Eskişehir’de ilk kez Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde uygulanmaya başlanan Uriner İnkontinans Cihazı ile idrar kaçırma sorunu tedavi ediliyor.
Sık rastlanan idrar kaçırma sorununun kişilerin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Tükran Tünerir, “Türkiye'de üç kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor, bu rakam ilerleyen yaşlarda daha da artıyor” dedi. İdrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir sorun olduğunun altını çizen Dr. Tünerir, “İdrar kaçırmayı manyetik sandalye ile tedavi ediyoruz. Herhangi bir yan etkisi bulunmayan manyetik sandalye uygulaması ile hastaların oturdukları koltukta, ağrı hissetmeden tedavileri yapılıyor” diye konuştu.
İDRAR KAÇIRMA NEDENLERİ
Eskişehir’de ilk kez Fizyomer Terapia’da uygulanmaya başlanan Uriner İnkontinans Cihaz sistemiyle idrar kaçırma sorununa çözüm bulunduğunu kaydeden Dr. Türkan Tünerir, idrar kaçırmanın (inkontinans) nedenlerine değinerek, şunları aktardı: “Kadınlarda idrar kaçırmanın çok sayıda nedeni vardır. En sık sebepler mesanenin enfeksiyonları (sistit), zor doğumlar, çok sayıda doğum yapmak, menapoz sonrası rahim sarkmaları, mesane taşları, rahim ve diğer genital organlardan geçirilen operasyonlar sayılabilir. Ayrıca sinir sistemi kaynaklı felçler, Alzheimer ve demans gibi hastalıklar da sık rastlanılan idrar kaçırma nedenleri arasındadır. Yine şeker hastalığı, obezite de idrar kaçırma nedeni olabilir. İdrar kaçırma nedenleri arasında sık rastlanılan zor doğumların ayrı bir önemi vardır.”
EGZERSİZ TEDAVİNİN OLMAZSA OLMAZI
Gerekli testlerle idrar kaçırmanın sebebinin ortaya konduktan sonra tedaviye geçileceğini belirten Dr. Tünerir, şöyle konuştu: “İdrar kaçırma tedavisinde egzersiz, manyetik kas stimulasyonu, ilaç tedavisi ve son olarak çeşitli ameliyat yöntemleri uygulanabilir. Egzersiz, tedavinin olmazsa olmazıdır. Hastaya fizyoterapist tarafından pelvik taban kaslarını nasıl kullanması gerektiği öğretilir. Yaptırılan özel egzersizler ile idrar tutmaya yardımcı kasların gücü artırılır. Hasta bu egzersizleri evinde de kendi uygulamaya devam eder.”
15-20 SEANS SÜRÜYOR
Cihazın çalışma şekli hakkında da bilgi veren Dr. Tünerir, “Manyetik stimulasyon uygulandığında hasta pelvik kaslarının kasıldığını hisseder. Haftada 2-3 kez 20 dakika süreyle uygulanır. Hastanın klinik durumuna göre 15-20 seans yeterli olur. Duruma göre seansların arası açılarak daha uzun süreler de uygulanabilir” şeklinde konuştu. 1 ay önce merkeze getirilen cihazın Türkiye’de de sayılı yerlerde olduğunu aktaran Tıbbi Direktör Dr. Tünerir, "Bu yöntem, idrar tutmayı sağlayan kasların güçlenmesine sebep olarak idrar kaçırmayı tamamen ortadan kaldırabilir ya da azaltır. Bir çok bilimsel çalışma ile yöntemin etkinliği ispatlanmış olup ABD’de FDA tarafından da onaylanmıştır. Yalnız tek başına değil mutlaka pelvik taban egzersizleri ile beraber uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.  
AĞRI YOK
İnkontinans hastalarına özel egzersiz programlarının bulunduğunu sözlerine ekleyen Dr. Türkan Tünerir, “Çok konforlu bir tedavi, hastalar herhangi bir ağrı hissetmeden masaj koltuğunda oturur gibi tedavi olma olanağına sahip” dedi.  ​
 
 
Editör: TE Bilişim