Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Türkan Tünerir, El Rehabilitasyonu hakkında bilinmeyenleri anlattı.
Karpal tünel sendromu (el bileğinde midian sinir sıkışması), tendon ve sinir yaralanmaları, yanık, ampütasyon ve çeşitli el cerrahisi operasyonları öncesi ve sonrasındaki rehabilitasyon sürecini El Rehabilitasyonu olarak tanımlayan Dr. Tünerir, “Bu elden omuza kadar olan bölgenin rehabilitasyonunu kapsar” diye konuştu. El Rehabilitasyonunun kırık tedavisi sonrasında da uygulandığını aktaran Dr. Türkan Tünerir, “El bileği, parmak, kol kırıklarından sonra uzun süre hareketsiz kalma sonucu ödem, ağrı, hareket kısıtlılıkları görülebilir. El Rehabilitasyonu ile yaşanan bu sıkıntılar azaltılarak, uyum süreci hızlandırılır” şeklinde konuştu.
TENDON VE SİNİR YARALANMALARI
Tendon ve sinir yaralanmalarının çoğunlukla iş ya da ev kazaları sonucu oluştuğuna dikkat çeken Dr. Tünerir,  “Tendon yaralanmalarını onarmak için yapılan cerrahi işlemden sonra yapışmaların önlenmesi için fizik tedavi mutlaka gereklidir. Sinir yaralanmalarını onarmak için yapılan cerrahi işlemler sonrasında da duyuları ve el fonksiyonlarını yeniden kazanmak vakit alabilir. Fizik tedavi bu sürenin kısalmasına yardımcı olur” ifadelerini kullandı.
KARPAL TÜNEL SENDROMU (El bileğinde midian sinir sıkışması)
Fizyomer Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Türkan Tünerir, koldan gelen kas ve bağların ele ulaştığı anatomik yapı karpal tünel ya da kanal olarak anıldığını ve Karpal tünel içerisinde yer alan median sinirin, basınçlara maruz kalabildiğini ifade ederek, bu basıncın da zamanla median sinirinde sıkışmaya yol açtığını ve sıkışma sonucu parmak uçuklarında uyuşma, kolda ve elde ağrı, karıncalanma belirtileriyle ortaya çıkan hastalığa karpal tünel sendromu (el bileğinde midian sinir sıkışması) dendiğini aktardı. Hastalığa ve rehabilitasyon sürecine ilişkin bilgi veren Dr. Tünerir, şunları kaydetti: “Tekrarlı el ve bilek hareketlerinin karpal tünel sendromu (el bileğinde midian sinir sıkışması) riskini arttırdığı bilinmekle beraber, karpal tünel hastalarının büyük kısmının hastalık nedenleri idiopatiktir (nedeni belirsiz). Altta yapan sebebin bilindiği, hafif ve orta şiddetli karpal tünel sendromlarında (el bileğinde midian sinir sıkışması) çoğunlukla fizik tedavi ve ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. Yüksek şiddetli ve nedeni bilinmeyen durumlarda ise cerrahi işleme başvurulur. Cerrahi işlem öncesi ve sonrası, fizik tedavi uzmanları tarafından planlanan egzersizlerin fizyoterapistlerce yapılması iyileşme sürecinde önem taşır.”

 
Editör: TE Bilişim