Havaların soğuması, güneşin yüzünü daha az göstermesi, gündüzlerin kısalıp gecelerin uzamaya başlaması psikolojik ruh halimizi de etkiledi. Sonbaharla birlikte hüzünlü bir ruh haline bürünmek, ilgi ve enerji kaybı, bedensel şikâyetlerin varlığı, uyku ve iştahtaki artış mevsimsel depresyonu çağrıştırmaktadır. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge, “Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu'' olarak da bilinen sonbahar depresyonu ile ilgili bilgi verdi ve sonbahar depresyonu ile başa çıkmak için önerilerde bulundu.

 

SONBAHAR DEPRESYONU NE ZAMAN VE NASIL BAŞLIYOR?

“Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu'' olarak bilinen sonbahar depresyonu genellikle sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte başlıyor. Güneş ışığını daha az almamız beyindeki bazı kimyasalların işleyişinde bozulmalara sebep olurken, depresif duygularımızın da artmasına sebep oluyor. Mevsimsel depresyonda, bireylerdeki en belirgin değişim, bir sebep olmaksızın kendilerini mutsuz hissetmeye başlamaları, iştahta belirgin artış, yataktan kalkıp işe ya da okula gitmekte güçlük çekmeleridir.

Sonbahar depresyonuna eşlik eden diğer ruhsal ve fizyolojik değişimler ise; enerji kaybı, yapılan aktivitelerden zevk alamamak, iştahta belirgin artış, çabuk sinirlenme, cinsel isteksizlik, bel, boyun ve sırt ağrılarında belirgin artışın gözlemlenmesidir.

 

SONBAHAR DEPRESYONU NE KADAR SÜRER?

Sonbahar depresyonu, sonbaharın gelmesiyle birlikte başlar ve ortalama olarak 6 ay kadar devam eder. İlkbahar'ın gelmesiyle birlikte mevsimsel depresyonda azalma görülse de farklı depresyon türleri kişilerin yaşamındaki değişimler sebebiyle tekrar ortaya çıkabilir.

 

SONBAHAR DEPRESYONU İŞTAHI NASIL ETKİLER?

Depresyonun önemli belirtilerinden biri de iştahta belirgin bir azalma ya da artışın görülmesidir. Genellikle sonbahar döneminde görülen mevsimsel depresyonda kişilerin iştahında belirgin artış görülür. Özellikle tatlı çeşitleri ya da çikolata gibi yiyeceklere karşı daha fazla ilgi artar.

Toplum içinde çikolata ve tatlıyla bireylerin kendilerini daha mutlu hissedeceklerine ilişkin birtakım yanılgılar vardır. Tam aksine mevsimsel depresyon yaşayan bireyler şekerli gıdalar tükettiğinde kan şekerinin hızla yükselip düşmesine dolayısıyla da halsizlik, yorgunluk ve uyku hali hissetmesine sebep olur. Bu durum mutsuzluğunuzu ve kilo artışınızı hızlandıracağı için depresyonunuzun şiddetinde artış görülebilir. Bu sebeple sonbahar depresyonu yaşayan kişilerin psikolog ve diyetisyen desteği alması önemlidir.

 

SONBAHAR DEPRESYONUYLA BAŞETMEK İÇİN ÖNERİLER

  • Sonbahar depresyonunun habercisi olan uyku ve yemek düzenimizdeki değişiklikler için yeniden düzenlemeler yapmak özellikle kafeinli içecekler ve şekerli gıdalardan uzak durmak gerekiyor.
  • Mevsimsel depresyonda sırt, bacak ve boyun ağrılarından yakınmalar arttığı için gün içinde yapacağınız 15 dakikalık fiziksel egzersiz ve 20 dakikalık yürüyüşler kendinizi sakin ve iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
  • Çalışma ortamınızda sık sık 10 dakikalık kısa molalar vermek dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon güçlüğü yaşamanızı azaltacaktır.
  • Sonbaharla birlikte artan iş ve okul temponuzdaki stresinizle başa çıkabilmek için arkadaşlarınızla birlikte sinema, tiyatro, dans gibi etkinliklere katılmaya özen gösterin.
  • Nefes egzersizleri yapmak kaygılarınızla ve depresif duygudurumunuzla başa çıkabilmenizi kolaylaştırır. Gün içinde ara ara burnunuzdan derin bir nefes alıp ağzınızdan vermeyi deneyin.

Sonbahar depresyonunuz 2 haftayı aşkın bir süredir devam ediyorsa mutlaka uzman desteği alınız.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim