Yeşilay Derneği  Şube Başkanı Sıtkı Karaca, Dünya Sigarayı Bırakma günü nedeniyle yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser ölümlerinin yüzde 22’sin tütün kullanımdan kaynaklandığını belirterek sigarasız bir hayatın mümkün olduğunu söyledi.

Sigaranın tüm dünya ülkeleri için önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu dikkat çeken  Karaca,  “Ülkemizde her yıl ortaya çıkan 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının yüzde 80 - 90’ının tütün tüketiminden kaynaklandığını hatırlatarak, Yeşilay olarak her yıl 5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigara ve diğer tütün ürünlerine karşı mücadelemizde çok iyi bir mesafe aldık. Ama uygulama ve denetimlerdeki yetersizlik bizleri üzüyor. Karar vericileri ve uygulayıcıları gelecek nesillerimiz için daha özverili olmaya davet ediyoruz” dedi.

Hayatında yaktığı ilk iki sigarasını tamamen bitiren gençleri yüzde 85’nin sigara bağımlısı olrataya çıktığını vurgulayan Yeşilay Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sıtkı Karaca, şunları söyledi:

“Bunun sebebi sigaranın içindeki yüksek orandaki nikotin. Uzmanlar, vücuttan çok zor atılan nikotinin, beynin beslenmesini engellediğini, ergenlerde fiziksel ve bilişsel gelişimi olumsuz etkilediğini belirtiyor. Özellikle genç yaşlarda sigara kullanım oranında görülen artış, gençler üzerinde bu tehlikenin daha önemli boyutlarda olduğunu gösteriyor. 

Dünya Akciğer Vakfı, sigara kullanımında mevcut eğilimin sürmesi halinde, bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da dumana maruz kalmaları yüzünden hayatını kaybedeceğini bildirdi. Vakıf, sadece 2013 yılında 6 milyondan fazla kişinin tütünün neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini açıkladı

Editör: TE Bilişim