Gebelik ve çocuk doğurma fikrinin epileptik kadınların çoğunda ciddi kaygılara yol açtığını ifade eden Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, Epileptik kadınların da gebe kalıp dünyaya sağlıklı çocuklar getirebileceğini kaydetti.

 

Epilepsinin, beyindeki sinir hücrelerinin uyarılabilirliğinden kaynaklanan klinik bir durum olduğunu kaydeden Dr. Kurtar, bu durumun bilinç, davranış, hareket veya algılamada ani başlayan kısa süreli fonksiyon kaybına yol açtığını aktardı. Günümüzde epilepsinin, migrenden sonra gebelikte en sık karşılaşılan nörolojik hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, “Epileptik kadınlar da gebe kalıp dünyaya sağlıklı çocuklar getirebilirler. Gebelik sürecindeki riskleri en aza indirmek için, riskleri yakından takip etmek gerekir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile Nöroloji Uzmanının işbirliği, epileptik kadınların gebelik sürecinde önemlidir” diye konuştu.

 

RİSKLERİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN

 

Epileptik kadınların çoğunda kullandıkları antiepileptik ilaçların, fetusa yan etkisi olabileceği, bebeklerinde epilepsi gelişeceği, hamilelik sırasında nöbet sıklıklarında artış olabileceği gibi kaygılar görüldüğünü anlatan Dr. Kurtar, şöyle konuştu: “Hastalar bazı hususlarda bu kaygılarında haklılık taşır. Kullandığı ilaç fetusa yan etki yapabilir. Nöbet geçirmesi gebe kadına ve fetusa zarar verebilir. Epilepsi ve gebelik olgularında ölü doğum, fetal anomali, düşük doğum ağırlığı, gelişme geriliği ve erken doğum gibi riskler bulunmaktadır. Bu riskleri en aza indirmek için epileptik kadınlarda gebelik planlı bir şekilde ve Nöroloji Uzmanı denetiminde olmalıdır. Yakın takip ile epileptik kadınlar da gebe kalabilir ve dünyaya sağlıklı çocuklar getirebilir.”

 

SAĞLIKLI ÇOCUKLAR DÜNYAYA GETİREBİLİRLER

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar  hamilelik sürecinde yapılması gerekenleri şöyle özetledi: “Antiepileptik ilaçların seçimi ve verilecek doz ayarlanmalı ve nöral tüp defekti açısından günlük folik asit desteği yapılmalıdır. Gebelerde nöbetleri kontrol edebilen, mümkünse tek ilaç ve en düşük dozu önerilmektedir. Gebelik boyunca hastanın kilo alımı, ilaç kan düzeyleri ve fetusun gelişimi yakından izlenmelidir. Epileptik kadının doğum şekli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile Nöroloji Uzmanı tarafından planlanmalıdır. Dolayısı ile epilepsi ve gebelik kendine özgü riskler taşıyan, anne ve fetüs açısından olumlu sonuçların elde edilebilmesi için bilgi birikimi ve ekip çalışması gerektiren bir durumdur. Epileptik kadınlar planlı ve sıkı bir işbirliği ile riskler yakından takip edilerek sağlıklı çocuklar dünyaya getirebilirler."

 

Editör: TE Bilişim