Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Diyetisyeni Özge Çıtak zayıflamak için hızlı bir metabolizmanın önemine dikkat çekerek, metabolizmayı hızlandırmanın altın kurallarını açıkladı.

 İçinde bulunulan aylarda eve kapanıldığını, fazla hareket edilmediğini ve beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ifade eden Çıtak, bu nedenle yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin bilgiler verdi.

ALTIN KURAL: SU

Metabolizmayı hızlandırmak için en önemli unsurlardan birinin su olduğuna dikkat çeken Çıtak şöyle konuştu: “Su içmeden iyi bir metabolizma bekleyemeyiz bu nedenle birinci ve altın kuralımız: su içmektir. Bol su tüketmek; günlük 2-2,5 litre su anlamına gelir. Her öğün öncesinde 1-2 bardak su içebiliriz, böylece hem metabolizmamız hızlanır, hem de daha az yememiz ve tokluk hissinin daha çabuk oluşması sağlanır.”

SUYUNUZA TARÇIN, ZENCEFİL, ZERDEÇAL

Su içmekte zorlanılıyorsanız içine tarçın, zencefil veya zerdeçal atılabileceğini ifade eden Çıtak, “Bunlar kan şekeri kontrolünü başarılı bir şekilde sağlayan ve metabolizmayı hızlandıran besinlerdir.  Antioksidan içerdikleri için de aynı zamanda bağışıklığı da güçlendirici özellikleri vardır” şeklinde konuştu.

MUTLAKA KAHVALTI YAPIN

Güne kahvaltı ile başlamanın önemine değinen Çıtak, “Kahvaltının protein ağırlıklı olması metabolizmanın hızlanmasında daha etkilidir. Bu yüzden kaliteli proteinler almalıyız, bunların başında yumurta gelir” diye konuştu. Çıtak, kahvaltıda tam buğday, tam tahıllı veya çavdar ekmeğinin mutlaka bulunması gerektiğini belirtti.

BESLENMENİZDE PROBİYOTİKLERE YER AÇIN

Metabolizmayı hızlandırmak için probiyotik ve prebiyotik ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Özge Çıtak, “Bağırsağımıza dost mikroorganizmalara probiyotik, bunları besleyen yiyeceklerdeki sindirilmeyen besinlere ise prebiyotik deniyor. Prebiyotikler, genelde lifli gıdalardır. Probiyotikler ise; bağırsağımıza dost yoğurt ve kefir gibi besinlerdir” dedi.

AÇ KALMAYIN

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Diyetisyeni Özge Çıtak, metabolizma hızlandırıcı besinlere ilişkin açıklamasına şöyle devam etti: “Uzun süre aç kalmayın, ara öğünleri mutlaka yapın. Ara öğünlerde küçük bir dilim ekmek ve peynir, süt yoğurt kefir gibi protein içeriği yüksek besinler tercih edilmeli, çiğ badem, fındık, ceviz gibi besinler de yine ara öğünler için iyi birer seçenektir.”

AKTİF OLUN

Özge Çıtak, spor yapmanın da metabolizmayı hızlandırıcı etkileri olduğunu aktardı. Kış döneminde metabolizmanın yavaşladığını ifade eden Çıtak, oksijenin bol olduğu ortamlarda kalori yakımının da arttığını ifade ederek, spor yapmanın, açık hava yürüyüşlerinin, metabolizmayı hızlandırdığını söyledi. Çıtak evde ya da spor salonlarında spor yaparken de ortamın sık sık havalandırılması gerektiğine dikkat çekti. Çıtak, “Sporu asla ihmal etmemeliyiz, hayatımızın her alanında daha aktif olmaya özen göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

HER GÜN İKİ BARDAK SÜT İÇİN

Özge Çıtak, süt ve sütten yapılan ürünlerin de protein kaynağı olduğu için metabolizmayı hızlandırdığını ifade etti.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay ve beyaz çayın gün içinde mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Çıtak, “Bu aylardan itibaren yaz döneminin planlarının yapılması gerektiğini söyledi. Diyetisyen Özge Çıtak, “Ayda 2 ile 4 kilo arası sağlıklı kilo verme aralığıdır, kendinize hedef koyun, ulaşmak istediğiniz kiloyu belirleyin ve buna ulaşmak için bir beslenme ve spor programı yapın” diye konuştu.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Editör: TE Bilişim