Gözlerimiz, bizi hayata bağlayan en önemli organlarımızdan. Bu nedenle gözlerimizde görülen rahatsızlıklar yaşam kalitemizi doğrudan etkiler. Gelişen teknolojiler sayesinde göz rahatsızlıklarının kısa sürede tedavi edilebildiğini belirten Özel Medline Eskişehir Hastanesi’nden Dr Okan ÖZTÜRK  Excimer Lazer ile ilgili bilgilendiriyor.

Retinanın yenilenmesi hariç, göz hastalıkları ve bozukluklarının hemen hepsinde lazer teknolojisi kullanılabilir. Excimer Lazer, kırılma kusurlarının ve göz yüzey bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi rahatsızlıklar Excimer Lazer yöntemi ile kalıcı olarak düzeltilebilir.

Excimer Lazer kimlere uygulanabilir?

  • Bir veya iki gözü miyop, miyop astigmat, hipermetrop veya hipermetrop astigmat olanlara,
  • Hipermetropisi veya astigmatı 6,00 diyoptriden az olanlara,
  • 18 yaşını bitirmiş olup, gözlük veya kontakt lensinden veya bunların sunduğu görüntüden memnun olmayanlara,
  • Miyopu son bir senede -0,50 diyoptriden fazla ilerlememiş olan 10 dereceye kadar miyopisi olanlara,
  • Mesleklerini gözlük veya lenslerle zor uygulayan sporcu, dalgıç, pilot gibi kişilere,
  • Yapılacak işlem, kornea kalınlığını 350-380 mikronun altına indirmeyecek kişilere uygulanabilir.
  • Bazı sistemik hastalığı (diabet - romatizma vb.) ve kronik göz hastalığı (glokom vb) olmayanlara.

Ameliyattan önce nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle tüm hastalar ameliyat öncesinde ayrıntılı bir göz muayenesinden geçmelidir. Hastalar,  ameliyattan bir hafta öncesine kadar soft lens veya üç hafta öncesine kadar gaz-geçirgen lens kullanmamalıdır.  Kadınlar, ameliyattan bir gün önce göz makyajı yapmaktan kaçınmalıdır.

Tedavi nasıl gerçekleşir?

Excimer Lazer tedavisi hasta açsından da oldukça rahat bir operasyondur. Narkoza gerek kalmadan gerçekleştirilen operasyonda hastanın gözü, lokal anestezik bir damla ile uyuşturulduktan sonra işlem kansız ve bıçaksız olarak tamamlanır. Müdahale sonrasında hasta rahatlıkla evine gidebilir. Göz, hastanın yaşına göre birkaç gün içinde düzelen bir görmeye kavuşur. 

Editör: TE Bilişim