Milyonlarca insanın hayatını karartan bel ve boyun fıtıkları, artık yüzde 98 başarı oranı bulunan manipülasyon (elle tedavi) ile tedavi edilebiliyor.
İnsanların yüzde 80’i hayatlarında bel ağrısı çekerken, fizik tedavi uzmanları tarafından uygulanan manipülasyon yöntemi yüzde 98 başarı oranı ile insanların fıtıktan kurtulmasını sağlıyor. Türkiye’de çok fazla bilinmeyen manipülasyon ile tedavi hakkında bilgi veren Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, manipülasyonun elle yapılan bir fizik tedavi yöntemi olduğunu belirterek, "Hastalıklı bölgeye ellerle bir takım bastırma germe gibi manevralar uygulanmakta. Altını çizmek istediğim bir konu var, masaj ile ilgisi yoktur bunun. Apayrı bir tedavi yöntemi. Alternatif tıp değildir. Sağlık Bakanlığı’nın tedavi hizmetleri listesinde de mevcuttur, bilimsel bir tedavi yöntemidir" dedi.
Bel ve boyun ağrıları 21.yüzyıldaki insan sağlığı sorunlarının başında gelirken, özellikle günlük yaşam aktivitelerimizi olumsuz yönde etkileyen ve erken tedavi edilmeyen bel ve boyun ağrıları zamanla kronikleşerek, hayat kalitesini etkilemektedir. Kronik bel ağrısı genellikle ağır kaldırma, travma, uzun süreli oturmalı mesleklerde çalışma, yanlış kaldırma, bel-karın kasları zayıflığı, aşırı kiloluluk, aşırı stres gibi etkenlerin, kronik boyun ağrıları da uzun süreli aşağı bakarak veya yanlış oturma pozisyonlarında çalışma, ağır kaldırma, aşırı stresler sonucunda gelişebiliyor. Bu ağrılar birçok sebepten kaynaklanabileceği gibi bel ve boyun fıtıklarından ve buna bağlı olarak omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasından kaynaklanabilir. Uzun süreli ağrılar stres, endişe ve depresyona yol açabiliyor" dedi.

"TÜRKİYE’DE PEK BİLİNMİYOR"
Sadece bel ve boyun fıtığında değil, başka rahatsızlıklarda da elle tedavi metodunun uygulandığını kaydeden Şahabettinoğlu, "Bel ve boyun fıtıkları dışında da omurga kilitlenmeleri, boyun tutulmaları, bir takım iç hastalıklarında da uygulanabilmekte. Türkiye’de pek bilinmiyor. Daha doğrusu Ortadoğu ülkelerinde pek bilinmiyor ve uygulanmıyor. Ama bütün dünyada çok yaygın. ABD’de 70 bin doktor bu tedaviyi uyguluyor. Bizde çok az sayıda uzman doktor tarafından uygulanabilmekte maalesef" diye konuştu.
Şahabettinoğlu, ameliyat gerektirmeyen her bel ve boyun fıtıklarında manipülasyon tedavisinin uygulandığını kaydetti. Ameliyat masasına yatmadan yüzlerce hastayı fıtıktan kurtaran Şahabettinoğlu, "Düzgün bir muayene sonrasında doğru yapılan tedaviyle yüzde 98 hasta ameliyatsız iyileşebilir. Hareketsiz yaşayanlarda kasların yeterince güçlü olmamasından dolayı vücut ağırlığı omurganın üzerine ilave yük getiriyor. Bu yük disklerin üzerine binerek fıtığa sebebiyet veriyor" dedi.
(İHA)
Editör: TE Bilişim