Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kolon kanserinin bütün kanserler içerisinde en sık görülen üçüncü kanser tipinden olduğunu belirterek, "Kolon kanserinin yüzde 90’ından fazlası 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülmekte. Erken teşhisi halinde yüzde 90 oranında tedavi edilmektedir" dedi.
Kanserler ve taramalarla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Aytekin Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini söyledi. Bu bağlamda ’Ulusal Kanser Tarama Programı’ çerçevesinde rahim ağzı, meme ve kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yaptıklarını kaydeden Kemik, "Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile sağlığı merkezlerimizin değerli katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce ilimizde kanser taramaları çerçevesinde 2013 ve 2014 yılının ilk 9 ayında, 30 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 31 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması (GGT) ayrıca 41 bin vatandaşımıza rahim ağzı kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Bu taramalar sonucunda, 2013 ve 2014 yılının ilk 9 ayında toplam 19 kadınımızda meme kanseri, 10 kadınımızda rahim ağzı kanseri ve 3 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece toplamda 32 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 32 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir" diye konuştu.

"KOLON KANSERİ ERKEN TEŞHİS HALİNDE YÜZDE 90 ORANINDA TEDAVİ EDİLMEKTEDİR"
Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülen kolon kanserinin bütün kanserler içerisinde en sık görülen üç kanser tipinden biri olduğunu vurgulayan Kemik, "Kolon kanserinin yüzde 90’ından fazlası 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülmektedir. Erken teşhisi halinde yüzde 90 oranında tedavi edilebilmektedir. Erken safhalarda kolon kanseri herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle erken dönemde kolon kanserinin tespitinde tarama testleri çoğu zaman tek yol olarak görülmekte, taramalar kolaylıkla dışkıdan bakılan bir test ile yapılabilmektedir. Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, ishal ve kabızlık olması, dışkıda bulaşmış kan görülmesi veya dışkının katran gibi siyah bir renk alması, dışkı çapının incelmesi, genel mide yakınmaları, sıklaşmış gaz ağrıları, bağırsakların dışkılama sonunda tamamen boşalamamış gibi olma hali, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, uzun süre halsizlik gibi belirtilerin görülmesi halinde kolon kanserinden şüphe edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
(İHA)
Editör: TE Bilişim