Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Türkan Tünerir, merkezde uyguladıkları Kardiyak Rehabilitasyon hakkında bilgi verdi.
Önce Kardiyak Rehabilitasyon’u tanımlayan Dr. Tünerir, “Kalp hastalığı bulunan veya kalp ameliyatı olmuş bir kişinin fiziksel, psikolojik ve sosyal fonksiyonlarını en iyi durumuna getirmek, risk faktörlerini azaltmak ve kalp hastalığı nedeniyle oluşacak ölüm oranlarını azaltan rehabilitasyon uygulamalarıdır” ifadelerini kullandı. Dr. Türkan Tünerir, Kardiyak Rehabilitasyon uygulanan hastalıkları ise şöyle sıraladı: “Koroner Kalp Hastalığı, Kalp Nakli, Kalp ve Damar İmplant ve greftleri ( ByPass-Anjiyo-Stent), Kalp yetmezliği, Kardiyomiyopati, Kronik iskemik kalp hastalığı, Mitral kapak bozuklukları, Renal arter aterosklerozu, Romatizmal ve romatizmal olmayan kalp hastalığı, Kalp kapak bozuklukları, Miyokard infarktüsü sonrası, Perkutan koroner stentleme sonrası, kalp kapak hastalıkları, Kalp kapak ameliyatları sonrası, sessiz miyokardiyal iskemi, Kardiyomyopati Kompanse kalp yetmezliği, Hipertansiyon, Sekonder hipertansiyon, ”
KARDİAK REHABİLİTASYONU PROGRAMI NELERİ İÇERİR
Fizyomer Terapia’da hayata geçirdikleri Kardiyak Rehabilitasyonu’nun neler içerdiğini şu sözlerle açıkladı: “Faz1, Faz2 ve Faz3 egzersiz programlarını, diyetisyen değerlendirmesi ve kişiye özel diyet programı belirlenmesi, risk faktörlerinin önlenmesi (yüksek kolestrol ve lipid oranlarının düşürülmesi, sigara bıraktırma, kilo kontrolü, diabet regülasyonu, hipertansiyonun regülasyonu), psikososyal destek.”
HASTALIKLARIN HANGİ EVRESİNDE UYGULANIYOR
Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Türkan Tünerir, kalp hastalıklarının hangi evresinde Kardiyak Rehabilitasyon uygulandığını ise şöyle açıkladı: “Hastanede yatarken, taburculuk sonrası (2-4 hafta) erken dönem (merkezimizde bu dönemde başarıyla rehabilitasyon yapılmaktadır). İdame dönemi (geç dönem) taburculuk sonrası 6 haftadır.”
FAYDALARI NELER
Kardiyak Rehabilitasyon’un faydalarına da değinen Dr. Tünerir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalp hastalığı nedeniyle azalan egzersiz kapasitesini arttırır, kan basıncı düzenlenir, vücut ağırlığı ve yağ depolarını azaltır, Lipid/Lipoprotin düzeylerini düzenler, kan şekerinin düzeylerini düzenler, Psikososyal iyilik halini arttırır, ameliyat ve stent sonrası işe dönüş süresini kısaltır, kalp krizi veya ameliyatları sonrası ölüm riskini azaltır.”

 
 
 
 
Editör: TE Bilişim