanabildiğini anlattı. Dr. Şenel, “Kalıtımsal pıhtılaşmaya eğilim, su kaybı, uzun yolculuklar, uzun süre hareketsiz kalmak, travmalar, büyük cerrahi girişimler, kanser, obezite, doğum kontrol hapları, gebelik, varis derin toplardamarların pıhtı ile tıkanmasına neden olabilir. Yüksel Öz isimli hastamızda düşme sonucu damar zedelenmesi veya alçı içinde hareketsizliğe bağlı olarak DVT gelişmiş. Hastayı yatırıp gözlem altına aldık. Takipteyken hastada şiddetli göğüs yan ağrısı, öksürük ve kanlı balgam şikayeti oldu. Klinik olarak akciğer embolisi tanısı koyduk. Bu hastalarda derin toplardamarları tıkayan pıhtılar yerinden kopup kalbe ve akciğer atardamarlarına geliyor, büyük bir pıhtıysa ani ölüme bile sebep olabiliyor. Biz hastamızda muhtemelen küçük pıhtılarla akciğer embolisi olduğunu düşündük ve olayın arkası gelmesin diye, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Dokumacı ile birlikte anjiyo ünitesinde lokal anestezi ile vücudun en büyük toplardamarı vena kavaya filtre koyduk. Bacak toplardamarları karın bölgesinde ana toplardamar vena kavada birleştikleri ve daha sonra kalbe bağlandıkları için, biz bacaktan ve karın bölgesinden gelebilecek yeni pıhtıları engellesin diye filtre( süzek) koyduk. Takiben aynı zamanda gelecekteki yaşamında toplardamar yetersizliği ve ayak bileklerinde yaralar açılmasın diye tıkalı sağ bacak toplardamarlarını, karın içi damarını da içerecek şekilde, koyduğumuz filtreye kadar bir motorlu cihaza bağlı kateterle toplardamarlar içindeki pıhtıları, pıhtı eritici serumlar eşliğinde parçalayıp, dışarı emici bir sistemle (irrigasyon-aspirasyon) tamamen temizledik. Pıhtıyla tıkalı damarları tamamen açılan hastanın tüm şikayetleri düzeldi ve kısa sürede taburcu edildi. Kısa vadede hayat kurtarıcı, uzun vadede bacak sağlığını koruyucu bu yöntemin, şikayetler başladıktan sonraki ilk 14 gün içinde uygulanmasını öneriyoruz” diye belirtti.
Editör: TE Bilişim