Tatil planını pet hayvanı ile geçirmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çeken Veteriner Hekimi Tuğba Çine, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde evcil hayvanlar için alınması gereken belgelerle ilgili bilgiler verdi.
Evcil hayvan sahiplerinin, yaz aylarının gelmesiyle birlikte yapmaya başladığı tatil planları konusunda gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Yurt içi ve yurt dışı seyahatini pet hayvanı ile geçmek isteyen kişilerin otobüs, tren ve uçak gibi ulaşım araçlarını kullanabilmesi için gereken belgeleri tamamlaması önem arz ediyor.
“OTOBÜS, TREN VE UÇAK YOLCULUKLARINDA PET HAYVANLARIMIZIN MİKRO ÇİP UYGULAMASI, KUDUZ AŞISI BULUNMASI GEREKİR”
Konuyla ilgili açıklama yapan Angora Veteriner Kliniği Veteriner Hekimi Tuğba Çine, yaz aylarının gelmesi ve okulların kapanması ile birlikte, tatil planlarının başladığını, tatil planı yapan evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının mağdur olmaması konusunda dikkat etmesi gereken bazı hususların bulunduğunu belirtti. Çine, “Yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde evcil hayvanlarımız için almamız gereken belgelerin bulunması gerekir. Bu belgelerin hazırlık aşaması uzun süreç almakla birlikte son dakikaya bırakılmamalıdır. Yurt içi şehirlerarası seyahatlerde, otobüs, tren ve uçak yolculuklarında pet hayvanlarımızın mikroçip uygulaması, kuduz aşısı ve genel sağlık kontrollerinin yapılmış olması, pet hayvanımıza ait aşı karnesinin bulunması gerekir. Bazı uçak firmalarının hayvan taşımacılığı konusunda farklı istekler olabiliyor. Bu konuda sıkıntı yaşanmaması adına hava yolu şirketinden detaylı bilgi alınmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“ÇOĞU ÜLKE KUDUZ TİTRASYON TESTİ VE PARAZİTER UYGULAMALARIN DÜZENLİ YAPILMIŞ OLMASINI İSTEMEKTEDİR”
Ayrıca Veteriner Hekimi Çine, evcil hayvan sahiplerinin yurt dışı yolculukları konusunda hayvanların daha detaylı uygulama aşamalarından geçtiğini söyleyerek, “Yurt dışı seyahatlerde ise, pet hayvan taşımacılığında meydana gelebilecek hayvansal hastalıkların, farklı ülkelere yayılmasını engellemek adına daha titiz bir çalışma süreci bulunmaktadır. Yurt dışına çıkaracağımız evcil hayvanımızla ilgili hava yolu şirketi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden, gidilecek ülkeye ait istenilen evraklar hakkında bilgiler alınmalıdır. Yine aynı şekilde hayvanımızın kuduz aşısı, aşı karnesi ve genel sağlık kontrolleri yapılmış olması gereklidir. Ayrıca çoğu ülke kuduz titrasyon testi ve paraziter uygulamaların düzenli yapılmış olmasını istemektedir. Kuduz titrasyon testi, hayvana kuduz aşısı yapıldıktan en az 1 ay sonra veteriner klinikleri tarafından kan alıp, uygun koşullarda yetkilendirilmiş laboratuvarlara gönderilerek, yapılmaktadır. Bu test en az 1 hafta içerisinde sonuçlanmakta fakat resmi tatillerin araya girmesi sonuç alma sürecinin uzamasına neden olabilir” şeklinde konuştu.
“BU ÇİP HER HAYVAN İÇİN YAPILMASI ZORUNLU OLAN VE KİME AİT OLDUĞUNU GÖSTEREN KİMLİK NUMARASIDIR”
Pet hayvanlarına uygulanan mikroçip uygulamasına değinen Çine, “Kuduz titrasyon testine göre daha kısa sürmektedir. Veteriner kliniğine gittiğinizde, hekimler tarafından hayvanın iki kürek kemiği arasına pirinç tanesi büyüklüğünde çip yerleştirilmektedir. Bu çip, her hayvan için yapılması zorunlu olan ve kime ait olduğunu gösteren kimlik numarasıdır” diye konuştu.
Öte yandan Veteriner Hekimi Tuğba Çine, genel olarak yapılan bu uygulamalar ile evcil hayvanların yaşayabileceği sıkıntıların büyük ölçüde önüne geçildiğini ifade etti.
Editör: TE Bilişim