İlk kez uygulanmaya başlanan son teknoloji lazer yöntemi ile hemoroid kabus olmaktan çıkıyor, bu yöntem ile ameliyat olmadan hemoroidlerden kısa sürede ve ağrısız bir şekilde kurtulmak mümkün olacak.
Eskişehir’de ilk kez yapılan yönteme ilişkin bilgi veren Özel Ümit Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Hacıoğlu, şunları kaydetti:  Halk arasında “lazer yöntemi’’ olarak bilinen hemoroid tedavisinde kullanılan yöntemin tıptaki adı ‘İnfrared koagülasyondur’. Bu yöntemde kızılötesi ışığın ısı enerjisi kullanılarak hemoroidler yakılmaktadır. Ümit hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde görev yapan tüm doktorlar ile birlikte uygulamaya yeni koyduğumuz lazer yöntemi gerçek lazer ışığı vererek, diğer yöntemlerden çok daha az doku yakarak çok daha emniyetli bir şekilde bölgedeki hemoroidleri küçültüyor. Özellikle iç hemoroidlerin ilk 3 derecesindeki hemoroidlerde bu yöntem çok etkili.”
Hasta için çok konforlu
Lazer yönteminin hastaya sağladığı kolaylıklardan söz eden Op. Dr. Hacıoğlu, “İşlem çok kısa sürüyor. Hiçbir şekilde büyük bir kesi yapılmıyor, yara açılmıyor. Küçücük bir delikten hemoroidlerin arkasındaki destek dokuya girilerek, bunlar yakılarak toparlanıyor. Hastalar bu işlemi ağrısız olarak atlatıyor. Narkoz verilerek, belden uyuşturma ile ya da lokal anestezi ile bu işlem yapılabiliyor. İşlem sırasında bölgedeki sinirler uyuşturulduğu için ameliyat sonrası erken dönemde hastalar hemen hiç ağrı hissetmiyor. Hastaların birçoğunu aynı gün taburcu edebiliyoruz. Hastalar çok kısa zamanda işine gücüne dönüyor. Büyük bir yaraları olmadığı için ameliyat sonrası akıntı, kanama, enfeksiyon, pansuman ve iyileşmesi uzun süren yaraları olmuyor” ifadelerini kullandı. Yöntem uygulandıktan sonra etkisinin birinci haftada başladığını ve maksimuma 1’inci ayda ulaştığını aktaran Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Hacıoğlu “Bu dönemde 3’üncü derece hemoroidlerin tamamının kaybolmasını bekliyoruz. Yöntemin başarı oranı hemoroid ameliyatı ile hemen hemen eşdeğer. Eskiden beri uygulanan klasik hemoroid ameliyatı hemoroidlerin tamamen kesilerek çıkarılması yöntemi idi. Bu yöntem çok ağrılıdır. Uzun süren ağrılar, akıntılar, kanamalar, pansumanlar gerektiriyor, ancak lazer yönteminde bu sorunlar yaşanmadan aynı etkide sonuçlar alabiliyoruz” dedi. Birçok hastaya ağrısı olmadığı için ağrı kesici bile vermediklerini belirten Hacıoğlu, “Birçok hastaya antibiyotik verme gereği duymuyoruz. Hemoroid ilaçlarını da vermiyoruz. Lazerin etkisi ile hemoroidler yavaş yavaş 1 ay için normale dönüyor” şeklinde konuştu.
Tuvalette uzun süre kalmayın
Dr. Hacıoğlu hemoroidi şöyle tanımladı: “Anüs bölgesinde bulunan damarsal yastıkçıkların zaman içinde ve çeşitli faktörlere bağlı olarak sarkması ve genişlemesi, üstündeki dokuların da zaman içinde incelerek kanama yapması hastalığıdır.” Hemoroid oluşumunda genetik yatkınlığın belirleyici olduğunu ifade eden Op. Dr. Hacıoğlu, hastalığa neden olan faktörleri ise şöyle sıraladı: “Hemoroid toplumda çok  sık rastlanan bir sağlık sorunu,  erkeklerde daha sık görülüyor. Özellikle 40 yaşın üstündeki insanlarda, hamilelikte kadınlarda çok sık görülen bir hastalıktır. Ailede birinde hemoroid olması sizde olma ihtimalini arttırır. Uzun süre ayakta kalmak, uzun süre oturmak, ağır kaldırmak, karın içi basıncını artıran ağır sporlar yapmak, kabızlığa bağlı fazla ıkınma, ya da bazı sık ishallerde çok ıkınma olduğu için olabiliyor. Uzun süre tuvalette kalma, tuvalette gazete veya dergi okuma, cep telefonu ile oynama da yine tuvalette kalma sürelerini uzattığı için hemoroide neden olabiliyor.”
Kabızlıktan kaçinin
Hemoroid oluşumunu engellemek için, fazla ıkınmaya veya kabızlığa sebep olacak acı, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerektiğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı, “Bol su tüketimi ve lifli gıdalar tüketilmeli” diye konuştu. Hemoroidin tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Hacıoğlu, “Hemoroid ikiye ayrılıyor; iç ve dış hemoroid. İç hemoroidleri de derecelendiriyoruz, 1. Derece hemoroidler tedavi gerektirmezken ikinci derecelerde hemoroid makat dışına çıkabiliyor ve baskı ve ağrı oluşturuyor. Bu düzeydeki hemoroidlere ilaç tedavisi uyguluyoruz ve yüzde 80 civarında yanıt alıyoruz. Ancak ilaç tedavisinden sonra tekrarlama olabiliyor, tekrarladığında da küçük cerrahi girişimler gerekebiliyor, son aşamada ise ameliyat gerekebiliyor.”
Hemoroid kansere neden oluyor mu?
Hemoroid tedavi edilmezse sık sık kanamalar olabileceğini, en önemli sıkıntının da bu olduğunu ifade eden Hacıoğlu, “Çok aşırı kanamalara bağlı kansızlık ortaya çıkabiliyor, yine kansızlığa bağlı olarak baş dönmesi, tansiyon düşmesi, halsizlik gibi sıkıntılar ortaya çıkabiliyor” şeklinde konuştu. “Hemoroid  tedavi edilmezse kansere yol açar inanışının yanlış olduğuna dikkat çeken Dr. Alper Hacıoğlu, “Bunun nedeni; hemoroid belirtileri olduğu düşünülen bazı hastalarda makat bölgesine yakın bölgede kalın bağırsak kanseri olabilmesi. İkisinin belirtileri birbirine çok benziyor, yani hemoroid tedavi edilmezse kansere dönüşmüyor. Bu nedenle biz hastalarda hemoroidle karışabilecek diğer nedenleri dışlamak için kolonoskopi gibi bazı incelemeler yapıyoruz.” dedi.
 
 
 
Editör: TE Bilişim