Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık Sen) Şubesi tarafından organize edilen programla Ebeler ve Hemşireler Günü kutlandı.
 
ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda konuşan Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, bu yıl farklı bir yol izlediklerini ve Eskişehir’in yılın ebe ve hemşiresini seçiyor temalı bir anket düzenlediklerini söyledi.
Köksal, Yılın ebe ve hemşiresi seçimine 100 bin kişinin katıldığını dile getirerek, “Yapmış olduğumuz anket sadece bir farkındalık anketidir, bir motorun dişlilerinden birini ayırt ettiğinizde motor çalışmaz. Bizde Sağlık Sen ailesi olarak çalışan bütün ebeler ve hemşirelerimiz yılın ebe ve hemşireleridir.
 
Ülkemizde sağlığın halk memnuniyeti oranını %35’lerden %75’lere çıkaran ve 2002 yılı sonrası sağlıkta dönüşümün baş mimarları olan ebe ve hemşirelerimiz yılın ebe ve hemşireleridir” diye konuştu.
Sağlık sistemi ile ilgili görüşlerini de açıklayan Köksal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sağlık sisteminin geleceği açısından en büyük tehlike yetersiz istihdama bağlı ağır iş yüküdür. 14 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti varken, ne yazık ki istihdam oranı artmamıştır. AB ülkelerine baktığımızda 400 bin hemşireye ihtiyacımız var ancak hemşire sayımız 130 binlerde. Özetle ülkemizde hemşireler Avrupa ülkelerine göre 4 kat fazla iş yapmakta, 4 kat daha fazla hizmet üretmek zorunda kalmaktadır.
İlimizde çalışanlarımızı temsil etmeye çalışıyoruz. Çalışanlarımızın dertleri ile dertlenmeye çalışıyoruz ve genel anlamda lisans tamamlamanın çıkması ve 2014 yılından beri bir fiil uğraştığımız yıpranma payı nihayet hayata geçiyor. İlk çıkacak torba yasada nöbet şartı aranmaksızın 5 yıla 1 yıl şeklinde çıkacaktır ve yılların haksızlığı son bulacaktır. Lisans tamamlama, sağlık çalışanları için kazandırdığımız bir kazanımdır. Kreş konusunda genelge yayımlanmış olmasına rağmen,  bazı sorunlar yaşanmaktadır. Bu düzenleme biran önce tamamlanmalıdır. Hemşirelik hizmetini yürütenlerin büyük çoğunluğu halen kadınlar oluşturmaktadır.  Bu sebeple, kadın kamu görevlerine yönelik elde edilen kazanımların altında da Memur Sen ve Sağlık Sen’in imzası bulunmaktadır.
Sağlık çalışanları; gerek ekonomik, gerekse iş yoğunluğu ve iş ortamı kaynaklı sebeplerden dolayı tükenmişlik sınırında hizmet vermektedir. Buna rağmen hizmetlerini aksatmayan, kendisi veya ailesinden biri hasta olsa bile, vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alması için fedakarlık yapan tüm sağlık çalışanlarımızın sorunları çözülerek iş motivasyonları arttırılmalıdır. Sağlık alanında köklü değişime ihtiyaç vardır. Bunlardan birisi, sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığını gözeten ve ekip anlayışını zedeleyici politikaların gözden geçirilmesidir. Özellikle; performans uygulamaları başta olmak üzere, çalışma koşulları ve haklar bağlamında sağlık çalışanları arasında ayırımcı uygulamalarla sistem sarsıntıya uğratılmamalıdır. Sağlıkta bir diğer değişmesi gereken ise sağlık emeğine yatırım konusunda nitelikli dönüşümdür.”

DÜNDAR ÜNLÜ DE KATILDI
Kutlama programına katılan AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü konuşmasında şunları söyledi: “Hemşirelik eğitimin ve bilgi birikiminin yanı sıra yüreğinde büyük bir insan sevgisi taşıyanların ancak yapabilecekleri onurlu bir meslektir. Sağlık sektörünün kanatsız meleklerinin deva bulsun, şifa bulsun diye fedakarlık içinde bulunan tüm kardeşlerimin günü kutlarım. Bu vesile ile ilk hemşire Gevher Nesibe Sultanı rahmetle anıyorum buradan. Sağlık hizmeti bir ekip hizmetidir, hemşirelerimiz ortaya koydukları disiplinli, güç hizmetlerinde, özverili, sabırlı ve hoşgörülü tavırları ile sağlıklı toplum oluşumunda sağlığın temel taşlarından ebe ve hemşirelerimizin koşullarının iyileştirilmesi için çalışma içerisindeyiz. Cumhurbaşkanımızın sözü olan yıpranma payı kısa süre içerisinde yasada yerini alacaktır.”
Daha sonra yapılan yarışma sonuçlarına göre seçilen ebe ve hemşirelere ödülleri takdim edildi. Ödül almaya hak kazanan isimler ise şöyle oldu: “Eskişehir Devlet Hastanesi yılın Ebe hemşiresi Güler İrtekin, Yunusemre Devlet Hastanesi yılın ebe hemşiresi Asiye Yörüngen, Eskişehir Osmangazi Hastanesi yılın ebe hemşiresi Gülnur Dersiz Gülşen ve Eskişehir Halk Sağlığı ebe hemşiresi Aylin Ayça Çelik.”
 
Editör: TE Bilişim