Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Şenay Bilik Yıldırım
Mardin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği görevinden ayrıldıktan 1 yıl sonra Eskişehir’e Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri olarak atanan Uzm. Dr. Tunga Barçın, ilk kez Manşet okurlarına odasının kapılarını açtı. Dr. Barçın, Eskişehir’in sağlık alanındaki çalışmalarına ışık tuttu ve kentin geleceğine ilişkin not düştü. Sorularımızı bir doktor titizliği ile yanıtlayan Tunga Barçın, tüm samimiyeti ile Manşet okurları için anlattı.
Uzun yıllar doğu illerinde görev yaptıktan sonra Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri olarak Eskişehir’e geldiniz, burada ilk dikkatinizi çeken şey ne oldu? İşe önce nereden başladınız?
Eskişehir’i çok gezme fırsatım olmadı. Sağlık hizmeti sabah 8 akşam 5 arasında sunulan bir hizmet değildir. Sağlık  hizmetini 7/24 kesintisiz olarak sunmak bizim görevimiz. Göreve başladığımız günden beri yoğun bir süreç geçirdik. Hastanelerden eve, evden hastanelere gitmekle geçti günlerimiz. Gece ve hafta sonları hastaneleri ziyaret ederek hem çalışan arkadaşlarımıza moral verdik, hem yerinde değerlendirmeler yaptık. Sağlık çalışanları ile daha yakın ilişki kurulması gerektiğini düşündük. Bu konuda çalışmalar yaptık. Sağlık çalışanlarını dinledik, sorunları çözmek adına konuştuk.
ŞEHİR HASTANESİ 2017’NİN SONUNDA
Eskişehir’de toplam 17 sağlık tesisi 3 bin 412 hasta yatağı mevcut olup,  bunların 1857 tanesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı olarak hizmet veriyor. Eskişehir’de sunulan sağlık hizmetlerinin yüzde 55-60’ı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı hastaneler tarafından verilirken, geri kalanı %40-45’lik kısmı ise özel hastaneler ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi tarafından veriliyor.
2 yeni açılacak hastanemiz var. Bu hastanelerden açılması planlanan 1081 yataklı şehir hastanesi, gerçekten çok büyük bir projedir. Diğeri ise; 600 yataklı Yunus Emre Devlet Hastanesi.  Bunlar bizim ilk dikkatimizi çekenler oldu. Bu sağlık tesislerinin bir an önce hizmete açılması için neler yapabiliriz? Hızlı şekilde bunların çalışmasını yaptık. Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin yüzde 80’i tamamlandı. Ağustos itibariyle bize teslimi yapılacak. Akabinde Yunusemre Devlet Hastanesi’nin açılışını yapacağız. Şehir hastanesinin normalde bitiş süresi 2018 sonu gibi görünüyor ama inşallah 2017’nin sonunda da şehir hastanesini Eskişehir halkının hizmetine sunacağız.
Şehir Hastanesi’ni anlatır mısınız bize, neler olacak burada?
Şehir hastaneleri biz sağlık çalışanları ve vatandaşımız adına bence bir rüyaydı. Bir gün bize rüyamızda “size böyle bir hastane açacağız” deselerdi inanmazdık. Hayalini kuramazdık ama şimdi gerçek oldu. Bu nedenle “Rüyaydı gerçek oldu” diyoruz. Şehir hastaneleri     kamu - özel işbirliği  ile inşaa edilip, işletilecek hastanelerdir. Mevcutta Eskişehir Devlet Hastanesi 995 yataklı bir hastane. Şehir Hastanesi ise;1081 yataklı. Mevcut Devlet Hastanesi şu anda bizim ihtiyacımızı karşılamıyor. Koğuş sistemiyle sağlık hizmeti sunduğumuz odalarımız var. Nitelikli, tek kişilik, iki kişilik oda sayısı az. Ama biz öyle bir rüyaya kavuşacağız ki 5 yıldızlı en lüks otelin sunmuş olduğu konfordan daha konforlu ve en üst düzeyde nitelikli sağlık hizmetlerinin sunulduğu bir hastanemiz olacak. Afyon’dan, Kütahya’dan, Bilecik’ten tedavi için Ankara’ya giden vatandaşlarımız artık Eskişehir’de şifa bulacak. Temel hedeflerden biri vatandaşın nitelikli sağlık hizmeti almasının yanında sağlık çalışanları daha iyi koşullarda hizmet sunacak. Devasa bir hastane. Koridorlar daha geniş, yatak sayısı fazla, odalar tek kişilik ya da çift kişilik, hepsi otel konforunda olacak.
Tam da bu noktada Tabip Odası’nın, SES’in getirdiği eleştiriler var, otel konforunda bu hastanelerin daha çok hasta bakılması ve yatan hasta sayısının arttırılması için yapılırken önleyici sağlık hizmetlerine yeterli bütçe ayrılmadığını söylüyorlar. Sizce durum böyle mi?
Türkiye’de ortalama yaşam süresi bundan önce 60’tı. Şimdi 60 yaşına gelenlere genç ihtiyar diyoruz. Artık 70 yaşın üzerine yaşlı diyoruz. Ortalama yaşam 75’lere geldi. Bu nasıl oldu? Birinci basamak sağlık hizmetlerinin; yani önleyici tıp hizmetlerinin etkinliği ile oldu. 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerinin yerinde ve zamanında tanı ve tedavisi ile oldu. Böylece ortalama yaşam süresi arttı. Çünkü sunulan nitelikli sağlık hizmeti arttı. İşte o yüzden hastanelerin doluluğu da arttı. Döngü kısaca budur. Bu bir sürecin sonucudur.
Önleyici sağlık hizmetlerinde neler yapılıyor peki?
Önleyici sağlık hizmetleri ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir çalışması var. Anne- bebek ölüm oranları önceden çok yüksekti. Şu anda Avrupa seviyelerindeyiz. 2002 ile 2017’yi kıyasladığımızda bu bir rüyaydı, şimdi gerçek oldu. Sağlıkta çok büyük bir dönüşüm yaşandı. Önceden hasta olduğunuzda önce özel muayenehaneye gidilirdi. Şimdi istediğiniz hastaneye gidebiliyorsunuz. Bunu ilk kez size anlatıyorum. Ben çocukken çok sık hasta olurdum. Her ay özel muayenehaneye para verirdik. Maddi durumumuz da çok iyi değildi. “Babamın parası, kardeşlerimin hakkı buraya gitti” diye çok üzülürdüm. Babam öğretmendi. Oturur her ay sonu hesap yapardı. O zor zamanlarda bütçemizin önemli bir kısmını özel muayenehanelere verirdik. Şimdi 24 saat istediğiniz hastaneden sağlık hizmeti alabilirsiniz. Hiç bir hastane size bakmıyorum diyemez, hiç bir sağlık çalışanı sizi muayene edemem diyemez, hiç bir eczacı ilacınızı vermiyorum diyemez. Artık hastanın da hakları var. Önceden hasta hakkı diye bir şey yoktu. Şimdi akşamları bile poliklinik hizmeti veriyoruz.
Acil servise gelen hasta sayısı neden bu kadar çok?
Ne yazık ki bu sayı cidden yüksek ama indirmek için çalışmalarımız var. Eskişehir Devlet Hastanesi’nde günlük ortalama bin civarında hasta acil servise müracaat ediyor. Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne de 700-800 hasta müracaat ediyor. Acil servis ilaç yazdırmak için de kullanılıyor. Şu anda acilde sunduğumuz sağlık hizmetinde çok ciddi mesafeler sarf ettik. Acil Servislerindeki hasta sayımız belli miktara düştü. Bir buçuk yıl önce akşam poliklinikleri açtık. Mesai dışı poliklinikler acildeki yoğunluğu azalttı. İstediğimiz seviyeye gelmedi ama ciddi anlamda düştü.
Mesai dışı poliklinik uygulamanızdan günde kaç kişi yararlanıyor?
Mesai dışı polikliniklerde her bir branş için günlük ortalama 20 ile 40 hasta başvuruyor. Kadın doğum ve çocuk ve dahiliye poliklinikleri daha yoğun oluyor.
Özel hastanelerle rekabet var mı peki?
Eskişehir’de sağlık hizmetinin yüzde 20’sini özel hastaneler sunuyor. Tatlı bir rekabet olabilir. Ama hepimiz aynı hedef için çalışıyoruz. Acıyı dindirmek temel hedefimiz. Şehir hastanesi açıldıktan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Özel hastaneler de şimdikinden daha iyi olmaya, daha iyi sağlık hizmeti sunmaya çalışacak. Tatlı bir yarış olacak. Sonuçta kazanan vatandaş olacak. Ama biz birbirimizin rakipleri değil, birbirimizi motive edecek, güzel uygulamaları örnek alacağımız, aynı mücadeleyi gösteren kuruluşlarız.
