Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle açıklama yapan Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, hipertansiyonun  kalp ve damar hastalıkları açısından risk oluşturan nedenler arasında önemli ve yaygın bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
Kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden (120/80 mmHg) fazla olması gerektiğini ifade eden Demirel, “Yüksek tansiyonun birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenler kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılıktır. Bazen bir hastalığa bağlı olarak görüldüğü gibi gebelikte de tansiyon yüksekliği gelişebilir.
             Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları, yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileridir” dedi.
Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmaması halinde inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma oluşmasına neden olacağını ifade eden Demirel şunları söyledi:
         “Tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.
              Hipertansiyonlu kişiler sağlıklı beslenmeli, fazla kilolu ise kilo vermeli, düzenli fiziksel aktivite yapmalı, tuz kullanımını azaltmalı, düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli, ilaçlarını önerilen dozda ve sürede aksatmadan kullanmalı, kan basıncı düzenli izlenmeli/izlenmesi sağlanmalıdır.”
 
Editör: TE Bilişim