Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Bör, 15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü ile ilgili bir açıklama yaptı.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin çocuğun kanser tedavisi gördüğünü aktaran Prof. Dr. Özcan Bör, kanserin bebeklerde ve çocuklarda görülmesinin daha büyük sıkıntılar yaşattığını belirtti. Bör, “Dünyada kanserli çocuklar konusundaki farkındalığı artırmak için her yıl 15 Şubat günü ‘Uluslararası Çocukluk Çağı Kanser Günü’ olarak belirlenmiştir. Kanser ölümcül ve tedavisi uzun süreli ve sıkıntılı olan bir hastalıktır. Bu hastalığın bebeklerde, çocuklarda görülmesi daha büyük bir sorun oluşturmaktadır. Türkiye’de yılda yaklaşık 3 bin çocuk kanser tedavisi görmektedir. Çocukluk çağı kanserlerinin çoğunluğunu lösemi ve lenfomalar oluşturmaktadır. Her türlü kanser çocuklarda görülmektedir. Hangi kanser olursa olsun tedavi uzun sürelidir. Tedavi çoğunlukla kemoterapi (ilaç tedavisi) olup bazen radyoterapi (ışın tedavisi) de buna eşlik etmektedir. Dirençli ve tekrar eden kanserlerde bu tedavilere ek olarak bazen kemik iliği nakli gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

"Çocuk kanserlerinin ortalama yüzde 70-80’i iyileşiyor"

Tedavideki gelişmeler sonucunda çocuk kanserlerinin ortalama yüzde 70-80’inin iyileştiğinin açıklayan Bör, “30-40 yıl önce bu oran çok daha düşük düzeylerdeydi. Tedavide başarının artması kemoterapide kullanılan ilaçların daha yüksek dozda verilmesi ve destek tedaviler ile sağlanmıştır. Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisi bu konuda uzmanlaşmış merkezlerde yapılmalıdır. Erken tanı ile erken evrede kanserin saptanması ise daha az ilaç verilmesi ve tedavi başarısının yükselmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle ailelerin ve sağlık kuruluşlarının bu konuda duyarlı olmaları gerekmektedir. Her ne kadar kanser tedavisi devlet tarafından karşılanmakta ise de kanserli çocuğu olan ailelere destek gerekmektedir. Hastanede uzun süreli yatan çocuğu olan ailelerin her türlü desteğe gereksinimi olmaktadır. ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Kanser Servisinde çocukluk çağı kanserlerinin çoğunluğu yıllardır tedavi edilmektedir. Merkezimizde uzman ekibimiz ve deneyimli hemşire ve personelimizle 11 odada hizmet vermekteyiz” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim