Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği Koordinatörü Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, her ay kendilerine başvuran yaklaşık 60 hastaya, sigara bağımlılığı ve alışkanlığına son vermek için psikoterapiler ve ilaçlı tedavi şekilleri uygulandığını belirtti.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı adına 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla bir açıklama yapan Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara bağımlılığının alışkanlık yapan ve zevk verici bir bağımlılık türü olduğunu belirtti. Sigara içmek veya dumanını solumanın, kişide psişik ve fiziksel bağımlılık oluşturduğunu anlatan Güleç, "Sigara bağımlılığı önlenebilir olup, sigarayı bırakmanın temel şartı kişinin bu konuda gerçekten istekli olması ve motivasyonunu sürekli geliştirmesidir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniğinde sigara bağımlılarının, kronik bronşit, gırtlak kanseri, kalp hastalıkları ve damar sertliği gibi hastalıklara neden olan sigaradan vazgeçip, sağlıklı bir yaşama kavuşmaları hedeflenmektedir" diye kaydetti.

Ayda yaklaşık 60 hasta başvuruda bulunuyor

Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç, açıklamasında, haftanın 4 günü hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniğine ayda yaklaşık 60 hasta başvurduğu anlatarak şunları belirtti.

"Sigara bağımlılığı ve alışkanlığına son vermek için hastalara psikoterapiler ve ilaçlı tedavi şekilleri uygulanabilmektedir. ESOGÜ Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniğinin tedavideki hedefleri sırasıyla önce içme davranışını denetleme, sonra miktarını azaltma ve daha sonra bırakmayı kapsamaktadır. ESOGÜ Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği 2009 yılı nisan ayından bu yana Doç. Dr. Gülcan Kalender Güleç’in koordinatörlüğünde toplam 2 personel ile hizmet vermektedir. 2011 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışan poliklinik, ESOGÜ Hastanesi 2’inci katında bulunan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Psikiyatri) servisi içinde yer almaktadır.”
Editör: TE Bilişim