ESKİŞEHİR (İHA) – Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği ile imzalanan protokol çerçevesinde “Yutma, Motor Konuşma Bozuklukları ve Afazi” tedavisi, Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulunan Mavi Hastane’de yapılmaya başlanacak.
Anadolu Üniversitesi, Mavi Hastane aracılığıyla sağlık alanda daha kaliteli ve daha fazla kişiye hizmet verebilmek amacıyla 2014 yılında Eskişehir Kamu Hastaneleri iş birliğiyle başlattığı çalışmalarına her geçen gün yeni projeler ekliyor. Son olarak Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği ile imzalanan protokol kapsamında uygulamaya koyulan “Yutma, Motor Konuşma Bozuklukları ve Afazi” tedavisi, Anadolu Üniversitesinin sağlık alanında gerçekleştirdiği ilklerin başında geliyor. Anadolu Üniversitesi tarafından sağlık alanındaki hizmet çeşitliliğinin arttırılmasına yönelik imzalanan protokol gereğince artık yutma ve konuşma bozukluklarının tedavisi Mavi Hastane aracılığıyla gerçekleştirilebilecek.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ, HALKA YÖNELİK İLKLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Anadolu Üniversitesi, Mavi Hastane aracılığıyla uygulamaya geçirdiği “Yutma, Motor Konuşma Bozuklukları ve Afazi” tedavisinde kullandığı tekniklerle ve sahip olduğu donanımla Türkiye’deki örneklerinden ayrılırken Eskişehir’de de bir ilk olma özelliği taşıyor. İş birliği öncesinde DİLKOM tarafından sadece konuşma terapisi tekniğiyle tedavi edilen hastalar, artık yeni yöntemlerle birlikte daha kapsamlı bir şekilde tedavi edilebilecek. Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şükrü Torun, Yrd. Doç. Dr. Müzeyyen Çiyiltepe ve Yunus Emre Devlet Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Acar’ın yer aldığı ekip, sahip oldukları deneyimlerinden hareketle farklı tedavi yöntemlerini uygulayarak daha fazla hastaya ulaşmayı hedefliyor.
MAVİ HASTANE, TÜRKİYE’DEKİ ÖRNEKLERİ ARASINDA ÖNE ÇIKIYOR
“Yutma, Motor Konuşma Bozuklukları ve Afazi” tedavisinin gerçekleştirildiği Türkiye’deki birkaç poliklinikten biri olan Mavi Hastane, bu alanda gerekli deneyime ve donanıma sahip personeli sayesinde Türkiye’deki örneklerini geride bırakarak ön plana çıkıyor. Toplumun bütün kesimine kapılarına açan Mavi Hastane, yutma ve konuşma bozuklarının tedavisi için başvuran hastalara; “Yatak Başı Değerlendirme, Videofloroskopi (Modifiye Baryum Çalışması), Fiberoptik Endoskopik Yutma Çalışması (FEYÇ), Diyet Modifikasyonu, Pozisyonel Yutma Tedavisi, Nöro-Elektriksel Uyarı Tekniği” gibi modern yöntemlerle tanı ve tedavi yöntemlerini başarıyla uyguluyor.
Özellikle inme geçiren hastalarda görülen konuşma ve anlama bozuklukları anlamına gelen “Afazi” rahatsızlığı üzerinde çalışmalar yürüten ekip, Anadolu Üniversitesinin köklü hizmetlerine katkıda bulunuyor. Mavi Hastanenin ilerleyen dönemlerdeki hedefleri arasında kısa bir süre önce uygulamaya koyulan tedavi yöntemlerinin sürekli geliştirilerek daha fazla hastanın tedavi olanağı sağlanması yer alıyor.
Editör: TE Bilişim