Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen  “Bu benim oyunum” adlı basketbol sömestr turnuvasına katılan sporcu ve ailelere Özel Ümit Hastanesi tarafından seminer verildi.

Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde, Anadolu Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü tarafından “Benim Oyunum” başlıklı seminer düzenledi. Sporcu ve velilerinin, “Altyapı Sporcusuna Kazandırılması Gereken Davranışlar” başlığı altında bilinçlendirilmesinin amaçlandığı etkinlikte Özel Ümit Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Ayda Erken ile Uzman Psikolog Aslı Sarıkardaşoğlu konuşmacı olarak yer aldı

DENGELİ BESLENME ANA FAKTÖR

Özel Ümit Hastanesi Uzman Diyetisyeni Ayda Erken, maç ve antrenman öncesi beslenme konusunda yaptığı sunumda sporculara ve ailelerine önemli bilgiler verdi. Çocuklarda ideal büyüme ve gelişmenin sağlanması, sağlığın korunması ve sporda başarının sağlanmasında temel şartlardan birinin sağlıklı beslenmesi olduğu kaydeden Erken, Spor yapan çocukların, ihtiyacı olan tüm besin öğelerini düzenli ve eksiksiz olarak almalarının sağlıklı beslenmelerini sağladığını ifade etti. Erken sporculara ve ailelerine beslenme hususunda şu önerilerde bulundu: “Temel besin öğeleri Karbonhidrat, protein ve yağlardır. Bunların vücuttan kullanılabilmesi için yardımcı besin öğeleri vitamin-mineral ve sudur.

 

Yeterli performans için sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlayın. İyi bir performans için doğru miktarda ve doğru sıvıların seçimi önemlidir. Çocuk sporcular dehidrasyonu (aşırı su kaybı)  önlemek için bol miktarda günlük 10-12 bardak su içmelidirler. Aşırı su kaybı çocuklarda kuvvetliliği, enerjiyi ve koordinasyonu azaltır. Müsabakadan 2-3 saat önce kompleks karbonhidratlar olarak adlandırılan makarna, pilav, patates, ekmek gibi besinlerden oluşan bir mönü tüketilmeli. Ağır yağlı ve etli yiyecekler müsabaka öncesi yenilmemeli. Aktivitenin tamamlanmasını takip eden 2 saat içinde her kaybedilen 500 gr kilo için 3- 3,5 su bardağı su veya terle kaybedilen minerallerin yerine konmasında önemli rolü olan sporcu içeceği dışında ayran ve yarım yağlı süt iyi birer sporcu içeceği alternatifi olarak tercih edilebilir.

ÇOCUĞUNUZA OLUMLU YAKLAŞIN

Özel Ümit Hastanesi Uzman Psikolog Aslı Sarıkardaşoğlu ise Sporcu velilerinin antrenman öncesi davranışları konusunda bilgilendirmede bulundu. Bir çocuğun sportif aktivitelerini yerine getirirken ailelere de önemli görevler düştüğüne dikkat çeken Sarıkardaşoğlu, her alanda olduğu gibi sporda da çocuğa öncelikle kendi sorumluluğunu alabilme kabiliyetinin aile tarafından benimsetilmesinin önemini vurguladı. Aşırı yardım etme ve aşırı koruyuculuğun çocukta özgüven ve kendi kendine yetebilme konularını olumsuz etkilediğini dile getiren Sarıkardaşoğlu, anne ve babaların çocuğa antrenör gibi davranmaktan kaçınmaları konusunda da uyardı. Sarıkardaşoğlu, ailelere şu önerileri sundu: “Müsabaka sırasında ve sonrasında tebrik etmeyi ve alkışlamayı öğrenmeliyiz.  Diğer velilerle tartışmadan kaçının. Çocuklarınıza doğru model olmalısınız. Müsabaka öncesi ya da sonrasında çocuklara motive edici konuşma yapın. Çocukların özgüvenini zedelemeyin. Hiç yenilmemiş, takımı yenilgi görmemiş çocukların ilk yenilgiyi anlamaları, kabullenmeleri ve devam etmeleri daha zor oluyor. Her koşulda çocuğunuzun yanında olun. Aşırı hırs ve tepkilerden kaçının. Yenilen siz değilsiniz. Anne-babalığınız değil. Bir oyun oynandı ve daha iyi olan kazandı.” 

 

 

Editör: TE Bilişim