Uzman Psikolog Özge Genlik, hırs’ın “sonu gelmeyen istek, aşırı tutku” olarak tanımlandığını belirterek, “Her insanın içinde olması gereken bu duygunun bir sınırı olmalı mı? Fazlası zarar verir mi?” konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Uzman Psikolog Özge Genlik, “İnsan doğası gereği “rekabetçidir.” Hayatta kalabilmesi için sürekli dönüşen hayat koşullarına adapte olması gerekir. Bunun için de “sağlıklı hırs” olması gereken bir niteliktir. Sağlıklı hırs; “rekabet” ve “işbirliği” nin ortak paydasında; “sevgi, merhamet, empati, şefkat” duygularını içermektedir. Sağlıklı hırs ile eylemde olan bir insan; kendisinin tüm diğer insan varlıkları ile “bir” olduğunun bilincindedir. Her ne yaparsa, kendisine yönelik bir eylemde bulunduğunu idrak etmiştir. Dünyadaki tüm üzgün-kızgın-hırslı- mutlu-umutlu insanların kendisini de etkilediğini bilmektedir. Dolayısı ile eyleme geçerken, gerçekleştireceği eylemin kendisine yönelik faydasından daha ziyade çevresindeki insanlara yönelik faydasını göz önüne alır” dedi.
Günümüzde insan varlığının doğadan ayrışması doğada bir hayvan olduğunu unutmasına; “ekonomi” adını verilen bileşenin hayatımızın odak noktasında var olmasının ise çok ciddi bir akıl hastalığını deneyimlememize vesile olduğunu anlatan Uzman Psikolog Özge Genlik, “Bu akıl hastalığının ismi ise: “aşırılık”. Duyguda, düşüncede, eylemde, hissiyatlarda yoğun bir “aşırılık” deneyimliyoruz. Sürekli olarak kendimizi “eksik, yetersiz, olmamış” hissettiğimizden ötürü hırsla daha fazla almaya, daha fazla olmaya yöneliyoruz. Eğer birden fazla eviniz, arabanız vb. var ise siz bir akıl hastasınızdır. Doğada hiçbir canlı, ihtiyacından fazlasını alamaz. Alırsa ölür, yok olur. İnsan varlıkları da algılarını sürekli olarak dış dünyaya odaklamayı tercih ettiklerinden dolayı sağlıksız bir hırsla eyleme geçerek bireysel olarak yaptıkları herşeyin küresel çevreyi de etkilediğini unuttular. Sağlıklı bir hırsla eyleme geçen insanlar, daha sağlıklı bir ömür deneyimlemektedirler. Çünkü zihinleri dingin, bedenleri esnek ve duygulanımları daima “şimdi ve burada” dır.” şeklinde konuştu.
Uzman Psikolog Özge Genlik, sağlıklı bir hırsla eyleme geçmek için hatırlamamız ve yapmamız gerekenleri öse şöyle sıraladı;
“Hatırlayın; tüm canlılar biyolojik akrabalarımızdır, Hatırlayın; her birimiz, birbirimizin kalbini ve zihnini etkiliyoruz, Yapın = Evreni şekillendirmekle ilgili üstümüze düşen bir görev var, daha iyi bir Dünya da var olabilmek için yeteneklerini nerede kullanabileceğimizi her gün düşünmek için zaman ayırmak, Yapın = Dünya tezahüründeki en büyük güç “sevgi”dir. Her an özümüzdeki “sevgi” ile bir olabilmek için kendinize birkaç dakika armağan etmeyi tercih edin. Yapın = Gerçek benliğimizi keşfetmeye yönelik eylemlerde bulunun, kendinize her an hatırladıkça “gerçekte ben kimim, bu Dünya da neden var oluyorum?” sorularını yöneltin.”
(İHA)
Editör: TE Bilişim