Tabip Odası bir açıklamasında 1 hastaya doktorun 5 dakika ayırabildiğini söylüyor. 14 Mart Tıp Bayramı’nı geride bıraktık, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri olarak değil, bir doktor olarak yanıt istiyorum. Doktorların sorunları nasıl çözülür?
Bu iş sevmeden, gönül vermeden yapılamaz. Doktorluk Ne maddi ne de başka bir karşılıkla ölçülerek yapılabilecek bir meslek değil. Bunun manevi hazzını almak lazım. Ben üniversiteye başladığımda ortopedi bölümünde bir hocamız ayağı kırılmış bir hastayı iyileştirmişti. Hasta bastonlarla gelmişti. Ona demişti ki “At o bastonları.” Adam bastonları atmış ve yürümeye başlamıştı. “İşte hekimliğin tüm karşılığı budur” demişti. Sağlık çalışanları olarak zor şartlarda 24 saat mesai usulüyle çalışıyoruz. Olağanüstü bir durum olduğunda gece hastanelere koşuyoruz. Ama bu işi severek yapıyoruz. Sevmeden yapılacak bir iş değil zaten. Buna bir karşılık biçmeye çalışılıyor. Ama bunun karşılığı kurtardığınız hayat, dindirdiğiniz acı, güldürdüğünüz yüz, sildiğiniz gözyaşıdır.
Sağlıkta 2023 hedefleri neler?
2023’teki hedeftabi sağlıktaki dönüşümün ikinci ayağı. Daha nitelikli sağlık hizmetleri sunulacak. Koruyucu sağlık hizmetleri ön plana çıkacak. Şehir hastanelerinin, yeni sağlık tesislerinin açılmasıyla birlikte sağlık çok farklı boyuta gelecek.  Hastanın il dışına gitmeden kendi ilinde tüm tedavisini yaptırabileceği bir konuma gelmek bizim temel hedefimiz.
Evde sağlık hizmetleri ne durumda?
2016 yılında İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile beraber toplam 12221 hastaya evde sağlık hizmeti sunduk. Hastalarımızın tedavilerini bakım ve ihtiyaçlarını hastaneden taburcu edildikten sonra da Evde sağlık Hizmetleri ile devam ettirmekteyiz. Bu da vatandaşlarımız tarafından sağlık hizmetlerine ulaşım noktasında büyük bir memnuniyetle karşılanmaktadır.  
Muhtaçlara Sağlık Hizmeti Birimi’ne (MUSAB) başvurular nasıl?
MUSAB ile ayda ortalama 50-60 arasında kişiye ulaşıyoruz. Bize telefonla ulaşan da var, bazen muhtarlar da bilgi veriyor. Bazen o ilçede yaşayan esnaf ulaşıyor. Bizim arkadaşlarımız kayıt alıyor hastanın yanına gidiyor ve onu hastaneye getirerek tüm tedavi sürecini takip ediyor ve hastayı evine bırakıyorlar, sonrasında kontrollerini takip ediyoruz.
Kısa kısa Dr. Tunga Barçın:
-2002’de Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu
-2002’de Muş’un Varto ilçesinde Pratisyen Hekim olarak ilk görevine başladı.
-2005’te Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD araştırma görevlisi olarak göreve başladı.
-Araştırma görevlisi olarak çalıştığı 5 yıllık sürede, Türkiye EKMUD derneğinde araştırma görevlisi koordinatörü olarak görev yaptı
-2011 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak atandı.
-2011-2012 yılında Nusaybin Devlet Hastanesi’nde Baştabip, 2012-2013 yılları arasında Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı ve Acil sorumlu hekimi, 2012-2016 yılları arasında Mardin ili Viral Hepatitle Savaşım Derneği il sorumlusu olarak çalıştı.
-2013-2015 yılları arasında Özel Mardinpark Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, 2015-2016 yılları arasında Mardin ili Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri ve 2016 yılında Mersin Tarsus Devlet Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı görevlerini yürüttü.
-Uzun yıllar satranç oynadı. Turnuvalarda birincilikleri oldu.
-Yüzmeyi çok seviyor.
 

 
Editör: TE Bilişim