Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü binasında Uzm. Dr. Filiz Koç, Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin, Dr. Füsun Kahya ve Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Yavuz Selim Küçük “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü” kapsamında bilgilendirme amacıyla bir araya geldi.

Doktorlar adına açıklamayı yapan, Müdür Yardımcısı Dr. Yavuz Selim Küçük, tütün kontrolünde temel amacın tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamak ve çocuklar ile gençlerin başlamasının önlemek olduğunu ifade etti.

DÜNYADA HER YIL 5 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR

Küçük, Dünya sağlık Örgütünün sigaraya bağlı hastalıklardan her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin öldüğü bilgisini paylaşarak şöyle konuştu: “Türkiye’de ise her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 150 bin kişi hayatını kaybetmekte, sakat ve felç kalmaktadır. Bu rakam trafik kazalarından, terör kurbanlarımız vb. gibi ölümlerin toplamından yaklaşık 5 kat fazladır.”

SİGARAYA BAŞLAMA NEDENİ ÇEVRE

Sigaraya başlama nedenlerinden bahseden Küçük, bunların özenti, merak, arkadaş baskısı ve arkadaş arasına katılma gibi faktörler olduğun dile getirdi. Küçük, ”Tütün ve tütün mamullerinden üretilen her ürün, hem insan sağlığı hem de toplumun tamamını tehdit etmektedir. Sigaraya ‘Bana bir şey olmaz’ diye başlanıyor. ‘Benim iradem güçlüdür’ diyerek alışıyoruz, ‘Ben kendimi kontrol ederim’ diye devam ediyoruz ve maalesef bağımlısı oluyoruz” dedi.

TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK

Sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Küçük, “En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlandıysa da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır” dedi.

Küçük’ün açıklamasının ardından slayt gösterimi ve sigarayı bırakmak için gelen bağımlıların eğitimi gösterildi. 

Editör: TE Bilişim