Sürekli kasılan, hareket edemeyen, ayakta duramayan annesinin deyimiyle “Bir ip yumağı gibi” olan Utku, Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gördüğü tedaviler ile önemli gelişmeler gösterdi.
 
13 yaşındaki Utku Ulucan 3 yaşından bu yana fizik tedavi ve rehabilitasyon görüyor. Erken doğum ile dünyaya gelen Utku, 4,5 ay küvözde kaldı, yaşıtları gibi gelişim göstermeyen Utku’ya 3 yaşına geldiğine Selebral Palsi tanısı kondu. Hastalığın tanısı konduktan sonra zorlu bir tedavi sürecine başlayan Utku, önce kalça ve fıtık ameliyatı oldu, kalça çıkığı düzeltilerek platin takıldı, gözlerindeki kaymayı düzeltmek için gözlerinden ameliyat oldu. Şu an 13 yaşında olan Utku tam 10 senedir Serebral Palsi ile mücadele ediyor. Utku’nun tüm bu tedavi süreçlerinde yanında olan anne Reyhan Ulucan, “Yaşadıklarımızı bir Allah bilir, bir de ben. Burada büyüdük diyebilirim. Çocuğum fizik tedavilerle, özel eğitimlerle büyüdü. Utku’nun algılaması açık ama ifade edemiyor, derdini anlatamıyor. Küçük küçük kelimelerle anlatabiliyor sadece. Uzun cümleler kuramıyor” dedi.
 
SEREBRAL PALSİ
 
Serebral Palsi hastalığının tam bir tedavisi yok, ancak etkisinin en aza indirilmesi fizik tedavi ve rehabilitasyon ile mümkün olabiliyor. Serebral Palsi, (SP) diğer adıyla beyin felci, doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında merkezi sinir sisteminin hareket işlev alanlarının hasar görmesinden dolayı oluşan tablo olarak tanımlanıyor. Oğlunun ayaklarında ve el parmaklarında sorun olduğunu, kaslarının güçsüz olduğunu ve bu nedenle bağımsız yürüyemediğini anlatan anne Ulucan, “Bazı Serebral Palsi hastalarının sadece kolunda sorun oluyor, bazısının sadece sol ya da sağ tarafını etkiliyor, hiç belli olmuyor. Utku’nun ayaklarında ve el parmaklarında sorun var. Kendisini kasıyor. Genelde iki elini de kullanıyor, ama tek başına yürüyemiyor. Cihazlarla, fizyoterapistler eşliğinde yürüyor” diye konuştu.
 
FİZİK TEDAVİ LE ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ
 
Fizik tedavi ve rehabilitasyona başladıktan sonra Utku’da çok şeyin değiştiğini ifade eden anne Ulucan, şunları söyledi: “Uzun yıllardır Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi görüyoruz, önce fizik tedavi ve rehabilitasyon, sonrasında hidroterapi ile önemli bir gelişim kaydettik. Özellikle havuzda yapılan hidroterapi tedavisini Utku çok seviyor, suda olmak onu mutlu ediyor. Suyun içinde çok daha rahat hareket ediyor ve oyun oynar gibi tedavi olabiliyor. Tedaviler öncesinde Utku sürekli kasılıyordu, bir ip yumağı gibiydi. Kolları kilitli, açamıyor ve hiçbir şey yapamıyordu. Zamanla fizik tedavi ile bu sorunları büyük oranda çözdük, hidroterapi ile daha da iyi sonuçlar aldık. Şu an kısıtlı da olsa  hareket edebiliyor, yemek yemede eskisi kadar zorlanmıyor, tekerlekli sandalyede oturabiliyor, daha rahat uyuyor. En önemlisi tedavisi süresince gerilemedi, hep biraz daha iyi oldu. Oğlumun zihinsel bir sorunu olmamasına karşın konuşamadığı için kendini ifade etmekte zorlanıyor. Ama ben onun gözlerinden çoğu şeyi anlıyorum.”
 
AİLELERE TAVSİYE
 
10 yıldır mücadele ettikleri Serebal Palsi’nin hasta için olduğu kadar hastanın yakınları için de zorlu olduğunu belirten Anne Reyhan Ulucan, ailelere şöyle seslendi: “Serebral Palsili hastaların yakınları mücadelelerini hiçbir zaman bırakmasınlar. Çocuklarına dört elle sarılsınlar. Benim çocuğum mutluysa ben de mutluyum. Benim çocuğum gülüyorsa ben de gülüyorum. Her annenin duygusudur bu. Ben bittim, ben yoruldum demesinler, mücadelelerine devam etsinler. Benim bütün hayatım bütün zamanım çocuğumla geçiyor. Sabahları onunla beraber okula gidiyorum, onunla dönüyorum. Bütün işim Utku. Bu çocukların durumlarının gerilememesi çok önemli. Fizik tedavi ve eğitim çok önemli. Yapabileceğimiz tek şey bu. Biraz gevşek bıraktığımızda çocukların geriye gitme ihtimali olabiliyor. Çocuklarını eve kesinlikle kapatmasınlar. Sürekli dışarıda, insanlarla iç içe olmaları gerekiyor. Utanacakları hiçbir şey yok. Çocuklarıyla gurur duysunlar.”
 
 
Editör: TE Bilişim